Srijeda, 24 Travanj 2024 15:03

NAGRADA ŽUPANIJE ZA ŽIVOTNO DJELO POSTHUMNO PROF. DR. SC. NIKOLI MIROŠEVIĆU

Piše:
Nikola Mirošević protekle godine u Muzeju vinogradarstva i vinarstva u Putnikoviću Nikola Mirošević protekle godine u Muzeju vinogradarstva i vinarstva u Putnikoviću Foto: Tonći Plazibat / CROPIX

Uz Dan Županije i blagdan svetog Leopolda Bogdana Mandića, nagrada za životno djelo ove godine bit će posthumno dodijeljena prof. dr. sc. Nikoli Miroševiću, Blaćaninu, inače autoru najznačajnijih knjiga o vinogradarstvu.

Ampelografski atlas Hrvatske i Atlas hrvatskog vinogradarstva i vinarstva Hrvatske dvije su knjige prof. dr. sc. Nikole Miroševića koje olakšavaju razumijevanje povijesti i suvremenu hrvatsku vinsku industriju.

Prof. dr. sc. Nikola Mirošević autor je brojnih monografija o važnim hrvatskim vinogorjima i sortama vina. Napisao je više od 160 znanstvenih radova, a bio je i jedan od urednika Blatskog ljetopisa.

Dobitnik je državne nagrade za znanstveni rad, nagrade za životno djelo Udruge dalmatinskih vinogradara i vinara i Zadružnog saveza Dalmacije, priznanja Udruge vinogradara i vinara „Vinum Croaticum” i brojnih drugih priznanja među kojima je i nagrada Zlatni grb Općine Blato za životno djelo koja mu je dodijeljena 2009. godine.

Prof. dr. sc. Nikola Mirošević preminuo je u listopadu prošle godine, a rođen u Blatu 1943. godine gdje je završio osnovnu školu. Srednju poljoprivrednu školu završio je u Kaštelima. Diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu na kojemu je stekao akademski stupanj magistra i doktora znanosti, a specijalizirao se u Francuskoj. Od 1987. do 2003. bio je predstojnik Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Njegova glavna znanstveno - istraživačka aktivnost bila je biološka i tehnološka valorizacija autohtonih i introduciranih kultivara vinove loze te drugi problemi vezani za uspješnost uzgoja i eksploataciju loze, s posebnim osvrtom na razmnožavanje, rasadničarstvo i osnivanje novih vinograda.

Godišnje nagrade će 12. svibnja u Dan Županije na svečanoj sjednici Županijske skupštine biti dodijeljene Nevenu Faziniću, Veslačkom klubu Neptun iz Dubrovnika, Caritasu dubrovačke biskupije, Udruzi Radost iz Ploča, Pavu Orepiću i Mandolinskom orkestru KUD-a Metković.