Ponedjeljak, 25 Ožujak 2024 11:51

NOVI USPJESI DUBROVAČKIH ROBOTIČARA

NOVI USPJESI DUBROVAČKIH ROBOTIČARA Foto: ZTK

Protekli vikend održao se RoboCup Junior Zagreb 2024 u Osnovnoj školi Mate Lovraka u Zagrebu. Ove godine je sudjelovalo 180 učenika i učenica osnovnih i srednjih škola u dobi od 6 do 19 godina iz cijele Hrvatske, a nastupili su i gosti iz Slovenije, Slovačke i Mađarske. Bilo je 13 kategorija natjecanja, te ukupno 68 ekipa.

Na natjecanju je nastupilo i pet ekipa iz Dubrovnika, koji su se natjecali u tri kategorije. Dubrovački robotičari iz Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik s mentoricom Dalijom Milić Kralj su i ove godine postigli zapažene rezultate, te osvojili zlato, srebro i broncu te četvrto i deseto mjesto.

Kategorija Rescue Simulation: 1. mjesto: ekipa „Dubrovački ledenjak"– Jakov Perčin i Hrvoje Vuletić
Kategorija Rescue Simulation: 3. mjesto: ekipa „Katia jedan na jedan"– Karlo Jemin
Kategorija Rescue Simulation: 4. mjesto: ekipa „Rkavci"– Lovro Novaković i Marko Burigan
Kategorija Soccer lightweight: 2. mjesto: ekipa „Jeminovi svjedoci" – Duje Handabaka, Karlo Jemin, Mihael Pendo i Orsat Kralj
Kategorija Rescue line: 10. mjesto: ekipa „Utrkivači" – Orsat Kralj, Mihael Pendo i Duje Handabaka.

Višemjesečne pripreme učenika su se odradile u suradnji Pomorsko-Tehničke škole Dubrovnik, Društva pedagoga tehničke kulture DNŽ, Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i Hrvatskog robotičkog saveza. RoboCup Junior Zagreb 2024 je inače bilo i izborno natjecanje za robotičku reprezentaciju Hrvatske za europsko i svjetsko prvenstvo, na kojem bi se i ove godine trebali naći i dubrovački robotičari. Na europskom prvenstvu Hrvatska će imati svoje ekipe u 12 kategorija, a na svjetkom u 7 kategorija.

RoboCup Junior je međunarodna znanstvena inicijativa osnovana 1997. godine s ciljem unapređenja robotike i s ciljem promicanja interesa i prakse, kao i poznavanja srodnih znanosti: mehatronike, računalnih znanosti, elektronike, mehanike, interneta i umjetne inteligencije. Jedan od ciljeva organizatora je promocija znanja iz STEM područja, prepoznatljivost i vidljivost Hrvatske kao zemlje u kojoj se ulaže u inovativnost, popularizaciju znanosti te potiče usmjeravanje djece i mladih ka tehničkom stvaralaštvu i poduzetništvu u novim tehnologijama.

ZTK