Nedjelja, 19 Svibanj 2024 17:39

NOVA MOKOŠICA BIT ĆE POKUSNO PODRUČJE ZA JEDAN NOVI SUSTAV

Piše:
Podzemni spremnici u Mokošici Podzemni spremnici u Mokošici Foto: JPA

Nakon što je Čistoća nabavila podzemne spremnike za otpad, dubrovački gradonačelnik Mato Franković kazao je na kojim će lokacijama i kada oni biti postavljeni.

- Na jesen kreće ugradnja podzemnih spremnika. Jedan dio bit će postavljen oko povijesne jezgre jer to smatramo važnim, a drugi dio će se ugraditi na području Mokošice i Lapada. - rekao je Franković.

Otkrio je i u kojem će se dijelu grada provoditi pilot projekt gospodarenja otpadom.

- Pilot projekt započet će u Novoj Mokošici jer će tamo uskoro biti ugrađeni svugdje podzemni spremnici. Već sada u Mokošici postoje tri lokacije s takvim spremnicima. Na podzemnim spremnicima će biti ugrađeni otpadomjeri. Kad se ljudi naviknu počet ćemo s provedbom novog sustava gospodarenja otpadom koji ćemo onda širiti na cijelo područje Dubrovnika. Vjerujem da ćemo do kraja godine započeti sa sustavom gospodarenja otpadom.- rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Inače, u novom sustavu gospodarenja otpadom predviđeno je da se odvoz otpada plaća za onoliko otpada koliko je uistinu i odloženo, a tome služe tzv. otpadomjeri, čime bi se poticalo građane na recikliranje, odnosno odvajanje otpada s obzirom na to da se otpad predan na reciklažu i dalje neće naplaćivati.