Nedjelja, 30 Siječanj 2022 19:18

Na pristupu mostu gradit će se tunel, evo kakav i zašto...

Piše:

Iako se već godinama najavljuje, rekonstrukcija dionice ceste od mosta do Ilijine glavice nikako da počne. Gradonačelnik Mato Franković ističe kako se ipak nešto radilo. Hrvatske vode radile su, kaže on, na rješenju velike količine vode koja se uslijed obilnih kiša slijeva na tu cestu.

- Nije da se nije radilo ništa. Činjenica je da se sa Srđa značajna količina vode uslijed padalina slijeva na državnu cestu i ta se voda dalje spušta u Grad i plutaju ulice generala Janka Bobetka, Kunska i neke druge. Svjedoci smo da prilikom većih oborinskih voda plave objekti u blizini te ceste i trebalo je razmotriti kako prihvatiti te vode i svesti ih prema moru. - kazao je gradonačelnik, istaknuvši kako su Hrvatske vode razmatrale nekoliko rješenja.

- Održano je više sastanaka s predstavnicima Hrvatskih voda i odlučeno je kako je najbolje rješenje hidrotehnički tunel malo prije mosta koji bi se spuštao u more i na taj način bi se riješio problem s tom ogromnom količinom vode. Hidrotehnički tunel je iznimno skup projekt pa se zato kao kratkoročno rješenje razmatrala mogućnost izgradnje upojnih bunara koji su povoljniji, ali bi njihovim procjeđivanjem mogla nastati šteta po objekte ispod magistrale i zato se sve odužilo, trebalo je analizirati sva moguća rješenja jer je investicija mogla biti oko 30 posto jeftinija. - rekao je Franković.

Gradonačelnik je kazao kako su projektiranja za lokacijsku dozvolu za navedenu dionicu ceste završena.

- Ovih dana će konzervatorima biti upućen i upit je li potrebna HIA studija za cestu, logika kaže da ne treba, ali vidjet ćemo što će reći konzervatori. Nakon toga se ide u nastavak projektiranja i, ako Bog da, na građenje dionice koja je iznimno važna. - rekao je gradonačelnik.

Otkrio je i jesu li u Hrvatskim cestama spremni za ovaj projekt.

- Razgovarao sam nedavno i s predstavnikom Hrvatskih cesta i potvrdio je da su u trenutku dobivanja građevinske dozvole odmah spremni krenuti s projektom. - kazao je gradonačelnik Mato Franković.