Ponedjeljak, 27 Prosinac 2021 13:34

Nardelli o proračunu Župe dubrovačke: Prihvatili smo i dio prijedloga oporbe

Piše:
Nardelli o proračunu Župe dubrovačke: Prihvatili smo i dio prijedloga oporbe Foto: Davor Mladošić

Proračun Općine Župa dubrovačka jednoglasno je usvojen nedavno na sjednici župskog Općinskog vijeća, a u proračunu od 46 milijuna kuna, ističe župski općinski načelnik Silvio Nardell, bilo je mjesta i za prijedloge oporbe.

- Uz rebalans ovogodišnjeg proračuna na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici usvojen je rebalans za ovu i proračun za narednu godinu kao i program rada. Proračun za 2022. u visini je od 46 milijuna kuna. Nešto je manji nego prijašnjih godina jer su i prihodi manji, obzirom da smo ove godine ostvarili svega 50 posto broja noćenja u odnosu na 2019. - rekao je Nardelli.

No, Općina Župa Durovačka, kazao je načelnik Nardelli, dobila je prije nekoliko dana i sredstva od Vlade.

- Prije par dana nakon što smo usvojili proračun dobili smo pomoć od Ministarstva financija, odnosno Vlade u iznosu od 3,7 milijuna kuna. To je pomoć jedinicama lokalne samouprave koje su imale značajan pad prihoda kao posljedicu COVID krize. Riječ je o beskamatnim povratnim zajmovima i ta sredstva nisu uvrštena u proračun jer su stigla nakon njegova usvajanja pa ćemo ih po izvršenju proračuna u ožujku rasporediti na rashodovnoj strani. Očekujem da će se pojaviti i određeni višak prihoda iz ove godine, tako da ćemo i ta sredstva udružiti s ovih 3,7 milijuna koje smo dobili od Vlade kako bi određene stavke i aktivnosti unijeli u program rada. - kazao je Nardelli.

Pobrojao je i projekte koji će se realizirati u narednoj godini, od kojih se neki nastavljaju, a neki započinju ili završavaju.

- Nastavlja se izgradnja groblja Dubac i to je jedno od kapitalnih ulaganja. Tu su izgradnja cesta, prvenstveno Put Pera Kojakovića i Put dr. Ante Starčevića za što su osigurana sredstva. Tu je svakako i završetak I. i početak II. faze izgradnje kanalizacijske mreže Čibača. Dakle, očekujemo da nakon dobivanja građevinske dozvole za II. fazu nastavimo izgradnju kanalizacijske mreže prema naselju Čibača. U proračun su uvrštena i ulaganja u sport, tu je i izgradnja dva dječja igrališta na području Župe. Osiguran je i novac za redovno financiranje Općine i društava u njezinu vlasništvu, prvenstveno dječjeg vrtića koji koristi dodatnih šest milijuna kuna za unapređenje programa u vrtićima plus naša sredstva, tako da s našim i sredstvima koja izdvajaju roditelji za vrtića je osigurano 13,7 milijuna kuna, ali želim reći da smo i kroz ovaj proračun uspjeli osigurati normalan rad Općine i naša dva komunalna društva Župa d.o.o. i Groblje Dubac, a osigurana su i sredstva potrebna za rad DVD-a. - rekao je Nardelli.

Naglasio je kako je proračun za 2022. usvojen jednoglasno, a usvojeni su i neki od prijedloga oporbe.
- Proračun je na Vijeću usvojen jednoglasno i u istinu mi je drago da su i pozicija i opozicija za proračun dignuli ruke. Oporbena Župka predložila je nekoliko amandmana i ono što se može prihvatiti i što ćemo moći realizirati ukoliko se riješe neke stvari, prvenstveno imovinsko pravni odnosi, to je usvojeno. Očito je oporba bila zadovoljna mojim obrazloženjima i činjenicom da su neke od njihovih sugestija prihvaćene. Nisam bio u mogućnosti prihvatiti sve njihove prijedloge, ali ono što je moguće to to ćemo napraviti i to sam o obećao. Tako da su svi digli ruke za moj prijedlog proračuna. - rekao je Nardelli.

- Oporba je imala 12 prijedloga i držim da su to sve problemi koji tište građane i koje moramo rješavati. Dio prijedlog je apsolutno prihvaćen i uvršteni su u proračun, a dio tih prijedloga ćemo realizirati ako se stvore uvjeti za njihovu realizaciju. - kazao je Nardelli.

Kad je u pitanju cijena vrtića, roditelji župskih mališana mogu biti mirni, ona, naglasio je Nardelli, neće rasti.

- Ne, ne, ne, cijena vrtića u Župi neće rasti. Ne bih rekao da za tim nema potrebe, ali nećemo se odlučivati na te korake u ovoj krizi. - kazao je načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli.