Četvrtak, 16 Rujan 2021 13:28

Nakon godina uzurpacije Valamar morao ukloniti stupiće s javnih površina

Nakon godina uzurpacije Valamar morao ukloniti stupiće s javnih površina Foto: Grad Dubrovnik

„Javne površine na Babinom Kuku oslobođene za građane”, pohvalio se gradonačelnik Mato Franković u postu na Facebooku. Naime, on je još na sjednici Gradskog vijeća na kojoj su se donosile izmjene PPU- a, GUP-a Grada Dubrovnika i UPU-a Babin Kuk, istaknuo kako je započeo postupak knjiženja javnih površina na Babinu kuku na Grad Dubrovnik.

U postu koji je objavio na Facebooku gradonačelnik Franković između ostalog navodi „kako će upravo zahvaljujući započetim postupcima ove gradske uprave javne površine na području Babinog Kuka ponovno biti na korištenju građanima grada Dubrovnika” te ističe kako su „uklonjeni parking stupići ispred hotela Argosy, rampa ispred hotela Tirena te stupići kraj odvojka uz hotel Tirenu.”

„Još jednom pokazujemo da umjesto ispraznih priča mi radimo svakodnevno na zaštiti javnog dobra”, naveo je u postu gradonačelnik Mato Franković.

Parkirna mjesta na Babinu kuku Valamar je godinama držao pod rampama i bila su nedostupna građanima Dubrovnika.

No pitanje je kako će sada Valamar riješiti problem nedostajućih parkirnih mjesta jer činjenica je da će im sada nedostajati upravo ova parkirna mjesta koja je Grad Dubrovnik uknjižio na sebe. Naime, tijekom ovoga ljeta baš su ta parkirna mjesta bila prepuna automobila od gostiju koji su odsjedali u Hotelu Argosy.

Svakako je i pitanje hoće li parkirna mjesta kod hotela Argosy i Tirena nakon što su vraćena Gradu Dubrovnika biti dodijeljena na upravljanje Sanitatu. U protivnom bi na tim parkirnim mjestima iduće sezone moglo biti kaosa.

Grad Dubrovnik pak u službenom priopćenju danas navodi:

„Upravnim postupcima od strane Odsjeka za komunalno redarstvo Grada Dubrovnika tvrtki Valamar Riviera d.d. naloženo je uklanjanje protupravno postavljenih predmeta na javno-prometnim površinama Babinog Kuka, a temeljem čega su odgovorne osobe navedenih postupile po naloženom.
 
Navedenim postupanjem uklonjeni su stupići ispred hotela Argosy, rampa ispred hotela Tirena te stupići prema odvojku uz hotel Tirenu, a koji vodi prema Malom Stradunu čime se osiguralo nesmetano korištenje javnih površina građanima grada Dubrovnika.   
 
Podsjetimo kako je Grad Dubrovnik putem Upravnog odjela za promet u sklopu svoje nadležnosti, putem knjiženja komunalne infrastrukture na području Babinog kuka, uknjižio Ulicu Iva Dulčića u cijelosti, počevši od kružnog toka kraj pošte Lapad, a što uključuje i odvojak prema vodoinstalateru "Grgi", zatim i odvojke koji vode do Valamar Club Dubrovnik hotela sa okretištem za autobus, odvojak koji vodi do hotela Lacroma te cijelu cestu uključujući i parkinge koji vode do hotela Argosy. Također, uknjižena je u cijelosti i Ulica Vatroslava Lisinskog sve do plaže Copacabana te plaže Mandrač s druge strane.
 
Time je Grad Dubrovnik do sada uknjižio oko 58 200 kvadrata na području Babinog Kuka kao komunalnu infrastrukturu koja predstavlja javno dobro.
 
Postupci evidencije komunalne infrastrukture se nastavljaju te će Grad Dubrovnik kroz primjenu zakonskih propisa nastaviti štititi javni prostor te osigurati kvalitetniji javni sadržaji dostupan svim građanima.” - piše u priopćenju Grada Dubrovnika.

nm