Utorak, 26 Listopad 2021 14:01

Marčinko i Krstulović (SJG): Respect the City koštao je 1,1 milijuna kuna, a riječ je o power point prezentaciji

Piše:
Marin Krstulović i Petra Marčinko Marin Krstulović i Petra Marčinko Foto: dm

Projekt ili program, kako ga sad nazivamo, Respect the City koji nas je u godinu dana koštao oko 1,1 milijuna kuna, tek je obična power point prezentacija s kojim vlasti hodaju od grada do grada, od konferencije do konferencije i stvaraju privid kako je Dubrovnik riješio problem overtourisma, istaknuli su srđevci danas na konferenciji za novinare.

Uoči sjednice Gradskog vijeća na kojoj će se pred vijećnicima naći Prijedlog zaključka o donošenju Akcijskog plana Programa Poštujmo Grad! za razdoblje do 2025. godine, srđevci su upozorili kako je COVID zbog izostanka jednodnevnih izletnika i smanjenog broja kruzera, tek stvorio privid održivosti turizma u Dubrovniku.

Vijećnica SJG Petra Marčinko istaknula je kako je usprkos cijeni i brojnim varijantama tog dokumenta, razina uređenosti, razrađenosti i operacionalizacije, ostala na razini drafta.

- Akcijski plan koji dolazi pred vijećnike mora biti sažet, koncizan i logičan slijed programskih ciljeva, mora se lako pratiti i biti ostvariv prema indikatorima i zadanim razdobljima, a ovdje to nije slučaj. Jedino razrađeno su, naravno, troškovi uspostavljanja projektnih timova i inovacijskih klastera koji će nas po projektu koštati i do novih 247 tisuća kuna. - rekla je Marčinko.

- Moram naglasiti da mi ovaj projekt nikad nismo smatrali ničim višim od power point prezentacije koja se prikazuje na brojnim konferencijama. Od vlasti smo čuli da se radi o vrlo dinamičnom planu, ali smo nakon podrobnog istraživanja shvatili koliko je zaista „dinamičan”, pomirvši se s time da nikad ćemo saznati što se dogodilo s Akcijskim planom iz 2018. i njegovim ciljevima poput posebnog modela „skaliranja rješenja”. - rekla je Marčinko

Plan upravljanja, kazala je Marčinko. nema poveznicu s programom RTC.

- Plan upravljanja jedinstven je jer kreće od sociodemografskih postavki revitalizacije Grada i povećanja kvalitete života stanovnika, dok RTC Dubrovnik svodi na okvire turističke destinacije. Niti jedan od projekata RTC-a u sebi ne sadrži operacionalizaciju mjera akcijskog plana Plana upravljanja. Subiozno i etički sporno, logiku jednog akcijskog plana prepisivati nategnuto u drugu, uz namjerno pogrešno tumačenje mjera. - rekla je Marčinko.

- Ne krivimo potpisanog stručnjaka jer on je samo shvatio da pisanjem ovakvih dokumenata može graditi karijeru dok je gradska vlast shvatila da dok god ima takve takve dokumente, može svojim građanima reći da ipak nešto radi. Pozivamo javnost da pogleda ovaj plan pa da nam ako se sretnemo na ulici ili putem društvenih mreža, pokuša objasniti o čemu se u ovom planu zapravo radi.- rekla je Marčinko.

Predsjednik Vijeća Kotara Grad Marin Krstulović kazao je kako su Program RTC i održivi turizam nemogući bez rješavanja problema stanovnika, bez kojih nema grada Dubrovnika i na koje se održivost odnosi.

- Plan se fokusira na inkluziju i participativnost, a to se ne događa kako se ne bi čula disonantna mišljenja. Iz kuta gledanja gradske vlasti važnije je bilo skinuti Dubrovnik s naslovnica portala koji su o gradu i prekomjernom turizmu govorili negativno. Sadržajno mi ne živimo na portalima već u gradu Dubrovniku, gdje isti problemi godinama ostaju netaknuti te se od njih okreće glava ili kada je, pak, riječ o stambenom fondu, on se ne obnavlja i često se prodaje ljudima povezanima uz gradsku upravu. Pristupa se problemima koji smetaju turistima, kao riješimo ih i eto održivosti. Bez rješavanja problema stanovnika nema ni RTCa a ni grada Dubrovnika.- rekao je Krstulović.

Istaknuo je kako je COVID samo stvorio privid održivosti turizma u Dubrovniku.

- Ne sumnjate, dogodine će se jednodnevni izletnici i kruzeri vratiti, a mi u RTC-u nemamo odgovore na pitanja kako odgovorno postupati. To je kompilirani dokument lijepih želja koji je stigao iz Splita i koji ne rješava problem stanovništva i nije uključio naše domaće stručnjake iz polja turizma već samo one na pozicijama na kojima s politički održavaju, a to nema veze s održivim turizmom. ni s poštovanjem prema gradu. - kazao je Krstulović.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020