Petak, 29 Studeni 2019 13:35

Na iglice u zimske dane

Piše:

Naši sportsko - rekreativni udičari iglicu love uglavnom da bi je nadjenuli na teške pendulu namijenjenu lovu orhana, zubaca i ostalih krupnih grabljivica. No, sve je više i onih koji je love zbog velikih sportskih užitaka koji pruža ta nevelika riba. Naime, kada shvati da je prevarena, iglica se očajnički pokušava osloboditi udice. Žestoko bježi u stranu, trza glavom lijevo - desno, uvija se, „hoda“ repom po površini mora ili visoko iskače, poput igluna i iglana, zbog čega je i dobila epitet mini sabljarke.

U borbi s tom ribom najviše mogu uživati oni koji je love „spinning“ tehnikom povlačenja s mjesta, kako s obale, tako i iz plovila usidrenog u blizini nje. Što više, uživati mogu i apsolutni početnici, jer za lov iglice spinanjem ne treba osobito znanje i vještina zato što uvijek gladna i agresivna iglica, u pravilu u jatu, napada sve što pluta u moru. Osim toga, za njen lov ne treba ni vrhunska oprema.

Zbog svega toga, jasno je da je za uspješan lov iglica najvažnije naći ih. U ovo doba godine ima ih skoro posvuda u priobalju, neovisno o dubini te vrsti njegovog dna jer se one zadržavaju u gornjim slojevima mora, čak i tek kojih 20-tak centimetara pod površinom. Uvijek su tamo gdje su jata njihove hrane - papalina, inćuna, gavuna i sarđela. Posvuda po Jadranu za njima zalaze i u zatvorene zaljeve i vale, mladi primjerci bliže, a krupniji malo dalje od obale.

Iglice se najbolje love oko lukobrana i izbočenih rtova te duž velikih plaža, početkom zima na dubinama do 3 ili 4 metra. Rado su i oko usidrenih brodova i čamaca. Najaktivnije su u zoru i sumraka te uoči južnih vjetrova i nevremena. Po mirnom i sunčanom vremenu izgledi za lov su najmanji, a tada ih treba tražiti podalje od obale. Bolje rade po jugom, maestralom i levantom blago uzburkanu moru. Loviti se mogu i noću, najbolje po tihu vremenu i mjesečini. Radi i po mraku, a kada se njihova prisutnost lako otkriva jer im tijela „arduraju“, svjetlucaju. Najbolje se love oko lukobrana i izbočenih rtova te duž velikih plaža, početkom zima na dubinama do 3 ili 4 metra. Rado su i oko usidrenih brodova i barki.

Kako iglice nisu osobito velike ribe, jer naraste do 1,15 kg, a prosječna lovna težina im je tek 60-tak grama, savladati se mogu i najlakšim priborom, kakav je onaj za lako spinanje, „ultra light spinning“. Odlično rješenje je i pribor za lov lignje i sipe s obale, a osobito kad se lovi kratkim odbacivanjem, dobar je bilo koji štap težine bacanja do 30, najviše 60 grama i srednje, akcije B ili C.

Loviti se može prirodnim i umjetnim mamcima. Od prirodnih je najbolje koristiti komadić slanine, jer je neodoljiv iglicama, a i najbolje se drži na udici. Koristiti se mogu i tri do pet centimetara duge te 3 do 5 mm široke trakice kože s malo mesa od sarđele, vrnuta, lokarde ili koje druge plave ribe, čak i iglice. U obzir dolaze i kraci te trake lignje, korejski, američki i ostali uski a dugački crvi te cijele sitne plave ribe.

Barem podjednako učinkovitim u spinanju iglica su se pokazali umjetni mamci. Osobito oni uske, ribolike forme i sjajnih, srebrnastih dekora, koji najvjernije oponašaju mlađ srdele, gavuna i druge ribice kojima se iglica hrani. Među takvim varalicama najučinkovitiji su „wobleri“, teturavci iz skupine takozvanih „pinsa“. Dobrim su se pokazale i minijaturne žlice dužine 45 - 60 mm te mani leptiri.

I sve varalice od mekane plastike veoma su upotrebljive, ali ih iglice brzo uništavaju, kao i varalice od perja. Međutim, kod njih je veći problem njihova nedovoljna težina. Da bi se ovi izuzetno lagani mamci dovoljno daleko odbacili neophodno ih je dodatno opteretiti. To je moguće na više načina, od kojih je najjednostavniji njihovo postavljanje na „jigg“, udicu s olovnom glavom.

No, ma kakva se varalica koristila, treba je montirati na osnovnu strunu debljine 0,20 do 0,30 mm i odbaciti u jato sitnih riba koje progone iglice. Ako se na površini mora ne vidi ništa, zabaciti treba što dalje pa privlačiti srednje brzo. Lovi li se s prirodnim mamcima, privlačiti ih treba vrlo sporo. Iglica napada žestoko pa je kontra gotovo i nepotrebna, osobito kad se lovi varalicom. S izvlačenjem plijena ne treba pretjerano žuriti, ali ni sporo jer bi joj se tako dalo vremena da zamrsi ili prekine strunu svojim pilastim zubićima.