Subota, 02 Travanj 2022 18:38

Nije Franković jedini, trebinjski gradonačelnik „udario” i po ministrici

Piše:
Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković Foto: Antonio Balić / CROPIX

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić ((SNSD) optužio je ministricu vanjskih poslova BiH Biseru Turković da opstruira projekt izgradnje zračne luke Trebinje. Naime, Ćurić je kazao kako je ona povukla pozitivno mišljenje s memoranduma o razumijevanju i suradnji između Srbije i BiH kojim je Vijeće ministara BiH otvorilo put Srbiji da sudjeluje u izgradnji aerodroma. Ona je te navode trebinjskog gradonačelnika demantirala.

U Facebook postu kojim je odgovorila Ćuriću, ali i ostalim političarima iz Dodikova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koji je prozivaju za opstrukcije:

„Apsolutno su netačne i lažne tvrdnje iznesene u pojedinim medijima da opstruiram bilo kakav projekt! Naprotiv, svi projekti u interesu građana i države BiH, a koji se realiziraju u skladu sa zakonom imat će i imaju moju podršku gdje god da se na teritoriji BiH realiziraju. Oni koji misle da mogu zaobići zakone i procedure, državne institucije i njihove nadležnosti su ti koji usporavaju, blokiraju i opstruiraju projekte.” - navela je Turković.

„Apsurdno je da oni koji su mjesecima blokirali rad države i Vijeća ministara, stotine važnih odluka, budžet i još mnogo drugih, sada optužuju nekoga za, tobožnje, opstrukcije.” - napisala je između ostalog ministrica Turković.

„Aerodrom u Trebinju, ili bilo koji drugi za koji postoji potreba, isplativost i osnova te podrška građana, nadležnih institucija i svih relevantnih faktora, ako je u skladu sa zakonom i svim pozitivnim propisima, nikada neće niti je bio sporan.” - stoji u postu minsitrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković.

Prethodno je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kazao „ako Bisera neće da pomogne oko aerodroma, neka ne odmaže” i da bi „trebala pustiti ljude da rade svoj posao, jer političari kao što je Turković trebaju nositi teret analiza o odlasku stanovništva”. Gradonačelniku Dubrovnika Matu Frankoviću poručio je „da ne smeta” o čemu više možete čitati OVDJE. Franković je naime u vezi aerodroma Trebinje pisao Vijeću ministara BiH traživši da se projekt zaustavi dok se ne utvrdi kako će i hoće li utjecati na izvor Omble, a gradilište će biti udaljeno svega osam kilometara od njega.

Frankovićevo pismo možete pročitati OVDJE, a OVDJE i odgovor predsjedatelja Vijeća ministara Zorana Tegletije (SNSD) koji je kazao da ne razumije što je Franković napisao.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019