Četvrtak, 30 Ožujak 2023 14:03

Miho Skvrce prvu će samostalnu izložbu otvoriti u Mostaru

Prva samostalna izložba dubrovačkog suvremenog fotografa Miha Skvrce bit će otvorena u utorak, 4. travnja u 19 sati u Galeriji Rondo Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača u Mostaru. Na izložbi će biti prikazan ciklus od pedeset polaroid fotografija nastalih u razdoblju od 2018. do 2022. godine.

Kustosica izložbe Petra Golušić za rad Miha Skvrce u izložbenom katalogu zapisuje kako se on zasniva u unutrašnjim zonama, na mišljenju te kako suvremeni fotograf radi seriju polaroida (2018. – nadalje) neoštre zbilje koju na momente apstrahira (snima se kadar postavljenog zamagljenog stakla u kojemu je odraz). Njezini se bridovi bilježe, a kadrovi odmah razvijaju. Događa se intimna duboka pripovijest koja rječnikom dospijeva u univerzalnu zonu.

Golušić u izložbenom katalogu navodi i kako nas „radovi Miha Skvrce uvode u bridove svijeta i u nematerijalno”.

„Otvaraju pogled u iščitavanje tajni, omogućavaju uranjanje u meditativna iskustva, prostranstva mira, apsolutne slobode i istine”, piše Golušić.

Izložba ostaje otvorena do 21.travnja 2023. godine.

Biografija:
Miho Skvrce rođen je u Dubrovniku 1976. godine gdje je završio osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Upisuje studij slikarstva na Accademia di Belle Arti u Veneciji 1997. Na studiju je izučavao fotografiju. Po povratku u Dubrovnik posvetio se umjetničkoj i profesionalnoj novinskoj fotografiji. Radio je kao suradnik u kazalištu Marina Držića od 2003. do 2005. godine. Bio je zaposlen kao fotograf u nekoliko dubrovačkih tjednika. Od 2017. godine zaposlen je kao muzejski fotograf u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Vanjski je suradnik Turističke zajednice Grada Dubrovnika, Sveučilišta u Mostaru i brojnih časopisa, znanstvenih publikacija i revija. Njegove su fotografije objavljivane u mnogim katalozima izložbi i knjigama. Radio je na raznim monografijama: Antun Masle, Viktor Šerbu _ fovistički lirik dubrovačkog kolorizma, Tomo Gusić, Milovan Stanić (u izradi) i dr. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti. Izlagao je na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji. Živi i radi u Dubrovniku.