laus banner 2021 2

Petak, 30 Travanj 2021 20:15

Napravljeni prvi zahvati na Lapadskoj obali; uklanjaju se antene; uređuje se parking u TUP-ovom naselju

Za boravka u Dubrovniku premijer Andrej Plenković razgovarao je s gradonačelnikom Matom Frankovićem o oporavku turizma te aktivnostima i Vlade i Grada s ciljem uspješne ovogodišnje sezone. Gradonačelnik Franković s ministrom Olegom Butkovićem obišao je ovoga tjedan radove na rekonstrukciji Lapadske obale koji će se izvoditi 30 mjeseci.

Nakon što je provedena cjelovita rekonstrukcija parkirališta Gradac započeli su i radovi uređenja i asfaltiranja Ulice don Frana Bulića. Uređuje se i novo parkiralište u TUP-ovu naselju. Sa zgrade u Donjem Čelu na Koločepu uklonjene su antene i bazne stanice.

GRADONAČELNIK FRANKOVIĆ I PREMIJER PLENKOVIĆ RAZGOVARALI O OPORAVKU TURIZMA

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković, sa suradnicima, održao je sastanak s hrvatskim premijerom Andrejom Plankovićem na temu oporavka turizma. Istaknuo je kako je jedan od ključnih segmenata cijepljenje te zahvalio na činjenici da je upravo u Dubrovniku započelo cijepljenje turističkih djelatnika. Premijer je istaknuo kako će u nadolazećim tjednima dolaziti znatno veće količine cjepiva od onih koje su se do sada dobivale, što je velika prilika da se već od lipnja mjeseca pošalje jasna poruka kako su svi turistički djelatnici cijepljeni, kao i većina stanovništva.

tjedni pregled 300421 1

Franković je premijera Plenkovića izvijestio o kontaktima s prioritetnim emitivnim tržištima Velikom Britanijom i Sjedinjenim Američkim Državama, a kao jedan od velikih uspjeha istaknuo je novu zrakoplovnu liniju od New Yorka do Dubrovnika, koja će početi prometovati od 8. srpnja. Franković je kazao kako se i dalje radi na osnaživanju povezanosti sa SAD-om te najavio dodatne uspjehe na tom tržištu u nadolazećim tjednima.

Istaknuo je i kako, prema informacijama s britanskog tržišta, očekuje do sredine svibnja jasne protokole putovanja i početak uspostave međunarodnih letova iz Velike Britanije prema receptivnim tržištima.

Plenkoviću je predstavljen i prijedlog protokola prema cruise kompanijama. Uz zahvalu na činjenici kako je značajan dio prepreka za brodove na kružnim putovanjima ukinut, Franković je istaknuo kako to nije dovoljno te predložio premijeru Plenkoviću protokol na kojeg je premijer dao suglasnost, a potom su ga usvojila i resorna ministarstva. O u usvajanju protokola za kruzere obaviještena je i CLIA - Međunarodno udruženje kompanija na kružnim putovanjima.

GRADONAČELNIK FRANKOVIĆ I MINISTAR BUTKOVIĆ OBIŠLI GRADILIŠTE NA LAPADSKOJ OBALI

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem i suradnicima obišao je gradilište Lapadske obale. Investicija je vrijedna 70 milijuna kuna, a stopa financiranja iznosi 100 posto ukupno prihvatljivih troškova, od čega 85 posto sredstava putem Kohezijskog fonda pokriva Europska unija, a 15 posto sredstava osigurat će se iz državnog proračuna.

Ministar Butković govorio je u ulaganjima u izgradnju i obnovu lučke infrastrukture, istaknuvši kako Dubrovačko-neretvanska županija trenutno ima osam projekata u vrijednosti od oko 800 milijuna kuna, međi kojima je i projekt Lapadske obale.

tjedni pregled 300421 3

- Rekonstrukcija i proširenje Lapadske obala hvalevrijedan je projekt kojim će se, osim rekonstrukcije i obnove obalnog pojasa, proširiti i cesta, promet će biti dvosmjeran, tako da se jednim projektom uistinu rješavaju dvije bitne stvari. – istaknuo je ministar Butković.

