Ponedjeljak, 20 Prosinac 2021 15:26

Ni Vlahušiću nije „sjela” odluka o dubrovačkoj stanogradnji

Stanovi u Mokošici Stanovi u Mokošici Foto: Arhiva Dubrovnikpress.hr

Odluke kojima se regulira dodjela stanova za mlade i mlade obitelji u Mokošici, a koje su na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća, nisu „sjele” bivšem gradonačelniku Andru Vlahušiću. On naime u priopćenju za javnost, između ostalog navodi kako će sljedećih 10 godina ratu kredita za stanove koji će neki kupiti po povlaštenim cijenama, plaćati građani u mjesečnom iznosu od 8.000 kuna. Ipak, Vlahušić će odluku o najmu stanova podržati.

„Na narednoj sjednici Gradskoga vijeća odlučiti ćemo o najmu 43 stana u Mokošici koje je grad kupio od Ministarstva branitelja, a koje su trebali dobiti hrvatski branitelji, invalidi Domovinskoga rata. Grad je 43 stana platio 38 milijuna kuna, a kada se računaju kamate za uzeti kredit, kupljeno zemljište i izgrađenu infrastrukturu , ukupno izdvojen novac za 43 stana iznosi nešto manje od 50 milijuna kuna ili oko 1.1 milijun po svakome stanu. S obzirom na veličinu stanova, cijena četvornog metra od skoro 3 000 eura je previsoka za lokaciju Mokošice” – navodi Vlahušić te ističe kako je „u narednih 10 godina rata kredita za kupljene stanove četiri milijuna kuna godišnje”.

Svaki kupljeni stan, ističe Vlahušić, građani će 10 godina plaćati 8.000 kuna mjesečno ili 100.000 kuna godišnje.

„Obitelji će dobiti nenamješteni stan, najam će plaćati će oko 1 500 kuna mjesečno, dok će razliku od 6 500 kuna plaćati građani Dubrovnika. Za useliti potrebno je uložiti oko 100 tisuća kuna u stan koji se ne može kupiti.” - navodi Vlahušić.

Ipak, ističe kako će odluku o najmu stanova podržati.

„Bez obzira na neracionalni pristup, podržat ću odluku o najmu stanova kako bi mlade obitelji uselili u već gotove stanove, a grad dobio vjerodostojnu anketu o broju potrebnih stanova. Predlažem da se podaci o primanjima u zadnjoj godini, promijene u novčana primanja u 2019. godini. S obzirom na pandemiju korone i potpuni poremećaj na tržištu rada i plaća koje su nastale u Dubrovniku, protekle dvije godine, dobili bismo nerealnu sliku i potpuno poremetili pravednu listu prvenstva. Isključili bi mlade koji su zadnju godinu imali redovite plaće, radile u sektorima koji su vitalni i od javnoga interesa, kao zdravstveni djelatnici, javni službenici, policajci, profesori, odgojitelji, a priveligirali obitelji koje su zbog pandemije ostali bez redovitih primanja, rade na crno ili dio plaća primaju na ruke. Umjesto primanja u zadnjoj godini bolje je uvesti kriterij primanja u 2019. godini , kada su radni uvjeti bili podjednaki. Kako je za prijavu na natječaj potrebno najmanje sedam godina stalnoga prebivališta na području grada, primanja iz 2019. godine znatno su objektivniji kriterij , a korektivni faktor mogu biti i primanja u zadnjoj godini.”- navodi Vlahušić.

Podsjeća kako je „Gradsko vijeće pred šest godina odbilo usvojiti cjelovitu strategiju upravljanja stanovima u gradskome vlasništvu, te prijedloge za rješavanje problema stanovanja osoba i obitelji bez vlastite nekretnine.”

„ U proteklih pet godina, osim kupovina braniteljskih stanova , nijedan zatečeni projekt stanogradnje nije pokrenut. Solitudo, Vodovod, Vrtlar, Nuncijata čekaju bolja vremena. Grad se nije uključio u projekte APN-a koji sufinancira 30 posto rate kredita svim kupcima prve nekretnine, niti je prijavio ijedan projekt za nove POS stanove. U vremenu obilja , prepunoga proračuna, te uzetih 350 milijuna kuna kredita , nije bilo znanja kako iskoristiti postojeće zakonske modele.” navodi.

Vlahušić dodaje kako „nismo znali odgovoriti na ukidanje plaćanja poreza na prvu nekretninu koja je nastala od siječnja 2017. godine, te kupcima prve nekretnine vratiti uplaćeni porez na prvu nekretninu do iznosa od 40 tisuća kuna, na koliko su oslobođene osobe i obitelji koje grade samostalno svoju prvu nekretninu. Sada imamo apsurdnu situaciju da će mlade obitelji, kupci prve nekretnine , plaćati razliku cijene najma stanova za obitelji u Mokošici.”

Grad Dubrovnik, ističe Vlahušić, sufinancira podstanarstvo za 228 obitelji te 56 mladih do 35 godina za što izdvaja 3,8 milijuna kuna dok subvencija podstanarstva iznosi prosječno mjesečno 1 250 kuna, a za mlade nešto manje.

Vlahušić ističe kako se samo najmom Revelina dobije godišnje više nego što iznosi subvencija podstanrstva za skoro 300 dubrovačkih obitelji.

„U Dubrovniku, pare nisu problem nego nedostatak znanja i pametnih ideja, koje će se političkom voljom gradskih vijećnika provesti u djelo. Ukidanjem prodaje ulaznica za zidine, što možemo usvojiti na narednoj sjednici Gradskoga vijeća, grad na prodanih milijun DuCarda dobije 130 milijuna kuna više nego što bi dobio od prodaje ulaznica za zidine po istoj cijeni od 250 kuna. Samo dogodine vratimo cjelokupni kredit za kupljene stanove u Mokošici, platimo duplo veće iznose za subvenciju podstanarstva, vratimo uplaćeni porez na prvu nekretninu svim građanima Dubrovnika koji su ga platili od siječnja 2017. te nam ostane 80 milijuna kuna za nove razvojne i socijalne projekte grada, projekte Živoga grada i stanova u povijesnoj jezgri, obnovu Pustijerne, desetke stanova za liječnike i druga deficitarna zanimanja, mlade obitelji koji će biti ispod crte u Mokošici.

Dubrovnik grad sa najskupljim nekretninama u Hrvatskoj može predložiti i usvojiti zakonski i financijski održiv model, po kome bi svaka osoba i obitelj koja nema svoju prvu nekretninu dobila u vlasništvo stan po prihvatljivim cijenama, koristeći državne poticaje, gradske subvencije i dio sredstava samih poslodavaca.” - navodi u priopćenju nezavisni gradski vijećnik Andro Vlahušić.

nm

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019