Petak, 09 Veljača 2024 21:49

NOVO VOZILO VATROGASCIMA; ZAVRŠENO ASFALTIRANJE U ULICI OD GAJA I TRSTENOM; STANOVI U NAJAM OBITELJIMA S VIŠE DJECE...

Novo vozilo Dubrovačkih vatrogasaca jednako učinkovito u šumskim požarima i urbanim sredinama

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci Stjepko Krilanović predstavili su u sjedištu Vatrogasne postrojbe novo vatrogasno vozilo koje je zbog svojih karakteristika pogodno za gašenje šumskih požara, ali i za korištenje u svim urbanim sredinama.
 
Kapacitet vozila s pogonom na četiri kotača je 4.000 litara vode, opremljeno je pumpom od 2.000 litara na 10 bara, a nadogradnju profesionalne vatrogasne opreme izvela je hrvatska firma Flammifer d.o.o. Najnovije vozilo u voznom parku Dubrovačkih vatrogasaca vrijedno je 210.000,00 eura.

vatrogasci tjedni 090224 min
 
Zapovjednik Krilanović rekao je kako Dubrovački vatrogasci raspolažu s 40 različitih vozila te da će dio njih prepustiti na korištenje dobrovoljnim vatrogasnim društvima, a sukladno njihovih iskazanim potrebama. Najavio je kako će, u suradnji s Gradom Dubrovnikom, buduće investicije u opremu biti nova hidraulična košara i novo navalno vozilo za potrebe intervencija unutar gradskih zidina.
 
Gradonačelnik Mato Franković, ujedno i predsjednik Vatrogasne zajednice grada Dubrovnika, podsjetio je da su u mandatu ove gradske uprave donesena dva kolektivna ugovora koji vatrogascima osiguravaju bolje uvjete rada i veća materijalna prava. Između ostalog, nabavljen i prvi vatrogasni brod, dok su ulaganja u opremu i vozila kontinuirana, rekao je gradonačelnik.
 
Grad Dubrovnik u prethodnoj je 2023. za potrebe vatrogastva u svom proračunu osigurao 3.767.015 eura, a za nabavu opreme 210.921,00 eura. U proračunu za ovu godinu sredstva za vatrogastvo dodatno su povećana na iznos od 4.337.000,00 eura.

Postavlja se armatura na Mostu Ombla

Nakon što su odrađeni pripremni radovi skidanja postojećeg asfaltnog zastora i betonske ploče, koja je bila u lošem stanju, nastavljaju se zahvati na rekonstrukciji Mosta Ombla. U tijeku su visokotlačno pranje kontrukcije s gornje i donje strane mosta te se izvode bušotine za sidrenje i ugradnju armature, što je priprema za izgradnju nove armirano-betonske ploče.
 
Slijedi čitav niz specijaliziranih radova, uz korištenje posebnih materijala poput epoksila, a koji zahtijevaju posebne uvjete, duže sušenje te izbjegavanje vibracija od prometa za to vrijeme. Ujedno, izvodit će se u dvije faze, traku po traku, s obzirom da jedna mora uvijek biti prohodna za slučaj zatvaranja Mosta dr. Franja Tuđmana zbog jake bure.

most ombla tjedni 090224 min
 
Sanaciju Mosta Ombla vrijednu 494.302,50 eura provodi tvrtka Mar d.o.o. uz stručni nadzor Graf d.o.o.. Prema projektu Građevinskog fakulteta izradit će se nove armirano-betonske ploče, nova hidroizolacija mosta te izvesti novi asfaltni zastor, a radovi obuhvaćaju i izradu novog nogostupa i pješačke ograde.

Završeni radovi uređenja ceste u Trstenome dužine 1200 metara

Završeno je asfaltiranje dijela ulica kroz naselje Trsteno gdje je u sklopu programa pojačanog i investicijskog održavanja prometnica i javnih površina nadležnog upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu uređeno oko 1.200 metara kolnika i to od križanja s državnom cestom.

trsteno tjedni 090224 min
 
Radove ugovorene vrijednosti 110.140,00 eura izvela je  tvrtka Asphalt Team d.o.o., a trajali su 20 dana.
 
Podsjetimo, tvrtka Dubrovnik Ceste prethodno je izvela obnovu četiri kilometra duge nerazvrstane ceste Dubravica – Trsteno s mjestimičnim proširenjima kolnika kako bi se omogućilo lakše i sigurnije prometovanje.

Asfaltirana gruška ulica Od Gaja

Završeni su radovi obnove asfalta dijela ceste ulice Od Gaja. Grad Dubrovnik ovom je investicijom osigurao lakše i sigurnije kretanje automobilima do nebodera u Gružu.
 
Radovima je bio obuhvaćen kolnik ukupne površine 3000 metara četvornih, na potezu od križanja s Ulicom generala Janka Bobetka do križanja s Ulicom padre Perice.
 
