lausnekretninebanner

Srijeda, 04 Studeni 2020 12:04

Mate Uzinić više neće biti dubrovački biskup, pred novinarima gotovo zaplakao

Piše:

Mate Uzinić više neće biti biskup Dubrovačke biskupije. Uzinić je imenovan riječkim nadbiskupom. Uzinić će Dubrovačku biskupiju voditi do imenovanja novog biskupa, a odlazak iz Dubrovnika prihvatio je uistinu jako emotivno te je prije obraćanja novinarima gotovo i zaplakao.

Papa Franjo imenovao je dubrovačkog biskupa Mata Uzinića nadbiskupom riječke nadbiksupije. Opraštajući se od dubrovačke biskupije u koje je biskupom imenovan prije gotovo deset godina, msgr. Uzinić svećenicima i vjernicima zahvalio je što su mu pomogli da se osjeća kao biskup ovoga Grada i biskupije.

- Moram se odreći dubrovačke biskupije i svih vas koji ste mi bili darovani kroz proteklih deset godina. Htio bih izreći svoju iskrenu zahvalnosti svima u biskupiji s kojima sam surađivao, a osobitu zahvalnost dugujem svojim prvim suradnicima svećenicima i djelatnicima ove biskupije. Hvala svim vjernicima i svima koji su me prihvaćali kao brata i oca. Trudio sam se koliko sam mogao biti biskup ovoga Grada i ove biskupije i iskreno vam zahvaljujem što ste mi pomogli osjećati se kao biskup koji ima svoj gradi i svoju biskupiju. - kazao je monsinjor Uzinić na konferenciji za novinare, zatraživši oprost od svih oni koje je možda povrijedio.

- Ovo je trenutak u kojemu se opraštamo i trebamo se prisjetiti svega onoga što s naše strane možda nije bilo dobro. Ako sam na bilo koji način bilo koga povrijedio, ako sam napravio nešto što nije bilo u skladu s onim što sam trebao ili propustio napraviti, tražim oproštenje. - rekao je Uzinić, osvrnuvši se na proteklih deset godina koje je u Dubrovniku kao biskup Dubrovačke biskupije.

- Ovo je razdoblje mog života za mene bilo dosta posebno i s radošću i zahvalnošću ću ga pamtiti. Ovim premještajem ja sam izgubio vas kao što ste i vi izgubili mene. Želio bih da pamtimo ono što smo imali, skoro deset predivnih godina na kojima zahvaljujem Bogu, ali i nadam se i molim da ta zahvalnost mora biti nešto što se rađa i u vašim srcima. - kazao je Uzinić.

Vjernicima i svećenicima riječke nadbiskupije poručio je kako u Rijeku odlazi s ljubavlju kako bi svi zajedno za riječku crkvu mogli rađati Isusa Krista svojim djelovanjem u ljubavi, jer ljubav, kazao je, pretpostavlja međuodnos.

Vjernike u dubrovačkoj biskupiji pozvao je da mole za novog biskupa kojega će Papa Franjo proglasiti do sredine prosinca, a dokad će monsinjor Mate Uzinić dubrovačkom biskupijom.

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020