Ponedjeljak, 11 Ožujak 2024 15:42

MIŠO KRSTIČEVIĆ (SDP): DUBROVČANI ĆE PLAĆATI NAJSKUPLJI ODVOZ OTPADA

Piše:
Nedavni obilazak radova na CGO Lučino razdolje Nedavni obilazak radova na CGO Lučino razdolje Foto: DNŽ

Nakon što je župan Nikola Dobroslavić nedavno obišao Lučino razdoblje gdje je u tijeku izgradnja pristupnih cesta za županijski Centar za odlaganje otpada, između njega i vijećnika Miša Krstičevića (SDP) na Županijskoj skupštini razvila se polemika kad će CGO biti izgrađen. Župan kaže do kraja 2025. godine, dok Krstičevic ističe da radovi neće biti gotovo do 2027. godine.

Izgradnja CGO Lučino razdolje ide prema planu, odgovorio je župan Nikola Dobroslavić vijećniku Teu Andriću (HDZ), dodavši kako je to ključan projekt za gospodarenje otpadom u Županiji.

- S izvođačem imamo potpisan ugovor prema kojemu će radovi na izgradnji CGO Lučino razdolje završiti koncem 2025. kad kreće probni rad Centra.- rekao je župan, dodavši kako su u tijeku radovi na izgradnji pristupne ceste.

- Uskoro započinju radovi na izgradnji trafostanice. Očekujemo da će izvođač kvalitetno obaviti radove koji će završiti krajem 2025. kao što je predviđeno ugovorom. - rekao je Dobroslavić.

No, vijećnik Krstičević drukčijeg je stava. Osim što smatra kako radovi na CGO-u neće biti gotovi do 2025. godine, istaknuo je kako će građani Dubrovnika nakon što se izgradi, plaćati najskuplji otpad. Župana je pitao gdje će se do izgradnje CGO-a odlagati otpad s područja dubrovačkog prstena, dodavši kako se Grabovica zatvara.

- Građani Dubrovnika će od 2025. plaćati najskuplji odvoz otpada u Hrvatskoj. Preostali prostor za otpad na Grabovici napunit će se ove sezone, a od 2025. nema više odvoza na Grabovicu jer je puna. Župan se hvali, a zaboravlja tko će plaćati taj najskuplji otpad.- kazao je Krstičević, dodavši kako CGO neće biti završen do kraja 2025.

- Bit će dobro ako bude završen do 2027. godine. Dakle, ostaju dvije godine rupe da vidimo gdje će dubrovački prsten odlagati otpad, a što je rezultat djelovanja birokracije i našeg dragog župana. - kazao je Krstičević.

Problematizirao je i odvoz otpada preko Pelješkog mosta.

- CGO neće biti izgrađen do 2025. i za vrijeme sezone kamioni puni smeća pičit će Pelješkim mostom. Most, s kojim se hvalite bit će pun kamiona za vrijeme sezone koji prevoze smeće jer vi niste izvršili dužnost sa svojom administracijom. - predbacio je Krstičević Dobroslaviću, koji je ostao pri stavu da će CGO Lučino razdolje biti izgrađen u zadanom roku.

- Zapamtite svi, CGO Lučino razdolje bit će prema ugovoru završeno do konca 2025. godine. - samouvjereno je istaknuo župan.

Osvrnuvši se na Krstičevićevu primjedbu da će se otpad voziti preko Pelješkog mosta, Dobroslavić je kazao kako mosta ne bi ni bilo da se pitalo Vladu Zorana Milanovića.

- Kad sam izabran za župana, kad je Vlada Zorana Milanovića stupila na vlast, prva izjava bila je da se Pelješki most neće graditi, a izgradio se zahvaljujući Vladi Andreja Plenkovića, ali prvenstveno zbog inicijative ove županijske većine koja je zauzela stav o spajanja hrvatskog teritorija i u tome smo uspjeli. Koliko god bili zavidni, Pelješkog mosta ne bi bilo da nije bilo Vlade Andreja Plenkovića i Županije. - rekao je Dobroslavić.

Nezadovoljan odgovorom, Krstičević je uzvratio županu da izbjegava dati konkretne odgovore na pitanja koja je postavio pa je ponovo pitao gdje će se nakon zatvaranja Grabovice odlagati otpad s dubrovačkog područja i na to je pitanje od župana dobio odgovor.

- Do otvaranja CGO Lučino razdolje briga o odvozu otpada je na jedinicama lokalne samourave i oni moraju, kao i dosad, o tome brinuti. Inače, ne vidim zašto bi Grabovica trebala biti koncem godine zatvorena. - rekao je župan Nikola Dobroslavić.