Investicija je vrijedna 118.980,70 eura, bez PDV-a, a radove je izvela tvrtka Dubrovnik Ceste d.d., uz stručni nadzor tvrtke Adria Tehno j.d.o.o.

odgaja tjedni 090224 min
 
Ovi radovi dio su pojačanog održavanja prometnica na više lokacija na gradskom području koje je Grad Dubrovnik pokrenuo u prvoj polovici siječnja, a koji uz sanaciju mosta Ombla uključuju uređenje spojne ceste za Bosanku, obnovu asfaltnog zastora u Trstenome, u ulici Gornji Kono i ceste koja vodi do novoizgrađenog gradskog azila za nezbrinute i napuštene životinje.

Grad Dubrovnik objavio javni natječaj za davanje u najam stanova na području povijesne jezgre obiteljima s više djece

U sklopu jedinstvenog programa Dubrovačke stanogradnje i sukladno prvom hrvatskom Planu upravljanja povijesnom jezgrom, a nastavno na prethodnu donesenu odluku Gradskog vijeća, Grad Dubrovnik raspisao je Javni natječaj za podnošenje zahtjeva za davanje u najam stanova na području povijesne jezgre obiteljima s više djece.
 
Riječ je o još jednoj mjeri gradske uprave za pomoć mladim obiteljima koje se nalaze pred izazovom rješavanja stambenog pitanja na skupom dubrovačkom tržištu nekretnina, s posebnim naglaskom na revitalizaciju povijesne jezgre.
 
Naime, uređenjem ukupno šest gradskih stanova u povijesnoj jezgri Grad Dubrovnik će moći stambeno zbrinuti šest dubrovačkih obitelji s više djece te će se tako doprinijeti revitalizaciji života u gradu, a što je cilj jedne od aktivnosti održivog razvoja Plana upravljanja.
 
Grad Dubrovnik je u tu svrhu pokrenuo obnovu vlastitog stambenog fonda unutar zidina kako bi, uz kupovinu novih stambenih jedinica također unutar gradskih zidina, pozitivno utjecao na demografsku revitalizaciju povijesne jezgre.
 
Natječaj, kao i svi potrebni obrasci, mogu se preuzeti na webu Grada OVDJE. Rok za podnošenje Zahtjeva je 30 dana, računajući od dana objave Javnog natječaja u javnom glasilu.

UNESCO-ova povelja Državnom arhivu u Dubrovniku

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić nazočili su u palači Sponza svečanosti uručenja povelje UNESCO-a povodom upisa arhivskih fondova Dubrovačke Republike na UNESCO-ov popis „Sjećanje svijeta“.
 
Povelju je ravnateljici Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolini Pozniak uručila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Svečanosti uručenja povelje nazočili su župan Dubrovačko-neretvanske županija Nikola Dobroslavić sa suradnicima, dubrovački biskup Roko Glasnović i ravnateljica Uprave za muzeje, arhive i knjižnice Anuška Deranja Crnokić.
 
Ukupno 73 arhivska fonda iz razdoblja Dubrovačke Republike (1022. - 1808.) koja se čuvaju u Državnom arhivu u Dubrovniku te kao bogato povijesno vrelo omogućavaju detaljno proučavanje dubrovačke prošlosti, stila života starih Dubrovčana i pružaju mnoštvo podataka o državno - pravnom ustroju Dubrovnika, na Općoj skupštini UNESCO-a u studenom 2023. upisana su na popis "Sjećanje svijeta".

unesco tjedni 090224 min
 
Dubrovačke vlasti su 1278. godine uspostavile stalnu komunalnu notarsku i kancelarijsku službu, pa su se od tog vremena kontinuirano evidentirali svi trgovački, kupoprodajni i drugi sporazumi, potvrde o posudbi novca, ženidbeni ugovori, oporuke, odnosno sve ono što je obilježavalo svakodnevni život Republike, sve do njenog kraja 1808. godine.
 
Uz zahvale i čestitke svima koji su svojim stručnim i znanstvenim radom pridonijeli izučavanju i prezentaciji tog vrijednog gradiva, uključujući sve prethodne i sadašnje zaposlenike i ravnatelje Državnog arhiva u Dubrovniku, ministrica Obuljen Koržinek naglasila je da količina i kontinuitet prikupljenog gradiva, njegova starost i vrijednost, doista čini Arhiv Dubrovačke Republike jednim od najbogatijih u ovome dijelu Europe. Dodala je da Arhiv svjedoči civilizacijskim dosezima grada na Mediteranu, dalekosežnog utjecaja  koji se ogledao u kulturnim i trgovačkim kontaktima s europskim i svjetskim vladarima onoga doba od Španjolske, Vatikana, Austrije, Turske, Njemačke, Francuske, Engleske, pa sve do Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.
 
