Petak, 25 Studeni 2022 19:55

Nevrijeme je dobro vrijeme za lov jegulja

Piše:

Kišovito i vjetrovito vrijeme sigurno nije najpovoljnije za odlazak na ribanje, ali upravo po takvom vremenu i njegovim posljedicama - uzburkanom, zapjenjenom te zamućenom moru udicom se nadprosječno dobro love mnoge ribe. Među njima je i jegulja, za čiji lov ne treba ići daleko jer se zadržava na svim mekanim dnima uz samu obalu. Najbrojnija je u boćatim vodama te u lukama i lučicama.

U uvjetima dobre vidljivosti jegulja se skriva u kakvom skrovišti iz kojeg izlazi i krstari dnom čim sunce zađe, a danju i po tmurnom i kišovitom vremenu te u zamućenom moru. Najintenzivnije se hrani od sutona do ponoći, osobito u mutnoj vodi, te tijekom plime, posebice kad je ona na vrhuncu. Za razliku od većine ostalih jadranskih riba, najaktivnija je u noćima bez mjesečine. No, bez obzira na uvjete, ponekad satima, čak i cijeli dan ne jede, ali zato dan nakon toga postaje iznimno pohlepna.

Jegulja je proždrljivi svežder pa se može loviti svim mamcima. Uobičajena hrana su joj razni crvići, puževi i ribice. Od račića najviše se love kozicama, a od riba sitnom plavom dužine 50 do 80 mm. Veoma uspješno se lovi komadima vrnuta i srđele. Odličnim se mamcem pokazale žive kišne gliste, osobito sada kad je u izobilju u naplavinama donose slatkovodne utoke.

Od onog što joj nije uobičajena hrana, jegulja vrlo rado uzima vrtnog puža, razne sireve jakog mirisa, svježe i pečeno meso te crijeva i ostalu iznutricu peradi. Pohlepno će posegnuti i za mesom ostalih toplokrvnih životinja, goveđom slezenom i jetricom...

jegulja251122 tkst

Kako bi se što više poboljšala privlačnost mamaca, uz njega, osobito kad se lovi noći i u mutnom, dobro je postaviti i flouroscentnu perlicu.

Jegulja se udicom može loviti na puno načina, od kojih je najjednostavniji ometcem na dnu. Prosječna lovna dužina joj je dva do tri pedlja, a težina 200 do 300 grama. No, kako se radi o iznimno snažnoj i borbenoj ribi, loviti je najbolje srednje teškim priborom. Akcija i dužina štapa nisu osobito važni jer se lovi blizu obale, ali najprimjereniji je štap srednje, akcije „B“. No, kada se lovi kalamočom, štapom bez role, najbolje je koristiti barem 4 - 5 metara dugačak.

Osnovna najlonska struna treba biti debljine 0,35 do 0,40 mm, a ako se lovi bez štapa nešto deblji, do 0,50 mm. Završnjak, sistem mora biti tanji za 0,05 mm od osnovne strune, a njihov spoj izveden pomoću vrtilice jer se jegulja vrtnjom pokušava osloboditi s udice. Iako nije osobito važno, pribor je najbolje kompletirati ovisno o uvjetima i tehnici lova. Najjednostavnije je kliznu olovnicu postaviti na osnovnu strunu te na nju posredstvom vrtilice s kopčom postaviti završnjak, zapravo samo metar dugi privez s udicom.

Iako proždrljiva, jegulja je oprezna i ne guta hranu ako osjeti otpor pribora. Zato treba koristiti što lakšu olovnicu, rijetko težu od 20 grama. Kod odabira udice, pak, treba voditi računa o njenoj dužini. Ona mora biti što duža kako bi se što lakše vadila jer jegulja hranu guta „do repa“. Širina udice treba biti 10 do 15 mm, a oblik „Aberdeen“.

Uspješnost lova jegulje udicom veoma ovisi o strpljivosti i mirnoći ribolovca. Lov je jednostavan - nakon što se mamac položi na željeno mjesto, pribor treba lagano zategnuti i čekati. Uzimanje mamca od strane jegulje ribolovca može navesti na pomisao da to radi brancin - ona uzima oprezno pa ga, ako joj ništa nije sumnjivo, naglo guta. Treba joj dati malo vremena da potpuno proguta mamac pa tek onda kontrirati. Za razliku od kontre, s izvlačenjem ne treba odugovlačiti jer će snažna jegulja pokušava snažnim repom zakačiti se za kakav tvrdi oslonac ili podvući pod kakav kamen, a ako ništa od toga ne može, snažno i brzo se vrti oko svoje osi što često dovodi do pucanja strune.

Prihvat je najbolje obaviti mrežnom prihvatnicom, kao što je najbolje ulov što prije usmrtiti jer je jegulja vrlo borbena i na suhom. Najlakše i najbrže je to učiniti na način da joj se oštrim sječivom odmah iza glave prereže kralježnica.