Petak, 07 Listopad 2022 19:47

Lov s pontona preko prsta je zabavan, a može biti i izdašan

Piše:

Malo pomalo na obali i uz nju sve je mirnije pa je i sve lakše naći kakav kutak za udičarenje s kraja bez potreba otići predaleko od mjesta stanovanja. Sve više je i riba koje se vraćaju u plićake, a i one koje ih nisu ni napuštale sve su raspoloženije za ishranu. Osim toga, od 1. listopada dozvoljen je ribolov i u lukama i lučicama te na uređenim plažama i kupalištima, osim onih luka u kojima je to trajno zabranjeno.

Najlakše, najugodnije i najsigurnije je loviti s pontona luka i lučica. U njima se mogu ostvariti i neočekivani krupni te obilati ulovi, čak i s minimalno opreme - tunjom na motovilu (ometcu). Zapravo, taj jednostavni alat je i najprikladniji za „svaštarski“ ribolov među konopima i lancima.

Marine i lučice su idealna skrovišta za riblje vrste kao što su cipoli, fratri, šarzi, ovrate, smuduti pa i jegulje, ovčice, manji grujevi, naravno i bukve pa ribolov na takvim pozicijama zna biti vrlo uzbudljiv i nepredvidiv. Ako se ne namjerava loviti samo jedna od tih riba, pribor je najbolje kompletirati tako da se na motovilo namota najlon debljine 0,35 do 0,45 mm, kako bi se spriječilo nepotrebno mršenje, olakšalo namatanje tunje te osjećanje ugriza ribe.

ribolov071022 1

Tako debeli najlon neće plašiti ribu jer nije u izravnom kontaktu s njom, nego je to završnjak, sistem od tanjeg i podatnijeg najlona ili fluorougljika. Završnjak je moguće izraditi na više načina. Vjerojatno najbolji je poznat kao „brk“, odnosno „zmijski jezik“. Čini ga predvez debljine 0,20 do 0,23, najviše 0,25 mm, dužine metar do dva, ovisno o dubini na mjestu ribolova, te dva priveza spojenim na kraj predveza. Dužina priveza treba biti različita, jednom od 20 do 30, a drugom 30 do 50 cm. Za ribolov tijekom priveze je najbolje izraditi od nevidljive fluorougljične strune. Ne treba ih raditi od strune tanje od 0,20 mm jer je moguć ulov krupnijih riba. No, ne trebaju biti ni deblji od 0,23 mm.

Na priveze je najbolje postaviti udice širine luka 8 do 10 mm, obvezno nešto deblje jer neki tanji modeli ne bi izdržali nerijetki napad ovrate ili manjeg gruja. Udice trebaju biti kratke i oblika „Cristal“, još bolje njemu sličnog „Sode“ ili „Cairio“.

ribolov071022 2

Ovisno o dubini i snazi kurenta na mjestu ribolova, loviti se može „a'volo“, bez ili s dodatnim opterećenjem - rascijepanim olovnim kuglicama postavljenim neposredno ili nekoliko centimetara poviše spoja priveza s predvezom. Dodatno opterećenje je neophodno kada se želi loviti na samom dnu. Pribor s olovnicama, što manjom kako ne bi plašila ribu, treba imati malo kraće predveze od onog kojim se lovi slobodnim propadanjem.

Pontoni te sidreni konopi i laci u lukama i lučicama su u većini slučajeva obrasli mušulama pa u ribolov nije neophodno nositi mamce, jer je ta školjka univerzalni mamac. No, dobro je imati i druge, ponajprije srdelu te crviće. Za noćni ribolov mamce ne treba osiguravati elastičnim koncem jer u to doba nema sitnih riba koje bi mogle „obrstiti“ mamac.

ribolov071022 4

Za razliku od mamca, u ribolov je dobro ponijeti primamu, koja će znatno poboljšati ulov. U početku treba češće primamljivati kako bi se riba privukla.

Kad se lovi na mjestima gdje je dubina preko 5 ili 6 metara pribor nije neophodno odbacivati nego je dovoljno samo spusti niz obrasle lance i konope, koji su savršena staništa i mjesto za hranjenje brojnim ribama. Na takvim mjestima često su veće ovrate i pici koji se dižu do površine čupkajući crviće i ostalu hranu s obraslih konopa i lanaca. 
U ovakvom ribolovu nije poželjno držati strunu napetom jer cjenjenije ribe poput ovrate, pica i fratra veoma oprezno ili nikako ne uzimaju mamac na napetoj struni, a njihov se napad veoma jasno očituje i na labavoj tunji.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019