Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 06 Prosinac 2021 17:30

Obilježen Dan dubrovačkih branitelja i 30. godišnjica najtežeg napada na Grad

Obilježavajući Dan dubrovačkih branitelja, ujedno jedan od najtežih dana u Domovinskom ratu, 6. prosinca 1991. godine, danas su uz spomen obilježja poginulim braniteljima upaljene svijeće i položeni vijenci u znak sjećanja i zahvale.
 
Uz župana dubrovačko - neretvanskog Nikolu Dobroslavića sa surdanicima i gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića sa suradnicima, vijence su danas pored spomen obilježja na Srđu i glavnog križa na groblju Boninovo položili i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministrica poljoprivrede Marija Vučković, predstavnici postrojbi iz Domovinskog rata, branitelji i članovi njihovih obitelji i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
 
Središnje događanje uz počasno - zaštitnu bojnu i molitvu poginulim hrvatskim braniteljima upriličeno je na Srđu, koji je bio prva crta obrane Grada.

Vijenci su položeni i na muslimanskom groblju na Boninovu te kod spomenika poginulim pripadnicima MUP -a. Na današnji dan prije 30 godina poginuli su i vatrogasci gaseći požar na hotelu Libertas te su u njihovu čast također položeni vijenci.
 
Prigodni program djece iz Osnovne škole Mokošica održan je u tvrđavi Imperial. U gradskoj luci položeni su vijenci u more, u sjećanje na pomorce i branitelje stradale na moru.

Na Luži je također jutros otkriveno spomen obilježje dubrovačkom fotografu Pavu Urbanu koji je poginuo upravo na današnji dan prije 30 godina.

U Luci Dubrovnik, na mjestu pogibije, danas je otkrivena i spomen ploča Vlahu Škilju, pričuvnom policajcu koji je na današnji dan, prije 30 godina smrtno stradao od neprijateljske granate braneći Dubrovnik.

dpp