Četvrtak, 05 Svi 2022 21:00

Obilazak Centra za obuku operativnih snaga civilne zaštite u Kuli Norinskoj

Obilazak Centra za obuku operativnih snaga civilne zaštite u Kuli Norinskoj Foto: DNŽ

U Kuli Norinskoj danas su predstavljene aktivnosti EU projekta FIRESPILL, nakon čega je organiziran i obilazak Centra za obuku operativnih snaga civilne zaštite, objekta koji se gradi sredstvima iz ovog projekta i trenutačno je u visokoj fazi izgrađenosti.

Predstavljanju projekta i obilasku ovog vrijednog i značajnog objekta nazočili su župani Dubrovačko - neretvanske i Splitsko - dalmatinske županije Nikola Dobroslavić i Blaženko Boban sa suradnicima, zamjenikom dubrovačko - neretvanskog župana Joškom Cebalom, ravnateljicom Regionalne razvojne agencije DUNEA Melanijom Milić i ravnateljem JU RERA Jozom Saračem, pročelnicom UO za poslove Župana i Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije Žaklinom Marević i voditeljicom projekta iz JU RERA Helenom Brčić, kao i voditeljem projekta za Dubrovačko-neretvansku županiju Matom Tomljanovićem. Također, predstavljanju projekta i obilasku budućeg Centra nazočili su i gradonačelnici i načelnici s područja Doline Neretve, kao i pripadnici operativnih snaga s područja županije, na čelu s predstavnicima vatrogasnih postrojbi.

- Prije svega, i ovom prigodom svim našim vatrogascima čestitam njihov dan, blagdan svetog Florijana, koji je jučer obilježen. Mi smo itekako svjesni potrebe unaprjeđivanja i razvoja naših operativnih snaga, na čelu s vatrogascima, i zato ovaj projekt smatramo izuzetno vrijednim. Čestitam svima koji sudjeluju u provedbi ovog projekta, posebice kolegama iz Splitsko - dalmatinske županije, i veselimo se daljnjoj suradnji. Uvjeren sam da ćemo i u budućnosti zajednički raditi na EU fondovima, a posebice ovakve vrste, jer ugroze postoje. - rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Dodao je i kako Centar za obuku operativnih snaga u Kuli Norinskoj neće samo doprinijeti unapređenju vatrogastva u ovoj općini, nego i cijeloj Dolini Neretve, jer će ga moći koristiti sve operativne snage civilne zaštite.

- Zaštita ljudi i njihove imovine nam je izuzetno važna i moramo ih čuvati od svih ugroza. - rekao je župan.

Također, župan je istaknuo zadovoljstvo činjenicom kako su radovi na Centru u visokoj fazi izgrađenosti i očekuje se završetak u zadanim rokovima.

Župan Splitsko - dalmatinske županije Blaženko Boban zahvalio je svima koji sudjeluju u provođenju ovog projekta, koji je danas, u vrijeme brojnih ugroza, izuzetno važan.

- Ugroze nam prijete, tog moramo biti svjesni; sjetimo se velikog požara 2017. godine, sjetimo se posljednjih potresa… Naša županija ovim projektom dobiva također jedan vrijedan objekt – Napredni trening centar Vučevica. Jako nam je drago sto ste nam partneri vi i Istarska županija, Zadarska, susjedna Italija… Jer svi se mi suočavamo s istim ugrozama. Oprema koju će naši hrabri vatrogasci dobiti ovim projektom, kojima ovom prilikom čestitam njihov dan, značajno će podići njihovu mogućnost detektiranja i saniranja požara i vjerujem da ćemo svi zajedno, i kroz druge projekte, nastaviti ovako, jer ugroze, nažalost, traže sve više naše pažnje i ulaganja. - kazao je.

Nazočnima se na početku obratio i načelnik Općine Kula Norinska Nikola Krstičević, poželjevši svima dobrodošlicu u ovu neretvansku općinu, ali i naglasivši kako je ovaj projekt Kuli Norinskoj donio puno.

- Zahvalni smo našem županu, županiji, kolegama iz Splitsko-dalmatinske županije na svom trudu i svemu što nam projekt FIRESPILL donosi jer to će nam značiti itekako puno i unaprijediti naše vatrogastvo. - kazao je između ostaloga Krstičević.

U ime Vatrogasne zajednice Dubrovačko - neretvanske županije nazočnima se obratio predsjednik Ivo Franušić:
- Projekti poput ovoga nama su jako značajni, jer nam obnavljanje opreme i poboljšavanje uvjeta rada znači jako, jako puno. Novi Centar koji se gradi pružit će i Kuli Norinskoj i cijeloj Dolini Neretve značajan napredak u zaštiti od požara.

Naime, projekt FIRESPILL, punoga naziva Poticanje poboljšane reakcije prekograničnih službi za hitne slučajeve i prevencija povećanjem razine sigurnosti, provodi se u suradnji s hrvatskim i talijanskim partnerima. Vodeći partner je JU RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, a u 85-postotonom iznosu je financiran iz Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska. Ukupna vrijednost projektnih aktivnosti Dubrovačko - neretvanske županije je 12 milijuna kuna.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019