Srijeda, 03 Srpanj 2024 19:32

NAČELNIK OPĆINE MLJET ĐIVO MARKET: IMA MANGUPA KOJI POKUŠAVAJU NARUŠITI MLJETSKU IDILU

Piše:
Načelnik Općine Mljet Đivo Market Načelnik Općine Mljet Đivo Market Foto: JD

Načelnik Općine Mljet Đivo Market (HDZ) uz Dan Općine istaknuo je kako je svake godine taj dan i prekretnica, „nakon njega uvijek okrećemo novu stranicu”, kazao je.

- Godina iza nas je bila uspješna, mnogi projekti su privedeni kraju, prvenstveno sustav vodovoda i kanalizacije u Nacionalnom parku koji je profunkcionirao, a na sekundarnim mrežama radit ćemo užurbano. Cesta koja je jako bitna, koja povezuje prožurskog porta do Okuklja, zahvaljujući Dubrovačko – neretvanskoj županiji, rekonstruirana je u punom profilu, uskoro će biti asfaltriana, a za cestu prema uvali Blace, jedino mjesto gdje žive naši stanovnici gdje cesta nije asfaltirana, osigurali smo sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i asfaltiranje kreće uskoro, iako će ovisiti o izvođaču radova jer je problem s manjkom radne snage. - istaknuo je Market u govoru na svečanoj sjednici Općinskog vijeća.

- Na Mljetu je uvijek lijepo, pogotovo ljeti, a da bismo uživali ljeti, treba zimi nešto raditi i zato se zahvaljujem komunalnim firmama i vatrogascima, ravnatelju i zaposlenicima Nacionalnog parka Mljet gdje je suradnja na visokoj razini, predstavnicima mjesnih odbora na volonterskom radu. U zadnjih 11 godina smo zaista štitili ono što smo dobili u nasljedstvo, ovu ljepotu, ovo što dana imamo ne bi trebalo ostaviti da bude gore, naš brend je ljepota, zaštita prirode, ekologija, umjereni razvoj, nikakva masovnost ovdje nas ne zanima, trebamo održati život, jer bez ljudi na Mljetu nema sreće. Na koji način to sačuvati, možemo s radnim mjestima, Mljet je tu prvak u državi, nema nezaposlenih, možemo poticajnom stanogradnjom, da mladim obiteljima koji se žele vratiti i svima onima koji žele da Mljet doživljavaju kao svoj otok, da mogu tu živjeti. To je ono što Mljetu treba. - kazao je i nastavio:

- Mljet je raštrkan, ali mi na Mljetu djelujemo jedinstveno, čak i politički, nema neke podjele na političke stranke, više je to podjela na one koji žele napredak i one koji ne žele. Ima ona šačica koji remete taj mir, šačica mangupa koji često na neki način pokušavaju narušavati ovu idilu. - rekao je mljetski načelnik Đivo Market.

- Financiranje iz EU fondova za vrtić je malo zapelo, ali nadam se da ćemo to riješiti, užurbano radimo na dobivanju papira za starački dom, to je ustanova koja je potrebna svakome pa i nama na Mljetu. Lokacija je u Babinom polju, preko puta zdravstvene stanice i blizu budućeg helidroma. To je jedan od prioriteta. Prioritet je također zagospodariti pomorskim dobrom na način koji je utemeljen na zakonu. Tu se kriju u veliki novci koji mogu puniti proračun, a Općina Mljet je inače općina s najmanjim nametima za stanovništvo. - kazao je Market.

- Ono čime se mogu pohvaliti jest da je povijesni dan, trajekt na liniji Prapratno - Sobra redovno prometuje šest puta, to je nešto što me raduje. Naravno ne raduje me da trajekt nije baš primjeren i pušta more u garažu, ali svakako brod nije opasan za plovidbu. Izborili smo se za još jednu liniju, brod na liniji Lastovo - Dubrovnik tri puta dotiče Mljet. - rekao je između ostalog još načelnik Općine Mljet Đivo Market.