Četvrtak, 30 Lipanj 2022 13:59

Načelnik Đivo Market uz Dan Općine Mljet: Nadamo se i boljoj turističkoj sezoni od rekordne 2019.

Piše:
Načelnik Općine Mljet Đivo Market Načelnik Općine Mljet Đivo Market Foto: dpp/arhiva

Obilježen je Dan Općine Mljet, koji se slavi na blagdan nebeskog zaštitnika Općine svetog Pavla. Mljetskim zdravstvenim djelatnicima dodijeljena je godišnja nagrada Općine za nemjerljiv doprinos ukupnoj otočnoj zdravstvenoj zaštiti, naročito u kriznoj situaciji u pandemiji COVID-a 19, dok je nagrada za životno djelo dodijeljena Mornaričko desantnoj pješadijskoj satniji Mljet uz 30. obljetnicu osnivanja, za nemjerljiv doprinos u obrani i stvaranju slobodne i neovisne Republike Hrvatske.

Uz Dan Općine načelnik Đivo Market za Južni i Dubrovnikpress kazao je kako je zadovoljan aktualnom turističkom sezonom, koja bi, prema njegovih riječima, mogla biti uspješnija i od rekordne 2019. godine.

- Nautičari su se djelomično vratili na Mljet. Jedino nedostaju mega brodovi pod različitim stranim zastavama, ali većinom su u vlasništvu bogatih Rusa, koji su sada pod određenim povećalom međunarodne javnosti zbog rata u Ukrajini. - rekao je Market dodajući kako će i usprkos tome turistički brojke na kraju sezone biti jako zadovoljavajuće.

Prema Marketovim riječima, u tijeku je izrada dokumentacija za izgradnju helidroma sa pristupnom cestom pokraj Babinog Polja, a traži se i adekvatna lokacija za starački dom.

- Sada razmatramo dvije lokacije i to u Babinom Polju i Prožurskoj Luci. Dom za umirovljenike planiramo graditi kao javno privatno partnerstvo te intenzivno tražimo i investitora za taj projekt. Naime, Općina bi osigurala zemljište, a investitor bi tu gradio dom za umirovljenike, a na ostalom dijelu turističke kapacitete. – pojasnio je načelnik Market, dodajući kako se žele prilagoditi investicijama od kojih bi korist imali i svi mještani Mljeta.

On je nadalje naglasio kako se nadaju i izgradnji sportske dvorane te velikog nogometnog igrališta, što je već predviđeno općinskim prostornim planom te podređeno županijskoj razini.

- U svakom slučaju okrećemo se sportu jer smatramo da je Mljet izvrsna destinacija za pripreme sportaša. To bi pridonijelo i produžetku sezone, koja bi počinjala ranije na proljeće, a trajala duže u jesen. Mljet ima savršenu klimu, pogotovo južna strana otoka, na kojoj nema bure, a zimi je jako toplo. – rekao je Market.

Izrazio je veliko zadovoljstvom suradnjom Općine s Nacionalnim parkom Mljet, kao i Županijom i Vladom te naglasio političku stabilnost i nedavno formiranje mjesnih odbora, kao i dobru suradnju s mljetkom oporbom.

Na samoj svečanoj sjednici čestitavši mljetskom načelniku Đivu Marketu gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, ujedno i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Mljet je kazao:
 
- Nitko ne može poznavati bolje Mljet niti željeti Mljetu kao Mljećani i zato itekako postoji razlog za održavanje svih općina na životu jer oni donose bolje svom kraju. Korištenjem europskim fondovima, ulaganjem maksimalno u prometnu i vodovodnu infrastrukturu te buduće izgradnje vrtića, je nešto što zapravo vraća život ne samo na Mljet nego i na sve druge krajeve Lijepe naše jer omogućuje mladima razlog ostanka i opstanka. – rekao je gradonačelnik Franković i naglasio da stabilna Vlada i vertikala prema općinama, županijama i gradovima je u teškim vremenima pomogla da svi skupa budu snažni.

- Vremena su sigurno izazovna pred nama, ali ovakvim zajedništvom koje vi Mljećani pokazujete, kada ste radili u interesu otoka, tu ste pokazali što znači snaga i jedinstvo po pitanje političke odgovornosti za vaš Mljet i ja vam čestitam na tome. – zaključio je gradonačelnik Franković i pritom iskazao zadovoljstvo povodom nadolazećeg otvorenja Pelješkog mosta.

Zamjenik župana Joško Cebalo u ime Dubrovačko - neretvanske županije te kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića istaknuo je na sjednici kako je Mljet jedna od najuspješnijih jedinica lokalne samouprave u županiji te čestitao vodstvu Općine na svim dosad realiziranim projektima, ali i onima koji su u pripremi.

- Dubrovačko - neretvanska županija će, kao i dosad, biti apsolutna podrška Općini Mljet u realizaciji svih projekata. Naši otoci su naše bogatstvo. Jedan od prioriteta Dubrovačko -neretvanske županije je podizanje kvalitete života naših otočana i u tom smjeru razvijamo brojne projekte, posebno one iz segmenta lučke infrastrukture. Kvalitetnija prometna povezanost imperativ je za otoke i na njoj ustrajemo. Među projektima koje razvijamo je i projekt ceste Crna Klada - Kozarica, a koji je od velike važnosti za Mljet. Naša Županijska uprava za ceste izrađuje projektno-tehničku dokumentaciju i vjerujem u uspješnu realizaciju i ove investicije. - rekao je Cebalo.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019