Srijeda, 01 Veljača 2023 19:17

Marko Giljača: Novi zakon o pomorskom dobru dio je paketa za izrabljivanje naših resursa i prostora

Igra Šain Kovačević, Ivana Kekin i Marko Giljača Igra Šain Kovačević, Ivana Kekin i Marko Giljača Foto: Vojko Bašić / CROPIX

Prijedlog zakona o pomorskom dobru apsolutno ne uzima u obzir interese lokalne zajednice. Pod parolom vođenja reda, legalizira dosadašnji nered koji se akumulirao na pomorskom dobru zbog lošeg starog zakona i njegova neprovođenja. - kazala je danas u Splitu Igra Šain iz Nove ljevice, inače vijećnica u Županijskoj skupštini Dubrovačko-neretvanske županije, na konferenciji za novinare uz kampanju „Nije dobro za pomorsko dobro”.

Ističući nadalje kako se tu isključivo radi o gospodarskom iskorištavanju pomorskog dobra te „da nije uspostavljena ravnoteža kako bi se zaštitilo pomorsko dobro, a najmanje interesi lokalnog stanovništva” korčulanska vijećnica je rekla:

- Predlagač se prema obali i otocima ponaša kao da je to prostor na kojemu nitko ne živi. Nisu samo problem plaže, već i vezovi, muli, mandrači, lučice, sportske luke. Problem je jednostavno i naš način života jer je takvim zakonom ugrožen identitet Dalmacije i Mediterana. - rekla je Šain Kovačević.

Dodala je kako smatra da bi u „interesu lokalnog stanovništva trebalo inzistirati na ravnoteži između gospodarskog korištenja pomorskog dobra i njegove zaštite te bi da se prijedlog zakona morao povući iz procedure”.

Da je taj zakon podloga za manipulacije i nastavak klijentelizma kojima svakodnevno svjedočimo smatra također županijski vijećnik Marko Giljača iz dubrovačke stranke Srđ je Grad. Ističući kako je taj zakon samo dio paketa koji treba tumačiti promatrajući još nekoliko zakona Giljača je naglasio:

- To su Zakon o gradnji, Zakon o prostornom planiranju i Zakon o poticanju investicija. Tim se zakonima namjerava ubrzati koncesioniranje i nastaviti s izrabljivanjem naših prirodnih resursa i našeg prostora. Sve to vodi prema zatiranju kvalitete života lokalnog stanovništva i gostiju koji dolaze na obalu. Zakon bi trebalo raditi na potpuno suprotan način. Trebale bi se gledati potrebe ljudi koji tu žive te na osnovi toga naći pravu mjeru kako gospodarski i ekonomski upravljati tim prostorom. - rekao je Srđevac Marko Giljača.

Na konferenciji za novinare govorili su još saborska zastupnica Ivana Kekin (Nova ljevica) i Ivica Profaca iz splitske podružnice Možemo.

kšc