Četvrtak, 17 Studeni 2022 11:29

MODELARSTVO I ELEKTROTEHNIKA: Na Robo.Du Days-u prave se sova svjetiljke

Program je ispunjen sa 24 zanimljive radionice i predavanja za sve dobne skupine Program je ispunjen sa 24 zanimljive radionice i predavanja za sve dobne skupine Foto: Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika

Sedmi Robo.Du Daysi započeli su radionicama modelarstva i elektrotehnike na kojima su polaznici izrađivali sova svjetiljke. Tijelo sove izrađeno je od šperploče, a polaznici su dijelove sove spajali lijepljenjem, nakon čega su koristeći lemilicu na pločicu zalemili svjetleće diode koje su se ugradile u oči sove. Radionicu je vodio Zvonimir Lapov-Padovan iz Hrvatske zajednice tehničke kulture. Sedmi Robo.Du Daysi započeli su radionicama modelarstva i elektrotehnike na kojima su polaznici izrađivali sova svjetiljke. Tijelo sove izrađeno je od šperploče, a polaznici su dijelove sove spajali lijepljenjem, nakon čega su koristeći lemilicu na pločicu zalemili svjetleće diode koje su se ugradile u oči sove. Radionicu je vodio Zvonimir Lapov-Padovan iz Hrvatske zajednice tehničke kulture. 


Robo Du.Daysi održavaju se do 20. studenog u Centru za mlade Dubrovnik, u sklopu obilježavanja Europskog tjedna robotike.  Program je ispunjen sa 24 zanimljive radionice i predavanja za sve dobne skupine, što je privuklo velik broj djece, mladih i odraslih. Obzirom da ima preko 250 prijava skoro sve radionice su popunjene, ali ostalo je još malo mjesta na nekim radionicama i predavanjima.

Osim Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika, Zajednice tehničke kulture Dubrovačko- neretvanske županije, Informatičkog kluba Futura i Sveučilišta u Dubrovniku koji sudjeluju u provedbi radionica, ove godine ponovno imaju i gostujuće radionice i predavanja. Osim radionica modelarstva i elektrotehnike, Zvonimir Lapov-Padovan iz Hrvatske zajednice tehničke kulture imat će i radionice LEGO robotike. U subotu će Jurica Babić (FER) održati predavanje „Kuhanjem i gibanjem u proširenoj stvarnosti do uključivog društva“, Dragana Lipovac Medić (HUBBIG) pričat će o funkcioniranju kontejnerskog, kamionskog i avionskog prijevoza u modernom dobu te će Ante Medić (Pulsar Laboratories, Solderix) sudionike upoznati sa „Solderixom“ – novim zabavnim sustavom za jednostavnu izradu elektromehaničkih prototipa, a nakon predavanja održati i radionicu „Zalemi i sastavi svoj minikatapult“. Tajnik Hrvatskog robotičkog saveza Željko Krnjajić će u subotu održati radionicu s temom umjetne inteligencije u edukacijskoj robotici. Za kraj Robo.Du Daysa u nedjelju Krešimir Barbarić iz Informatičkog kluba Futura će pričati o primjeni umjetne inteligencije u umjetnosti. Robo.Du Days organizira Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika u sklopu projekta Du STEM.

dpp