Gradonačelnik Mato Franković zahvalio je ministru Butkoviću, istaknuvši brojne projekte na području Grada Dubrovnika i županije koje ova Vlada snažno podupire, financirajući ih djelomično ili u potpunosti. Istaknuo je da će se uložiti napori kako bi život stanovnika Lapadske obale tekao neometano, kao i funkcioniranje gospodarskih subjekata koji posluju na tom području.

- Iz jednog ružnog stanja u kojem se sada nalazi, Lapadska obala će se pretvoriti u jednu uređenu cestu, uređenu obalu, s riješenom komunalnom infrastrukturom. Nećemo više svjedočiti puknuću cijevi od vode svakih 20 dana. Od petka će cestu koristiti isključivo stanovnici i izvođači, a iskoordinirat će se i mogućnost parkiranja automobila za stanovnike ulice – naglasio je gradonačelnik Franković.

Govoreći o ključnim kapitalnim investicijama, gradonačelnik Franković istaknuo je kako je ova gradska uprava u mandatu povukla preko milijardu kuna bespovratnih sredstava, europskih i nacionalnih te ih uložila u projekte koji podižu kvalitetu života svih naših sugrađana. Zahvalio se ministarstvu i na realizaciji ceste Zaton Veliki-Štikovica vrijedne 22.8 milijuna kuna, a podsjetio je i na nabavu 11 autobusa financiranih europskim sredstvima te najavio novih 20 autobusa javnog gradskog prijevoza.

Ugovor o izvođenju radova rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale potpisan je sa zajednicom ponuditelja: Texo Melior i Impresa Costruzioni Mentuci Aldo S.R.L čija je ponuda odabrana kao ekonomski najpovoljnija u postupku javne nabave. Izvršenje usluga stručnog nadzora pri izvođenju radova rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale potpisan je s tvrtkom Trames. Rok za izvođenje radova za izvođača je 30 mjeseci od uvođenja u posao, a trajanje nadzora je 32 mjeseca.

Ovim najvećim infrastrukturnim cestovnim projektom izmijenit će se regulacija prometa iz jednosmjerne u dvosmjernu, izgradit će se nova obalna konstrukcija, komunalna infrastruktura, šetnica sa zelenilom i biciklističkom stazom, povećat će se razina sigurnosti prometa i kvaliteta javnog gradskog prijevoza te rasteretiti postojeći dominantni pravci.

Obilasku su nazočili i župan Nikola Dobroslavić, saborski zastupnik Branko Bačić, državni tajnik za more i EU fondove pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić i drugi.

ASFALTIRA SE ULICA don FRANA BULIĆA

Nakon što je provedena cjelovita rekonstrukcija parkirališta Gradac započeli su i radovi uređenja i asfaltiranja pristupnog puta - Ulice don Frana Bulića, i to od spoja s Ulicom branitelja Dubrovnika pa do novouređenog parkirališta.

Prilikom izvođenja radova vrijedit će zabrana prometovanja Ulicom don Frana Vulića do okončanja radova uz napomenu da će izvođač radova propuštati stanare ovog područja, a što će ovisiti o pojedinoj vrsti radova i dionici na kojoj se isti odvijaju.

Planirani završetak radova, koji obuhvaćaju uklanjanje postojećeg dotrajalog sloja asfaltnog zastora, uređenje podloge i asfaltiranje novim slojem asfaltnog zastora, je u ponedjeljak, 3. svibnja, a vrijednost radova iznosi oko 300.000,00 kuna.

Inače, na parkiralištu Gradac, na prostoru ukupne površine 2.400 metara kvadratnih, provedeni su radovi komunalnog, krajobraznog i hortikulturnog uređenja. Zadržan je isti broj parkirališnih mjesta, ali je osigurano nesmetano kretanje parkiralištem. Parkiralište će za korištenje i dalje služiti isključivo građanima.

