Ponedjeljak, 09 Listopad 2023 13:01

MARKO GILJAČA: DOBROSLAVIĆ JE DESPOT KOJI SE BOJI KRITIKE

Piše:
Marko Giljača Marko Giljača Foto: Damjan Tadić / CROPIX

Iako je bilo dogovoreno kako će ih na koordinacijama donijeti u suglasju, Prijedlog izmjena Poslovnika o radu Skupštine Dubrovačko – neretvanske županije, a koji je na dnevnom redu iduće sjednice, ukoliko kao takav bude usvojen, smatra vijećnik Marko Giljača (SJG/Možemo), još će više ograničiti HDZ-ovu opoziciju.

Prijedlog izmjena Poslovnika predlagala je naime HDZ-ova oporba još na proljeće nezadovoljna vremenom koje ima na raspolaganju za postavljanje vijećničkih pitanja. No, prema prijedlogu izmjena Poslovnika, smatra Giljača, malo se toga ili gotovo ništa za oporbu ne mijenja nabolje.

- Ne da nisu usvojeni prijedlozi oporbe nego mi uopće nije jasno zašto smo glumili pokušaj nekog zajedničkog donošenja izmjena Poslovnika. Ne mogu vjerovati da je predsjednica Skupštine Terezina Orlić (DDS, op.a.), nakon što smo dva puta na koordinacijama sasvim solidno raspravljali o prijedlozima i iznijeli načine kako poboljšati Poslovnik, nakon što je sama najavila jesenske koordinacije klubova, odlučila na dnevni red staviti prijedlog Poslovnika koji apsolutno nema nikakve veze s onim o čemu smo razgovarali na dva prethodna sastanka na proljeće i tijekom ljeta. - kazao je Giljača.

Oporba je izmjene Poslovnika prvenstveno tražila ne bi li se usuglasio neki drugi model postavljanja vijećničkih pitanja jer pitanja je uvijek puno, a kad je njihovo trajanje ograničeno na sat vremena jasno je da manji dio vijećnika ima priliku postaviti pitanje županu Nikoli Dobroslaviću. Bilo je naime i primjedbi da župan predugo odgovara na pitanja pa se predlagalo da se i njemu vrijeme ograniči.

Prema onome što je iščitao Giljača ističe kako će u slučaju da takav prijedlog Poslovnika bude usvojen, još manji broj vijećnika imati priliku postaviti pitanje županu. Naime vrijeme trajanja vijećničkih pitanja, iako je oporba tražila, nije produženo, a za postaviti pitanje vijećnici će se morati prijaviti prije sjednice.

- Vijećnička pitanja dosad su trajala sat vremena i samo je manji dio prijavljenih vijećnika dobio priliku pitati. Na koordinaciji smo predlagali nekoliko modela. Predlagali smo da se produži vrijeme trajanja vijećničkih pitanja i da se ograniči vrijeme koje župan ima za raspravu. Bilo je prijedloga da produžimo trajanje vijećničkih pitanja na dva sata i župana ograničimo na pet minuta u odgovaranju. Smatrao sam to nekim pokušajem kompromisa.- kazao je Giljača te otkrio što je još oporba tražila:

- Tražili smo da se kao i na Gradskom vijeću Grada Dubrovnika omogući postavljanje pitanja svim vijećnicima i bili smo na putu pronalaska nekog zajedničkog rješenja, a dobili da smo prijedlog prema kojemu će vijećnička pitanja i dalje trajati samo sat vremena i vijećnici se za postavljanje pitanja neće moći prijaviti na samoj sjednici nego će to morati učiniti 24 sata prije sjednice, što, naravno, nije neki problem, ali očito se župan želi pripremiti kome će odgovoriti, a kome neće. Mogao je staviti u Poslovnik i da mu unaprijed pošaljemo pitanja kako bi mogao pripremiti odgovore. Ukida se mogućnost da vijećnici koji nisu došli na red imaju mogućnost prvi postavljati pitanja na idućoj sjednici Županijske skupštine. - kazao je Giljača, dodavši kako se dio izmjena u Poslovniku odnosi i na same rasprave.

- Kod rasprava se uvodi nešto što je predložila predsjednica, i što mi je zvučalo dobro, i bio sam to spreman podržati, a to je da prvo govorimo u ime kluba, a nakon toga vodimo pojedinačnu raspravu kao vijećnici, ali osim što je vijećnicima vrijeme trajanja pojedinačnih rasprava skraćeno na pet minuta, nemaju mogućnost daljnjeg izlaska, prije smo mogli izlaziti dva puta za govornicu, a sad ćemo moći samo jednom, jer je druga rasprava onemogućena. Ograničen nam je i broj replika na samo jednu. Dakle, jasno je da se u HDZ-u ne žele izložiti „bombardiranju” kakvom su dosad bili izloženi i u tome vidim jedan strah župana Nikole Dobroslavića od rasprave na Županijskoj skupštini jer smo na koordinacijama išli prema kompromisnom rješenju, ali je župan to presjekao i odlučio dokinuti mogućnost rasprave na Skupštini na minimum. No, to nas neće spriječiti da i dalje iznosimo svoja mišljenja, a sve ovo je još jedan dokaz kako je riječ o jednom nedemokratskom despotu koji se više ne želi izlagati kritikama. - rekao je Giljača, koji smatra kako Prijedlog izmjena Poslovnika koji je upućen na dnevni red sjednice Županijske skupštine nije radio Klub vijećnika HDZ-a već župan Nikola Dobroslavić osobno.

- Župan se boji bilo kakve daljnje rasprave i ovo je zapravo jedan pokušaj gušenja mogućnosti oporbe da iznese bilo kakvo mišljenje o njegovu radu jer nije samo stvar u vijećničkim pitanjima koja su bila temeljni razlog zbog kojeg smo tražili izmjene Poslovnika, koje su katastrofalne... Umanjivanjem mogućnosti oporbi, ograničavanjem broja replika, znači - alatima kojima je manjina imala mogućnost pred javnost iznijeti primjedbe na bilo koju točku dnevnog reda - zapravo nam se sužava prostor za manevar i to se jedino može tumačiti time da se župan izrazito boji rasprava na Županijskoj skupštini i pokušava umanjiti štetu koju mu one čine. Dakle, ovaj prijedlog Poslovnika je prijedlog župana Nikole Dobroslavića jer kad sam zadnji put sreo predsjednicu Skupštine, najavljivala je da ćemo imati sastanak o Poslovniku prije sjednice. Ne mogu to tvrditi, ali imam neki osjećaj da je i ona iznenađena ovim Prijedlogom pa bi Terezini Orlić postavio pitanje je li predsjednica Skupštine ona ili je župan Nikola Dobroslavić postao i predsjednik Skupštine. - dodao je Marko Giljača.

- Jasno je da je osnovni cilj ovako predloženih izmjena bio smanjiti izloženost Nikole Dobroslavića kritici oporbe, iza čega jedino može stajati strah, a strah nikad nije dobar motivator pa neće biti ni u ovom slučaju. Ovakvi prijedlozi pokazuju i nedemokratičnost ljudi koji se zaklinju u demokraciju, a zapravo su čuvari svojih pozicija, a ne čuvari javnog interesa.- rekao je županijski vijećnik SJG i Možemo Marko Giljača.