laus banner 2021 2

Ponedjeljak, 03 Svi 2021 13:36

Nadrealna očekivanja; koliko bi to stolica trebalo ubaciti u gradsku vijećnicu da se svi zadovolje?!

Uoči početka kampanje političke stranke redovito prognoziraju koliko mandata očekuju u novom sazivu Gradskog vijeća. Prema onome što su nekidan govorili ispred dubrovačkog suda nakon što su predali kandidacijske liste, deboto pa će u Vijećnicu trebati ubaciti još stolica.

U novom sazivu Gradskog vijeća, sukladno izmjenama zakona, umjesto 25 , bit će 21 vijećničko mjesto. Neki će osvojiti više, neki manje mandata, neki u Vijeće neće ni ući, no, kad ih se pita koliko mandata očekuju, postaju nerealni, neki u najmanju ruku smiješni, nadrealni.

HDZ je u prošlom sazivu Vijeća imao deset mandata. U novom nakon izbora očekuju devet ili deset mandata. Njihova su predviđanja realna.

Čelnik DDS-a Pero Vićan donedavno je isticao kako se šalio kad je rekao da očekuje 12 mandata. No, što više vrijeme prolazi, on je ozbiljniji pa sad tvrdi da će imati 12 mandata i da će on bit novi dubrovački gradonačelnik.

Ako se uzme u obzir da je za većinu potrebno 11 mandata, a Vićan tvrdi da će ih imati 12, pitanje je zašto onda spominje postizborne pregovore i formiranje većine s nekim od stranaka. Nije jasno što će mu koalicija u slučaju da sam osvoji 12 mandata i ima većinu. Dok tvrdi da želi 12, svjestan je naime da ih realno možete imati maksimalno tri dok mu neki predviđaju i samo dva mandata.

Na izbore s tzv. platformom Dubrovnik – naš grad i nekoliko političkih stranaka izlazi i bivši gradonačelnik Andro Vlahušić koji predviđa osvojiti četiri mandata, a moguće je, tvrdi da će se tući i za peti.

Čelnik DUSTRA-e Željko Raguž o mandatima koje priželjkuje ne govori. No, u bivšem sazivu Vijeća DUSTRA je imala tri mandata i do kraja je ostala koalicijski partner HDZ-a.

SDP je na prošlim izborima doživo krah i osvojio dva mandata u Gradskom vijeću. Njihov gradonačelnički kandidat Ivan Tropan ispred suda nedavno je prognozirao da će osvojiti četiri ili pet mandata, a da nikome nije jasno na kojoj računici temelji to predviđanje.

Četiri ili pet mandata predviđa i Maro Kristić, u prošlom je sazivu Most u Vijeću imao dva mandata, a na ovim izborima trebali bi biti zadovoljni i s jednim.

I želje srđevaca su četiri ili pet mandata, iako su u prošlom sazivu imali svega jedan mandat.

Da ih se pita zašto su u svojim kalkulacijama toliko (ne)realni, zašto ih većina iznosi potpuno nadrealna očekivanja, oni bi vam rekli da toliko očekuju jer su te silne mandate zaslužili svojim političkim angažmanom. Ipak, stvarna je istina da tako samo stvaraju privid da su politički snažni.

U svakom slučaju, kad bi svaki od njih osvojio onoliko mandata koliko priželjkuju, u Vijećnici bi ttebalo dodati ne dvije ili tri već više od 20 stolica jer kad se njihove želje pretvore u brojke svi skupa osvojili bi više od 40 mandata. Brojka je to koja najbolje govori koliko su nerealni.

Balon od sapunice koji će napuhivati još desetak dana, raspuknut će se u noći 16. svibnja. Neki će svakako slaviti, a moglo bi biti dosta onih smrknutih lica.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020