Utorak, 11 Listopad 2022 13:05

Nigerijski princ

Piše:
Nigerijski princ Foto montaža dpp

Navikli smo na svakojake gluposti koje izvaljuju hrvatski političari, od Sabora sve do lokalne razine. Ponekad je riječ o neznanju, ponekad o manjku inteligencije, ali ponekad i čistom populizmu i pokušajima manipulacije.

Zadnji primjer kojeg smo vidjeli u Dubrovniku veže se uz jednog od najvećih populista u lokalnoj politici, mostovca Mara Kristića. Čovjek jednostavno voli govoriti ono što drugi vole čuti bez obzira što i sam zna da to što govori nema blage veze s vezom sa stvarnošću. U stvari, nije da on voli govoriti, nego među ovcama koje mu mogu povjerovati na taj način traži tako glasove za politički opstanak. I zapravo nije uopće problem u tome što Maro Kristić govori i piše. Slobodna smo zemlja, a ovaca za šišanje ionako ima koliko ti duša želi pa što i Kristić ne bi nekog podšišao za glas na izborima. Problem je što se u javnom prostoru premalo diskutira o takvim izjavama i kvaziprijedlozima političara. Takve gluposti prolaze manje – više bez ikakve kritike kao nešto – sasvim normalno.

Njegovo, Kristićevo, posljednje priopćenje, objavljeno u nizu medija bez ikakvog propitkivanja o čemu to on uopće piše, moglo bi se usporediti s onim mailovima nigerijskog princa koji vam obećava milijune, naravno nakon što uplatite određeni iznos na njegov račun. Za troškove, je li. Tako i Kristić išće glasove, nebuloznim prijedlozima poput ovog posljednjeg u kojem on predlaže „privremeni moratorij na gradnju velikih višestambenih zgrada na užem području Grada”.

Zna Kristić jako dobro da je takvo što zakonski potpuno nemoguće izvesti, ali kao što će se uvijek naći neka budala koja će povjerovati nigerijskom princu, tako ima i onih koji će povjerovati i Kristiću.

Ukratko - Kristić je prdnuo i ostao živ. Na smrad tog populističkog prdca, dok ne prođe, svi su začepili nos, Kristić je ubrao možda pokoji politički poen, nije se zamjerio vladajućem HDZ-u koji mu je osigurao radno mjesto i dobru plaću u Čistoći, jer i u HDZ-u znaju da je njegov prijedlog služio samo u dnevno - populističke svrhe te da im štetu ne može nanijeti jer je neprovediv i eto - svi opet prijatelji.