Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 11 Studeni 2021 19:48

Monitoring Orlandova stupa nastavlja se i u 2022. godini

Monitoring Orlandova stupa nastavlja se i u 2022. godini Foto: Davor Mladošić

Preporuke za 2022. godinu odnose na nastavak monitoringa, redovito pregledavanje i dokumentiranje promjena na stupu, kao i izvođenje potrebnih preventivnih konzervatorsko - restauratorskih zahvata,l zaključeno je na sastanku stručnjaka Međunarodnog centra za očuvanje i restauraciju dobara kulturne baštine (ICCROM), Hrvatskog restauratorskog zavoda i Konzervatorskog odjela u Dubrovniku u okviru Stručno - tehničke misije za određivanje daljnjeg pristupa oštećenjima nastalima na Orlandovom stupu.

Konzervatorica - restauratorica Hrvatskog restauratorskog zavoda Vinka Marinković u svom je izvješću istaknula da je Orlandov stup upravo zbog svojeg smještaja na otvorenom kao kulturno dobro izložen brojnim rizicima poput poplava, potresa, masovnih okupljanja i vandalizma. Dodala je kako je i sama funkcija stupa kao nosača zastave u kombinaciji s jakim vjetrom stvorila dodatna oštećenja na spomeniku.

Inače, kao preduvjet budućih radova na sanaciji oštećenja na stupu, složeni proces monitoringa pukotina započeo je krajem 2018. godine, a u okviru monitoringa 2019. postavljeno je šest mjernih jedinica koje prate daljnje širenje pukotina. U veljači 2020. u Dubrovniku je boravila tročlana Misija ICCROM-a), savjetodavnog tijela koje usko surađuje s UNESCO -vim Odborom za svjetsku baštinu. Stručne preporuke ovog tijela, zajedno s vremenskim okvirom budućih aktivnosti, bit će od presudnog značaja pri utvrđivanju prijedloga konačne restauracije Orlandovog stupa.

Sastanku su nazočile i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović i ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnik Mihaela Skurić te putem videoveze zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić.

dm