Utorak, 21 Svibanj 2024 15:07

NAJLJEPŠE OPERNE ARIJE U IZVEDBI DSO-A I SJAJNIH SOLISTA

Ciklus Dubrovačko glazbeno proljeće nastavlja se opernom večeri u petak, 24. svibnja u atriju Kneževa dvora. Početak koncerta je u 21.30 sati. Pod dirigentskom palicom Ivana Huta, Dubrovački simfonijski orkestar i solisti, mezzosopranistica Irena Parlov i tenor Stevan Karanac, izvest će brojne arije iz poznatih opera kao što su Bizetova Carmen, Saint Saënsova opera Samson i Dalila, Verdijeve opere Rigoletto i Bal pod maskama, Zajčeva solo pjesma Moja lađa i brojna druga djela.

Dubrovačko glazbeno proljeće organizira Dubrovački simfonijski orkestar uz podršku Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika.

Ulaznice za koncert su dostupne u uredu DSO-a (Slanica), u Luži, agenciji Perla Adriatica i online u sustavu ulaznice.hr, a građani na blagajni DSO-a ostvaruju popust od 30% kao i niz drugih pogodnosti o kojima se mogu informirati na broj 091 613 7314.

O dirigentu i solistima:

Ivan Hut dirigent je Dubrovačkoga simfonijskog orkestra od prosinca 2020. godine. Dirigiranje je diplomirao i magistrirao u klasi Hansa Leendersa na Sveučilištu za umjetnost Codarts u Rotterdamu, a prije toga diplomirao je violu na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Usavršavao se kod brojnih dirigenata, među kojima je i Valerij Gergijev. Bio je profesor u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu, član Splitskoga komornog orkestra, predsjednik splitske Udruge MAG, producent pa ravnatelj glazbenog programa Splitskoga ljeta i ravnatelj Opere HNK-a Split. Među njegovim važnijim orkestralnim suradnjama bile su one sa Simfonijom Rotterdam (u dvorani Concertgebouw u Amsterdamu), Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Zadarskim i Varaždinskim komornim orkestrom te sa Simfonijskim orkestrom Sveučilišta Guanajuato iz Meksika.

Mezzosopranistica Irena Parlov pjevanje je diplomirala na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Hvaljena zbog "moćnog i dobro vibriranog glasa, s probijajućim visokim tonovima i toplim tonom", Irena Parlov pjevačica je s bogatim mezzosopranskim repertoarom, a brojne uloge ostvarila je s HNK Split, na Splitskom ljetu, HNK u Zagrebu, SNG u Ljubljani i Mariboru, HNK u Osijeku, francuskoj Opera de Rennes, opernim kućama u Češkoj, njemačkom Erfurtu i drugim europskim opernim kazalištima.

Tenor Stevan Karanac studij je završio na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu, u klasi profesora Nikole Mijailovića, kod koga je 2020. godine upisao i doktorski studij. Usavršavao na brojnim majstorskim tečajevima svjetski priznatih umjetnika – pjevača, redatelja i dirigenata. Tijekom školovanja nagrađivan je najvišim nagradama na međunarodnim natjecanjima u Europi. Stalni je član Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, a nastupao je u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Bugarskoj, Rusiji, Mađarskoj, Turskoj, Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Španjolskoj, Portugalu, Švedskoj, Italiji i Jordanu.

rrd