Četvrtak, 19 Listopad 2023 14:35

MOSTOVCI O RAZLOZIMA NAPUŠTANJA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Ivica Dajak Ivica Dajak Foto: dpp

Zajedno s ostalim oporbenim vijećnicima, napustili smo 16. sjednicu Skupštine Dubrovačko - neretvanske županije u trenutku kad je predsjednica zaključila raspravu kod 5. točke Dnevnog reda – Prijedloga poslovnika Skupštine. Vladajuća većina usvojila je Prijedlog koji je jedan od najrestriktivnijih poslovnika u Hrvatskoj, kada je riječ o pravima vijećnika. Vrijeme trajanja rasprava, broj rasprava po vijećniku, broj i vrijeme trajanja vijećničkih pitanja drastično su smanjeni. Poslovnik je izrađen po mjeri župana kako bi se na minimum smanjila mogućnost postavljanja njemu neugodnih pitanja i u potpunosti umanjila mogućnost rasprave o aktima koje župan predlaže Skupštini. - kažu danas u priopćenju iz Mosta Dubrovačko – neretvanske županije.

„Sam postupak formiranja prijedloga bio je potpuno nedemokratski i neuljudan. Tijekom rasprave utvrđeno je da je Prijedlog Poslovnika izrađen suprotno Statutu i do danas važećem Poslovniku. Izrađivač i podnositelj Prijedloga je Skupštinski odbor za Statut i Poslovnik, čija je članica i oporbena vijećnica. Ni u jednom trenutku pripreme Prijedloga vijećnica nije bila upoznata sa sadržajem Prijedloga, što implicira da je Prijedlog konstruiran i pisan u Uredu župana i da je stvarni predlagatelj toga akta upravo župan.” - navode.

„Putem amandmana koje je izradio i predstavio Ivica Dajak, pokušali smo olabaviti pojedine restrikcije te popraviti određene tehničke nedostatke i nedorečenosti. Vladajući su odbili sve amandmane, čak i ondje gdje su se stručni djelatnici Ureda župana složili da bi određene odredbe mogle stvoriti nedorečenost.

Tijekom rasprave bila je uočljiva nelagoda predsjednice Skupštine, što implicira da ni koalicijski partner (DDS) nije zadovoljan Prijedlogom i cijelim procesom izrade i donošenja toga akta, ali im to nije bio dovoljan razlog za razvrgnuće koalicije i napuštanje vlasti.” - kažu iz Mosta.
„U raspravi smo mogli čuti i opservacije HDZ-ovih vijećnika da im 51 % vlasti daje odriješene ruke da čine što im volja te da onih 75 % stanovnika županije koji nisu izašli na izbore ili koji nisu njima dali glas nema pravo postavljati pitanja županu ili propitivati i raspravljati o radu županijske Uprave. Sumrak demokracije. Na sreću, ostaje nam dovoljno dopuštenih demokratskih alata u borbi za transparentniji, objektivniji, ažurniji, svrhovitiji i učinkovitiji rad Skupštine i županijske Uprave na čelu sa županom.” - zaključuju iz županijskog Mosta.