Petak, 27 Svi 2022 21:40

Na zubaca skosavanjem „shad“ varalicama

Piše:

Zubatac je jedna od najpoželjnijih udičarskih lovina, a za njegov, ali i lov njegovih srodnika poput pagra, može poslužiti nekoliko vrsta varalica. Najuniverzalnija je „shad“ jer se njom može loviti tehnikom „vertical jigginga“, „driftinga“ te „trollinga“, odnosno okomitog skosavanja, puštanja u struju mora te pendulom. Radi se o varalici od mekane plastike u obliku ribe, ali s poprijeko postavljenom repnom plohom kojim u plovidbi mlati repom lijevo - desno, zbog čega je kod nas nazivaju mlatirepkom.

Za lov zubaca, krunaša i pagra koriste se „shad“ varalice duže od 10 do 20 cm, obvezno raznih akcija, odnosno mekoće. Za lov u struji mora i skosavanjem trebaju biti duže i mekše nego one za lov pendulom. Osim u više dužina i elastičnosti, u kolekciji je dobro imati i mlatirepe u više boja. Naime, u uvjetima bistrog i prozirnog mora, pogotovo ako se ne lovi na velikim dubinama, preporučljivo je koristiti varalice plave, bijele zelene i tamno narančaste boje. Za lov u neprozirnom i dubokom moru dobro je imati žute, fluoroscentno ružičaste, svjetlo narančaste i varalice ostalih svjetlijih te uočljivijih dekora.

shadvaralice270522 3

Za vjerojatno naujučinkovitiji, lov okomitim skosavanjem, ove se varalice mogu montirati na „jigg head“, originalnu olovnu glavu, ali i na „Tenya“, „Kabura“, „Inchiku“ i „Madai“, glave klasičnih „vertical jigging“ varalica. Montirane mogu biti same, ali je puno bolje kad su uz njih na glavama i trake, niti te ostali ukrasi koji inače čine varalice za okomito skosavanje. Bez obzira koja se koristila, glava treba biti teška 100 do 300 grama, ovisno o dubini lova, jačini kurenta i željenoj brzini spuštanja varalice. Kako se zubaci i krunaši u pravilu love na dnu, glave varalice moraju biti vrlo robusne, odnosno sa što otpornijim dekorativno - zaštitnim slojem.

Zbog istog razloga, ali i velike snage čeljusti i zubi zubaca, i udice moraju biti iznimno jake, ali i elastične. Udice u varalicu mogu biti postavljene na dva načina. Prvi je da, kao što je to uobičajeno kad se montira na „jigg head“, varalica se može i na „vertical jigging“ glave montirati tako da joj vrh udice s gornje strane izlazi na otprilike pola dužine tijela.

shadvaralice270522 2

Zubatac i njegovi srodnici, međutim, mnogo puta plijen napadaju snažnim ugrizima u korijen repa, što rezultira uništenjem mlatirepa te, što je još gore, gubitkom plijena. Kako bi se to spriječilo potrebno je udicu postaviti u visini repne plohe varalice, najbolje i najlakše pomoću „assist“ udica. To rješenje je osobito prikladno za lov na nečistom, dnu s puno prepreka.

„Jigg head“ je najbolje za osnovnu strunu spojiti pomoću kopče ili „split ringa“, rascijepanog prstena. Na taj se način mlatirepu daje najveća sloboda pokreta.

Bez obzira kako naoružan i na koju glavu montiran, shad je u „vertical jigging“ ciljanom ribolovu zubaca i njegovih srodnika najbolje sporim podizanjem s povremenim naglim trzajima i zastajkivanjima. Većina napada će se dogoditi do desetak metara poviše dna, ali nisu isključeni ni oni u gornjim dijelovima vodenog stupa.
Idealni štapovi za ribolov skosavanjem mrdavca je onaj za „vertical jigging“, „Kabura“ varalicom. Na njegovu rolu najbolje je namotati višenitnu strunu upletenu od barem 8 niti, snage 20 do 30 libri. Dobro je koristiti strunu čijih je svakih 10 metara drugačije obojeno kako bi se najlakše kontrolirala dubina lova i visina skosavanja. Na osnovnu strunu posredstvom vrtilice s kopčom treba biti montiran završnjak, od najlona ili „FC“ strune. Debljina završnjaka može biti od 0,70 do 0,80, čak i svih 0,90 mm, kad se lovi na izrazito nečistom dnu. Duljina završnjaka u pravilu iznosi između 5 i 8 m, ali ponekad, u uvjetima vrlo jake struje, treba koristiti kraće, od 3 do 4 m kako bi se lakše lovilo.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019