Posebnu zahvalu ministrica je uputila akademkinji Nelli Lonzi koja je svojim istraživanjima i recenzijom podržala tu nominaciju. -„Ovo je još jedna potvrda univerzalne vrijednosti dubrovačke kulturne baštine, kao i važnosti zaštite i očuvanja za buduće generacije“, istaknula je ministrica te dodala kako će zahvaljujući novim tehnologijama, to arhivsko gradivo o kojemu se bez prekida skrbilo usprkos mijeni povijesnih zbivanja, biti dostupno mladima koji danas rabe digitalne alate u svakodnevnom životu, ali i širokom krugu građana te posjetitelja Dubrovnika i omogućiti im pogled unatrag kako bi saznali kako se upravljalo i živjelo u zajednici.
 
Zaključno, ministrica je pozdravila odluku Gradskog vijeća Grada Dubrovnika da proglasi 2024. „Godinom UNESCO-ove svjetske baštine“ tijekom koje će se brojnim programima i sadržajima podsjetiti na bogato kulturno, povijesno i graditeljsko nasljeđe Dubrovnika uvršteno u nasljeđe čovječanstva.
 
Podsjećamo, ove godine Dubrovnik obilježava nekoliko događaja važnih za povijesnu i kulturnu memoriju Dubrovnika. Prvo sjećanje odnosi se na 45. obljetnicu upisa Staroga grada Dubrovnika na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, drugo na 15. obljetnicu upisa Feste svetoga Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, a  treće na upis arhivskih fondova iz razdoblja Dubrovačke Republike na popis „Sjećanje svijeta“. Ti upisi Dubrovnik čine jednim od rijetkih gradova na svijetu čija su materijalna i nematerijalna kulturna dobra zaslužila status univerzalne baštinske vrijednosti.
 
Program „Sjećanje svijeta“ (Memory of the World) UNESCO je pokrenuo 1991. godine s ciljem očuvanja i upoznavanja s rijetkim i ugroženim djelima pisane kulturne baštine univerzalne vrijednosti čime se u središte stavlja zaštita vrijednih knjiga u knjižnicama i arhivima kako bi se očuvalo vrijedno povijesno i kulturno naslijeđe, kao što su dokumenti na papiru, mikrofilmovi, tonski zapisi i filmovi te posebno ugrožene i jedinstvene zbirke.

Provođenje aktivnosti dubrovačkog Plana upravljanja kao primjer drugim sredinama

Druga zajednička sjednica Upravnog odbora i Izvršnog odbora Upravljačke komisije Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a održana je u ponedjeljak, 5. veljače u Maloj vijećnici Grada Dubrovnika.
 
Sjednicu je vodila ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, ujedno predsjednica Upravnog odbora, kojem su članovi još gradonačelnik Mato Franković, župan Nikola Dobroslavić, predsjednik Vijeća Gradskog kotara Grad Marin Krstulović te predstavnik udruga civilnog društva.
 
Ministrica Obuljen Koržinek uvodno je ocijenila kako je dubrovački Plan upravljanja, osim što je prvi u Hrvatskoj, primjer drugim gradovima i sredinama u donošenju i provođenju ovakvih strateških dokumenata.
 
Ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika i predsjednica Izvršnog odbora Upravljačke komisije Plana upravljanja Mihaela Skurić izvijestila je članove Upravljačke komisije o radu Izvršnog odbora u 2023. godini te je predstavila financijski plan za realizaciju aktivnosti u tekućoj godini. Od provedenih aktivnosti i onih čije je provođenje u tijeku izdvojene su uspostava digitalne platforme „Vox Populi“, putem koje je uspješno proveden prvi ciklus participiranog budžetiranja, te donošenje programa potpora stanovnicima povijesne jezgre za obnovu stolarije. Izrada Plana nosivog kapaciteta za područje svjetskog dobra, čije se predstavljanje očekuje uskoro, povjerena je Sveučilištu u Dubrovnika.

sjednica upravljanje tjedni090224 min
 
Pohvaljena je populacijska inicijativa Grada Dubrovnika usmjerena na demografsku revitalizaciju povijesne jezgre. U tu svrhu, podsjetimo, Grad Dubrovnik pristupio je obnovi vlastitog stambenog fonda te je pokrenuo kupovinu novih stambenih jedinica unutar gradskih zidina, a uslijedila je objava javnog natječaja za davanje u najam stanova na području povijesne jezgre obiteljima s više djece. Putem natječaja koji je u tijeku samo u ovoj godini planirano je stambeno zbrinuti prvih šest obitelji. Gradonačelnik Mato Franković ujedno je najavio nastavak aktivnosti na stjecanju vlasništva nad novim stambenim jedinicama u ovoj godini.
 
Gradonačelnik se osvrnuo i na 22 milijuna eura vrijedan ITU mehanizam u okviru kojeg je planirana realizacija ulaganja u zelenu infrastrukturu. Uređenjem parka Gradac te rekonstrukcijom parka Pile i zelene zone ispod platane na Brsaljama, rekao je gradonačelnik, dobit će se novi vizualni identitet ulaska u samu povijesnu jezgru, a realizacijom Park & Ride sustava na Pobrežju utjecat će se na smanjenje gužvi i prometno rasterećenje kontaktne zone povijesne jezgre.

Sadržaj Grada Dubrovnika