Ispiši ovu stranicu
Subota, 27 Ožujak 2021 19:03

Ministrica Vučković obećala pomoć pelješkim vinarima, obišla i Zavod za mediteranske kulture

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u svom radnom posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji, nakon uručenja Odluke o financiranju ribarske luke Sustjepan obišla je Zavod za mediteranske kulture u pratnji zamjenika župan Joška Cebala i ravnateljice JU RRA DUNEA Melanije Milić, a potom i novoizgrađeni vrtić u Staševici u pratnji župana Nikole Dobroslavića i zamjenice Žakline Marević. 

Projekt vrtića većinski je financiralo Ministarstvo poljoprivrede iz mjere za ruralni razvoj. Nakon toga ministrica Vučković je u Opuzenu svečano uručila četiri ugovora iz Programa ruralnog razvoja, podmjera 6.2.1. ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna, a svečanosti je uz župana Dobroslavića i zamjenicu Marević nazočio gradonačelnik Ivo Mihaljević. 

Ministrica je u subotu nastavila radni posjet Dubrovačko-neretvanskoj županiji, pri čemu je u nazočnosti župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića posjetila Vinariju Miloš u Stonu te OPG Vinariju Bezak u Janjini. 

- Nažalost, hrvatski vinski sektor jedan je od najpogođenijih koronakrizom  zbog čega smo na raspolaganje stavili brojne mehanizme pomoći; osigurali smo kontinuitet potpore s dodatnih 30 milijuna kuna kroz krizne mjere Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina koje su se pokazale iznimno učinkovitima, a na ovotjednom sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva zemalja članica EU zatražili smo i dodatne potpore. - izjavila je ministrica Vučković u posjetu pelješkim vinarima te dodala:
- Do sada je u sklopu standardnih mjera Vinske omotnice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji odobrena vrijednost potpore u iznosu od 30 milijuna kuna, ukupne vrijednosti investicija  veće od 85 milijuna kuna. Ovom prilikom pozivam i na podnošenje zahtjeva na novi natječaj Mjere 21 u sklopu kojeg je na raspolaganju 200 milijuna kuna za potporu poljoprivrednicima i MSP-ovima posebno pogođenim koronakrizom, kroz koju je u ovoj Županiji pomoć dobilo 105 korisnika u iznosu od gotovo 17 milijuna kuna.

Dijelom i zbog navedenih kriznih mjera, Vinska omotnica u 2020. godini ima najveće iskorištenje do sada, 94 posto - odnosno, u hrvatsko vinarstvo i vinogradarstvo uloženo je u 2020. godini oko 76 milijuna kuna. Također, u tijeku je Javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za „Ulaganja u vinarije i marketing vina". 

- Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom potiče lokalne poljoprivrednike te se kombinacijom financijskih instrumenata te europskih i nacionalnih sredstava pomaže vinarima, što je jako bitno za ovu županiju.  U općini Ston imamo uspješne primjere koji su postigli zaštićenu oznaku izvornosti za vinogorje Ponikve i Stonsku kamenicu, što je pravi put kako da domaćim proizvodima potvrditi autohtonost, ali i učinimo ih atraktivnijima. - izjavio je ovom prilikom dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić. 

Ponikve su upisane u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOI), čime su postale 17. zaštićena oznaka izvornosti hrvatskih vina čiji je naziv registriran u EU, a čiji  je cilj označavanje proizvoda te isticanje naziva lokaliteta, dok je malostonska kamenica upisana u isti registar čime je zaštićena na području cijele EU, a potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

dpp