Srijeda, 05 Svibanj 2021 15:44

Ministarstvo dalo tumačenje za apsurd u općini u kojoj nema dovoljnog broja kandidata za popunu Vijeća

Ministarstvo pravosuđa i uprave dalo je odgovor za Dubrovnikpress.hr na apsurdnu situaciju u Općini Zažablje gdje nema dostatnog broja kandidata za popunu Općinskog vijeća. Naime, u toj Općini i prije nego što su izbori održani HDZ se može proglasiti apsolutnim pobjednikom, kao i u Općini Janjina, o čemu je Dubrovnikpress.hr već pisao OVDJE, jer na izbore HDZ jedini i izlazi. No, problem je nastao u tome što je kandidatkinja HDZ-a, aktualna i buduća načelnica Maja Vrnoga, ujedno i nositeljica liste, odnosno kandidatkinja HDZ-a za vijećnicu. Kako ne može biti i načelnica i vijećnica nastao je apsurdan problem jer ona u Općinskom vijeću ne može imati svog zamjenika s obzirom da će svi kandidati HDZ-a osvojiti po mandat te će tako nakon izbora u Općinskom vijeću biti vijećnik manjka.

Ovu situaciju u telefonskom razgovoru za Dubrovnikpress.hr nisu mogli razriješiti niti u Državnom izbornom povjerenstvu već su nas uputili na Ministarstvo pravosuđa i uprave. A iz tog ministarstva danas su dogovorili kako će Maji Vrnogi po sili zakona vijećnički mandat ići u mirovanje i da će Vijeće u ovomk slučaju brojati šest članova umjesto sedam, no da će se kvorum određivati prema ukupnom broju članova utvrđenih zakonom, sedam.

Cijeli odgovor Minsitarstva pravosuđa i uprave možete pročitati u nastavku:

„U praksi su se znale ponekad dogoditi situacije u kojima tijekom mandata na određenoj kandidacijskoj listi više nije bilo neizabranih kandidata te stoga nije bilo mogućnosti određivanja zamjenika. U takvim slučajevima predstavničko tijelo nastavilo je funkcionirati s jednim članom manje.
 
Znači, u slučaju Općinskog vijeća Općine Zažablje, a koje temeljem zakona broji 7 članova, ono može funkcionirati i sa 6 članova ako iz objektivnih razloga nema mogućnosti određivanja zamjenika vijećniku kojemu je mandat stavljen u mirovanje. Ako bi nositelj kandidacijske liste koja je dobila sveukupno 7 mjesta u Općinskom vijeću, bio izabran i za općinskog načelnika, mandat u Općinskom vijeću mu temeljem zakona miruje po sili zakona. Budući da su svi kandidati s te liste ušli u Općinsko vijeće, nema mogućnosti da mu se odredi zamjenik jer na listi više nema neizabranih kandidata te će stoga to predstavničko tijelo djelovati s jednim članom manje.
 
Dodajemo da u tom slučaju trebati voditi računa da se kvorum određuje u odnosu na ukupan broj članova utvrđen zakonom, tj. 7,  a ne trenutni broj članova predstavničkog tijela, dakle, 6. To znači da je odluke potrebno donositi većinom propisanom zakonom, a to je većinom koja se računa u odnosu na broj članova de iure, a ne de facto.” - piše u odgovoru Ministarstva portalu Dubrovnikpress.hr.

dm