Nedjelja, 04 Srpanj 2021 13:32

Na njoj je Churchill ugostio Tita, tu je zavedena najpoznatija prva američka dama; priča o najpoznatijoj svjetskoj jahti koja je proteklih dana boravila u dubrovačkom akvatoriju

Piše:

Na njoj je započela i završila jedna od onih legendarnih ljubavnih priča. Na njoj je Onassis obljubio, a potom i oženio najpoznatiju američku prvu damu. S njezine palube najveći engleski premijer uživao je u panorami Splita prije susreta s Titom. Bila je poprište razuzdanih zabava tadašnje hollywoodske elite, ali i mjesto na kojem su najveći politički lideri vodili ozbiljne razgovore. Ploveći morima ona i dalje golica maštu, pričajući priče o svim tim poznatim osobama koje nije samo ugostila već ih je i nadživjela. Jahta Christina O česta je gošća dubrovačkog akvatorija pa je tako ovoga tjedna prije nove plovidbe i nove avantura uplovila u grušku radi opskrbe.

Christina O zapravo je ratni brod izgrađen 1943. Plovila je u pratnji konvoju u bitki za Atlantik i u iskrcavanju u Normandiju. Po završetku II. svjetskog rata zapravo je bila tek jedan od ratnih brodova čije je sudbina bila neizvjesna.

Aristoteles Onassis vjerojatno je i spasio od odlaska u rezalište. Naime, 1954. od kanadske vlade kupio ju je za šaku dolara. Za brod koji će kasnije nazvati po svoj kćeri Christini, Onassis je izdvojio svega 34 000 dolara. U to vrijeme bila je to cijena starog željeza. Sa četiri milijuna dolara u Njemačkoj ju je Onassis pretvorio u ljepoticu, svoju luksuznu rezidenciju.

christinao040721 1

Na njezinim palubama, krstareći Mediteranom nije samo zaveo već je i ostavio svoju najveću ljubav Mariu Callas. Najpoznatija svjetska operna diva u to je vrijeme, baš kao i Onassis bila u braku. Ona s 30 godina starijim menadžerom Giovanniem Batistom Meneghinijem, a Aristotel s bogatom nasljednicom Athenom Livanos, kćeri poznatog brodograditelja Stavrosa Livanosa.

Iako su na plovidbu Christinom O krenuli svatko sa svojim tadašnjim bračnim partnerima, svega im je nekoliko dana trebao da postanu ljubavnici.

Njihova je dugogodišnja ljubavna veza na neki način i završila na jahti jer kad je Callas poželjela ponovo zaploviti s Onassisom, grčki ju je milijarder odbio. Na jahti je tada već bila njegova nova buduća žena.

Prvu damu SAD-a Jackie Kennedy nakon atentata na njezina supruga Johna Kennedya, Onassis je tješio baš na svojoj jahti. Prije negoli je zaveo Jackie ljubovao je s njezinom sestrom Lee. Onassis je zapravo bio u vezi sa sestrom američke prve dame kada je Jackie Kennedy prihvatila njegov poziv na otok Skorpios. Na jahti usidrenoj nadomak tog otoka '68 ju je i oženio, no njihov brak bio je turbulentan i kratak.

Egipatski kralj Faruk, Aga Khan, Greta Garbo, Eva Peron, Grace Kelly, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Richard Burton, Frank Sinatra, John Wayne, Rudolf Nurejev, samo su neke od poznati osoba koje su uživale na Christini O, ljenčarile, ali i sudjelovale u razuzdanim, za neke čak i misterioznim zabavama.

christinao040721 3

No, nije se na Onassisovoj 99 metara dugoj plovećoj rezidenciji samo partijalo. Bila je ona mjesto na kojoj su najveći svjetski lideri vodili ozbiljne političke razgovore. John F Kennedy i Winston Churchill na Christini O su se i upoznali.

U ljeto 1960. Churchill je s palube Christine O promatrao grada pod Marjanom prije uplovljavanja u Split prije negoli mu se na palubu popeo Josip Broz Tito.

Churchill je inače osam puta išao na krstarenje Christinom O. Na njoj je u ljeto '59. doplovio na Rodos gdje se tada održavao sastanak šefova država Velike Britanije i Jugoslavije, na koji je Tito doplovio s Galebom.

Galeb i Christina O brodovi nisu samo brodovi slična stila. Oba ta broda pričaju slične priče. Churchill, Elizabeth Taylor i Richard Burton bili su gosti na oba broda. Tito je na Galebu ugostio Nikitu Hruščova, Indiri Gandhi, Muammara el Gadafija, grčkog kralja Pavla, etiopskog cara Hailea Selassija, marokanskog kralja Hasana II., Nasera, Nehrua.

Galeb, brod za prijevoz banana, porinut 1938. Dug je 117 metara, a i Galeba i Christinu O na kraju je 1998. kupio grčki brodovlasnik John Paul Papanicolaou, obiteljski prijatelj Onasisa, kako bi ih obnovio. Na kraju je od Galeba odustao. Christinu je obnovio i preimanovao je u Christinu O jer ju je Aristotel Onassis nazvao samo Christina po svojoj kreći koja je brod na kraju i naslijedila te ga kao predsjedničku jahtu donirala grčkoj vladi.

christinao040721 4

Nakon što je godinama propadala 1996. čekom za koji nije imao pokriće, kupio ju je Alexander Blastos. On je potom uhićen, a Christinu kupuje Papanicolaou i obnavlja je u Viktoru Lencu.

Christina O raspolaže luksuznom glavnom kabinom i još osamnaest putničkih kabina povezanih spiralnim skalama, vanjske palube, bazen ukrašen starogrčkim mozaikom koji se jednim dodirom pretvara u plesni podij, na promenadnoj palubi nalazi se jacuzzi, ima i helidrom.

Stolice u čuvenom Ari’s baru presvučene su kožom kitova prepucija, a rukohvati su od kitovih zubiju dok je šank načinjen od drveta potonule španjolske galije i opleten brodskom cimom starih jedrenjaka.

Ari Onasssis je, kažu, svoje gala goste zaticao pričom o barskim stolicama uz pitanje – znaju li na čemu sjede. Na brodu je ručno rađeni namještaj iz Milana baš kao i venecijanska draperija, posteljina, skupocjeno staklo, porculan i još mnogo toga. Tjedni najam Christine O stoji gotovo 600 tisuća eura. Prava sitnica za one koji si krstarenje ovom luksuznom jahtom koja ploveći još uvijek priča dogodovštine s putovanja najpoznatiji ličnosti koje su bile Onassisovi gosti. Christina O svih ih je nadživjela.