Ponedjeljak, 06 Prosinac 2021 17:30

Obilježen Dan dubrovačkih branitelja i 30. godišnjica najtežeg napada na Grad

Obilježavajući Dan dubrovačkih branitelja, ujedno jedan od najtežih dana u Domovinskom ratu, 6. prosinca 1991. godine, danas su uz spomen obilježja poginulim braniteljima upaljene svijeće i položeni vijenci u znak sjećanja i zahvale.
 
Uz župana dubrovačko - neretvanskog Nikolu Dobroslavića sa surdanicima i gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića sa suradnicima, vijence su danas pored spomen obilježja na Srđu i glavnog križa na groblju Boninovo položili i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministrica poljoprivrede Marija Vučković, predstavnici postrojbi iz Domovinskog rata, branitelji i članovi njihovih obitelji i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
 
Središnje događanje uz počasno - zaštitnu bojnu i molitvu poginulim hrvatskim braniteljima upriličeno je na Srđu, koji je bio prva crta obrane Grada.

Vijenci su položeni i na muslimanskom groblju na Boninovu te kod spomenika poginulim pripadnicima MUP -a. Na današnji dan prije 30 godina poginuli su i vatrogasci gaseći požar na hotelu Libertas te su u njihovu čast također položeni vijenci.
 
Prigodni program djece iz Osnovne škole Mokošica održan je u tvrđavi Imperial. U gradskoj luci položeni su vijenci u more, u sjećanje na pomorce i branitelje stradale na moru.

Na Luži je također jutros otkriveno spomen obilježje dubrovačkom fotografu Pavu Urbanu koji je poginuo upravo na današnji dan prije 30 godina.

U Luci Dubrovnik, na mjestu pogibije, danas je otkrivena i spomen ploča Vlahu Škilju, pričuvnom policajcu koji je na današnji dan, prije 30 godina smrtno stradao od neprijateljske granate braneći Dubrovnik.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019