lausnekretninebanner

Ponedjeljak, 05 Listopad 2020 20:51

Očišćena Gizmotova špilja u Popovićima

Očišćena Gizmotova špilja u Popovićima Foto: Općina Konavle

Članovi Hrvatskog planinarskog društva Sniježnica su u subotu čistili Gizmotovu špilju u selu Popovići, točnije na predjelu zaseoka Rudine. Speleološki objekt se pruža ispod trase bivše željezničke pruge čija dužina iznosi 115 te dubina 43 metra. Ulazni dio objekta i prva vertikala u objektu su uvelike bili zagađeni otpadom razne vrste, plastičnih kućanskih predmeta, posuđa, staklenih boca, higijenskih potrepština, bijele tehnike, tkanina, strvina, pirotehnike...

Planinari i speleolozi su neumorno izvlačili otpad iz špilje koristeći zahtjevne metode uz pomoć speleoloških sprava i konopa. Izvađeno je ukupno sedam kubičnih metara otpada koji se godinama potpuno nelegalno deponirao u špilji. Članovi društva i volonteri apelirali su na prestanak zagađenja konavoskog podzemlja, posebice pirotehničkim i eksplozivnim sredstvima koji mogu biti pogubni pri u daljnjim speleološkim istraživanjima.

Čišćenja špilje se provelo kroz „Javni poziv za donacije udrugama u području prikupljanja otpada iz krškog podzemlja“, a kojeg provodi Zagrebački speleološki savez kroz projekt „Čisto podzemlje”. Projekt financira trgovački lanac Lidl Hrvatska pod zajedničkim sloganom „Čuvajmo vode – izvor naše budućnosti”.

Trenutačno je u Hrvatskoj evidentirano 778 onečišćenih i 53 očišćena objekta, a podaci se još prikupljaju. HPD Sniježnica je prijavilo onečišćene objekte s područja Pelješca i Konavala. Projekt „Čisto podzemlje” je 2016. godine dobio nagradu tadašnjeg Ministarstva zaštite okoliša i energetike te su podaci ušli u Nacionalni plan gospodarenja otpadom.

IZ HPD Sniježnica su zahvalili svim sudionicima u čišćenju, Općini Konavle na izvrsnoj suradnji, Čistoći i zelenilu Konavala na košenju pristupnog puta, dopremi kontejnera i saniranju izvađenog otpada te stanici Hrvatske gorske službe spašavanja Dubrovnik na ustupljenoj opremi.

dpp

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020