UREĐUJE SE PARKIRALIŠTE U TUP-OVU NASELJU

Nakon što je gradonačelnik Mato Franković predstavnicima stanara TUP-ovog naselja predstavio i s njima usuglasio projekt, započeli su radovi na parkiralištu na kojem će stanovnici TUP-ovog naselja dobiti 23 parkirališna mjesta.

tjedni pregled 300421 2

Dok se izvode radovi, stanarima je u dogovoru Grada Dubrovnika i Luke Dubrovnik parking osiguran na području Luke.

SA ZGRADE U DONJEM ČELU UKLONJENE ANTENA I BAZNA STANICA

Radnje Grada Dubrovnika usmjerene prema uklanjanju antenskog sustava sa zgrade u samom središtu Donjeg Čela na otoku Koločepu urodile su plodom.

Naime, postupajući prema Rješenju Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu, Odsjeka za komunalno redarstvo, Hrvatski Telekom d.d. je uklonio komunikacijsku antenu i bazu stanicu sa zgrade koja se koristi kao ured Hrvatske pošte.

Hrvatski Telekom je, po nalogu Grada Dubrovnika, još u ožujku 2020. godine obustavio odašiljanje mobilnog signala, a sustav koji od tada nije bio u funkciji sada je i konačno uklonjen.

Grad Dubrovnik je inače pokrenuo i pravne postupke za uklanjanje bespravno postavljenih telekomunikacijskih antena i baznih stanica, među kojima su i sustavi na zgradi HEP-a u naselju Šipčine.

Naime, novom Odlukom o komunalnom redu propisano je da se bazne stanice i telekomunikacijske antene smiju postavljati samo uz odobrenje gradskog Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, odnosno Konzervatorskog odjela u Dubrovniku ako se postavljaju u povijesnoj jezgri.

GRAD DUBROVNIK DONIO STRATEGIJU IZJEDNAČAVANJA MOGUĆNOSTI ZA OSOBE S INVALIDITETOM NA RAZDOBLJE 2021. - 2025.

U partnerskom odnosu s udrugama koje skrbe za osobe s invaliditetom, a nakon provedenog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika na sjednici u ožujku donijelo Strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika za razdoblje od 2021. do 2025. Ovo je treći po redu strateški dokument skrbi za osobe s invaliditetom, koji je u suradnji s gradskim odjelima i službama izradila Dubrovačka razvojna agencija.

Strategija predstavlja krovni dokument gradske politike prema osobama s invaliditetom, koja izjednačavanje mogućnosti definira u 14 područja povezanih s različitim dimenzijama kvalitete života i sustava pružanja usluga građanima, s naglaskom na aktivno uključivanje i ravnopravno sudjelovanje osoba s invaliditetom u društvu, poštivanje urođenog dostojanstva i uvažavanje posebnih interesa i sprječavanje bilo kakve diskriminacije i osnaživanje svih oblika društvene solidarnosti.
U planiranju i provođenju mjera i aktivnosti na svim područjima Strategije posebna se pozornost posvećuje sljedećim skupinama osoba s invaliditetom:
- ženama i djevojkama s invaliditetom, koje su često suočene s višestrukom diskriminacijom s obzirom na spol i invaliditet,
- osobama s invaliditetom koje trebaju visoku razinu društvene potpore, a čija kvaliteta života najizravnije ovisi o razvijenosti i dostupnosti usluga u zajednici,
- djeci s teškoćama u razvoju, kojoj treba osigurati potpuni razvoj svih potencijala habitacijskim postupcima od najranije dobi,
- mladim osobama s invaliditetom, kojima treba omogućiti potpunu ravnopravnost u procesu obrazovanja, zapošljavanja i stanovanja te
- osobama s invaliditetom starije životne dobi, kao posebno ranjivoj skupini, čiji udio u općoj populaciji stalno raste.

Sadržaj Grada Dubrovnika

hss banner trojanovic

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020