lausnekretninebanner

Ponedjeljak, 16 Studeni 2020 15:04

Nella Lonza izabrana za redovnu članicu HAZU – a

Voditeljica Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku Nella Lonza proglašena je novom redovnom članicu Hrvatske akademije znanosti u umjetnosti (HAZU) u Razredu za društvene znanosti.

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti danas je predsjednik HAZU - a akademik Velimir Neidhardt proglasio nove članove HAZU, sedam redovitih, osam dopisnih članova i 11 članova suradnika izabranih na skupštini Akademije koja je zbog pandemije koronavirusa održana dopisnim putem.

Nella Lonza, znanstvena savjetnica u trajnome zvanju, stručnjak je iz pravne povijesti, discipline koja proučava ishodište pravnog sustava, hrvatsko i europsko, a historiografiji je nužan suputnik, jer su povijesni izvori, posebno stariji, ustvari pravni dokumenti –od Trpimirove darovnice i Baščanske ploče nadalje.Školovala se u Klasičnoj gimnaziji i na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirala, a usavršavala se u Italiji i Francuskoj te je završila tečaj iz paleografije i diplomatike, čime se osposobila za rad na starijim arhivskim tekstovima. Nakon sudske prakse i položenog sudačkog ispita, trinaest je godina predavala hrvatsku pravnu povijest na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a posljednjih dvadesetak godina zaposlena je u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku.

Objavila je 11 knjiga i više od 70 znanstvenih radova. Uz autorske knjige Pod plaštem pravde o kaznenopravnom sustavu Dubrovnika u 18. stoljeću i Kazalište vlasti o državnom ceremonijalu Dubrovačke Republike, istaknula se knjigama o pravnim izvorima, posebno istarskim statutima, za koje je izradila i niz prijevoda sa srednjovjekovnog latinskog i mletačkog idioma.

Pisala je o vrlo raznolikim temama, koje idu od onih klasičnih o pravnim propisima i praksi srednjeg vijeka i ranog modernog razdoblja pa do onih koje ulaze u pitanja povijesne antropologije i političke epigrafike. Lonza je izrazito međunarodno orijentiran znanstvenica, i to po svojim istraživanjima (Venecija, Vatikan, Firenza itd.), po sudjelovanju na znanstvenim skupovima u nizu europskih zemalja i SAD-u i po radovima objavljivanima u prestižnim međunarodnim časopisima i zbornicima radova.

Urednica je dvaju domaćih časopisa sa statusom A1, od kojih se jedan objavljuje na engleskom, i voditeljica je Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku. Dugogodišnji je urednik struke „pravo” za razne edicije Leksikografskog zavoda. Voditeljica je projekta Zaklade Marija i Mirjan Damaškao o sudskom postupku protiv Zrinskog i Frankopana. Kao evaluator znanstvenih projekata Europske unije do sada je sudjelovala u ocjeni 50-ak europskih projekata.

Novi redoviti članovi su: u Razredu za društvene znanosti akademik Anđelko Akrap i akademkinja Nella Lonza, u Razredu za medicinske znanosti akademik Željko Kaštelan i akademik Bojan Jelaković, u Razredu za filološke znanosti akademik Milan Mihaljević, u Razredu za književnost akademik Drago Štambuk te u Razredu za likovne umjetnosti akademik Kuzma Kovačić.

Novi dopisni članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti su: Boris A. Novak iz Slovenije, Josef Eberhardsteiner iz Austrije, Smiljan Radić Clarke iz Čilea, Kristijan Ramadan iz Velike Britanije te Ranjan Deka, Željko Ivezić, Jadranka Skorin-Kapov i Zrinka Stahuljak iz SAD-a.
Novi članovi suradnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti su: u Razredu za društvene znanosti Hrvoje Petrić i Martina Basarac Sertić, u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Nikola Basarić i Marijana Đaković, u Razredu za prirodne znanosti Iva Tolić u Razredu za medicinske znanosti Hrvoje Gašparović, Mislav Vrsalović i Ljubo Barbić, u Razredu za likovne umjetnosti Gordana Bakić, u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju Krešimir Seletković i u Razredu za tehničke znanosti Hrvoje Pandžić.

Nakon ovogodišnjih izbora Hrvatska akademija ukupno ima 134 redovita člana, 122 dopisna člana i 90 članova suradnika.

Najmlađi redoviti član HAZU je akademik Goran Muić, rođen 1969., izabran 2018., a najstariji je akademik Stjepan Babić, rođen 1925., izabran za redovitog člana 1991., a za člana suradnika 1977. Od svih članova HAZU najmlađa je Martina Basarac Sertić rođena 1985.

dpp

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020