Ponedjeljak, 09 Studeni 2020 10:01

Most je samo Most, nezavisnih lista više nema u imenu stranke

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja i organizacijska tajnica Mosta Kristina Bakula održali su konferenciju za novinare u središnjici Mosta o stranačkom saboru održanom u subotu. Grmoja i Bakula objasnili su promjene u Statutu Mosta te najavili održavanje skorih unutarstranačkih izbora u Mostu.

- Nakon osam godina od osnutka Mosta, nakon što smo postali nacionalni brend koji je krenuo s lokalne razine kao platforma za okupljanje nezavisnih lista došlo je vrijeme za promjene u Statutu kojima ćemo pokazati da je Most postao nacionalna stranka, da želimo pojednostaviti procese unutar stranke, da želimo uključiti više ljude u procese odlučivanja unutar Mosta. - kazao je Grmoja.
Bakula je izvijestila o promjenama stranačkog Statuta istaknuvši promjenu preambule Statuta Mosta u kojoj se određuju temeljne vrijednosti Mosta.

- Most je u preambuli Statuta jasno naznačio vrijednosti za koje će se zalagati. Promijenjen je i naziv stranke, koji će glasiti samo „Most". Iz naziva se brišu „nezavisne liste" te se u Statutu ukidaju nadstranačke platforme koje su bile usmjerene na nezavisne liste. - istaknula je Bakula objasnivši da će se spomenute promjene odraziti i na logo Mosta u kojemu ostaje isključivo plava boja bez narančaste.

- Povećava se i broj članova središnjih tijela Mosta i to Predsjedništva, koje će u budućnosti imati između 11 i 13 članova, te Glavnog odbora Mosta koji će brojiti do 55 članova. Također, uvode se i nove stranačke funkcije, Međunarodni tajnik i Tajnik Kluba mladih Mosta, a Statutom je predviđena i mogućnost elektroničkog glasovanja koja će se koristiti na predstojećim unutarstranačkim izborima u Mostu do kraja prosinca ove godine. - objasnila je Bakula.
Grmoja je naglasio da Most nastavlja suradnju i s nezavisnim listama i pojedincima, ali i da je Mostu prioritet jasna stranačka struktura koja će omogućiti lakše i jednostavnije političko djelovanje i prezentiranje politika za koje se Most zalaže.

- Jasno smo definirali u preambuli vrijednosti za koje se Most zalaže. Bit ćemo moderna stranka, ali stranka koja je svjesna vrijednosti koje su važne većini hrvatskoga naroda. U našim temeljima je borba protiv korupcije, efikasnija država s manje poreza, borba za ekonomske slobode uz puno poštovanje prava radnika, zalaganje za slobodu govora. Most će se zalagati i za općeljudske, kršćanske vrijednosti, a posebno smo u preambuli, kao neku točku koja spaja sve Hrvate odredili Domovinski rat. Dakle, otklon od svih totalitarizama, od svih ekstrema, svih režima koji su previše koštali hrvatski narod u 20. stoljeću. - rekao je Grmoja.
Grmoja je najavio da će se po novim pravilima održati i skori unutarstranački izbori po načelu „jedan član – jedan glas" i to elektroničkim glasovanjem.

- Najavio sam da se neću ponovo kandidirati za političkog tajnika Mosta i pri tome stojim. A aktualni predsjednik Mosta Božo Petrov, s obzirom na odličan rezultat Mosta na nedavnim parlamentarnim izborima, ide po novi mandat, a bit će tu i niz novih ljudi će se uključiti u rad stranke na različitim funkcijama. - rekao je Nikola Grmoja.

dpp