Srijeda, 05 Svi 2021 14:27

Nastavak osnaživanja žurnih službi Grada Dubrovnika, vatrogascima novo navalno vozilo

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci Stjepko Krilanović danas su ispred zgrade vatrogastva na Pločama predstavili novo navalno vatrogasno vozilo, financirano europskim sredstvima u vrijednosti nešto manjoj od tri milijuna kuna.
 
Gradonačelnik Franković izrazio je zadovoljstvo nabavom vozila koje znatno povećava sigurnost i učinkovitost vatrogasne postrojbe te naglasio važnost korištenja europskih sredstava i nastavak ulaganja u kvalitetniju vatrogasnu službu.
 
- Prostor gdje je smještena trenutno vatrogasna postrojba je neadekvatan i nedovoljan za sve njihove potrebe. U nadolazećem razdoblju kroz izmjene GUP-a koje smo već pokrenuli, vratit ćemo smještanje postrojbe u prostor koji je predodređen u brdu Srđ, a za što je i izrađena projektna dokumentacija. Smatramo da je prostor na magistrali u brdu Srđ idealno za brzu intervenciju, a da JVP također mora imati i ovdje stacionar radi brzine intervencija u samoj povijesnoj jezgri. - kazao je gradonačelnik Franković.
 
Zapovjednik Stjepko Krilanović rekao je kako je novo vozilo kapaciteta 2500 litara vode namijenjeno za prvenstveno gašenje objekata te posjeduje opremu za kućne požare i dijelom za prometne nesreće. Govoreći o stanju voznog parka postrojbe, kazao je kako je u proteklom vremenu obnovljen i pomlađen.
 
- U nabavi smo još jednog šumskog vozila za sljedeću godinu. JVP posjeduje preko 40 vatrogasnih vozila, i to u zadnjih četiri do pet godina vozni park je znatno pomlađen te u budućnosti nema potrebe za velike nabave u tom segmentu, te će se financijska ulaganja usmjeriti na prostor novog vatrogasnog centra. - rekao je Krilanović.
 
Osim javne vatrogasne postrojbe, gradska uprava nastavlja ulaganja i u kvalitetu i infrastrukturu dobrovoljnih vatrogasnih društva. Za DVD Zaton izrađena je idejna dokumentacija te su u tijeku radovi na glavnom projektu, kako je naveo gradonačelnik Franković, u planu je osnaživanje tog područja kako bi intervencije u budućnosti bile što učinkovitije i pravovremene.
 
Krilanović se osvrnuo i na nadolazeću protupožarnu sezonu za koju su vatrogasci u potpunosti spremni.
 
- U proteklom razdoblju formirali i službu vatrogasnog broda, dogradili vatrogasni dom na Osojniku, Rijeci dubrovačkoj, ostaje još Zaton i centar na magistrali. Kada bismo to odradili u sljedećih 4-5 godina, to bi bilo najplodonosnije razdoblje što se tiče dubrovačkog vatrogastva. - kazao je Krilanović.
 
Podsjetimo, ovo je jedno od brojnih ulaganja u JVP Dubrovački vatrogasci koja je okosnica svih ugroza i kriznih situacija u Gradu Dubrovniku, zbog čega je i prije tri godine potpisan kolektivni ugovor kojim su vatrogascima osigurana veća primanja. Novo navalno vozilo za Dubrovačke vatrogasce nabavljeno je u sklopu projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH“. Projekt sufinancira Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, a prijavitelj projekta je Ministarstvo unutarnjih poslova.

dpp

Video sadržaj

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019