Četvrtak, 02 Lipanj 2022 20:19

Maestru Bučeviću zabranjeno ravnanje Dubrovačkim simfonijskim orkestrom; glazbenici će nastupiti bez dirigenta

Piše:
Maestro Jure Bučević Maestro Jure Bučević Službena fotografija

Dubrovački simfonijski orkestar u petak navečer (21 sat) nastupit će u Kneževom dvoru – bez dirigenta. Zbog skandalozne odluke splitskog HNK koji je zabranio dirigiranje maestru Juri Bučeviću na koncertu u Dubrovniku, DSO je morao i promijeniti program.

Tako će na sutrašnjem koncertu Dubrovački simfonijski orkestar uz solista Tonija Kursara te umjetničko vodstvo koncert majstorice Mirabai Weismehl Rosenfeld izvesti sljedeći program:
L. Sorkočević: Simfonija br. 5u D duru, izdanje S.Šulek;
W.A. Mozart: Koncert za hornu i orkestar br. 2 u Es duru, K. 417
W.A. Mozart: Mala noćna muzika, K. 525.

Iz Dubrovačkog simfonijskog orkestra izvijestili su večeras kako je su pokušali naći zamjenu za maestra Bučevića, no da nisu uspjeli jer je, napisali su, prekasno, a navedeni program ocijenili su najboljom opcijom da glazbenici održe koncert bez dirigenta.

Jure Bučević inače je ravnatelj Opere splitskog HNK u kojem vladaju loši međuljudski odnosi što se neslužbeno i tumači kao razlog zašto mu je Kazališno vijeće uskratilo dopuštenje da nastupi u Dubrovniku, dok je službeno pojašnjenje kako je njegova nazočnost nužna u HNK.

Odluka Kazališnog vijeća, osim što nije razumljiva s ljudskog aspekta, nije logična niti iz razloga jer ovakva gostovanja podižu rejting svake kuće kojoj bi trebalo služiti na čast da se njeni članovi zovu na gostovanja koja su i inače uobičajna praksa ako se ne kose s obavezama u matičnoj kući, a molbe za dopuštenje obično su tek formalnost.