laus banner 2021 2

Subota, 12 Prosinac 2020 16:00

Objava Županije o božićnici zbunila župske umirovljenike, evo pojašnjenja...

Brojni su pozivi umirovljenika posljednjih dana upućeni u Općinu Župa dubrovačka u vezi s uplatom tzv. božićnice u iznosu od 800 kuna, a nakon što je Županija Dubrovačko – neretvanska objavila kako je umirovljenicima u najvećem dijelu općina i gradova njena isplata krenula putem Hrvatske pošte dok će, uz još nekoliko drugih, umirovljenicima na području Župe dubrovačke taj dodatak na mirovine isplaćuje direktno Općina. Mnogi od starijih žitelja Župe ostali su tako zbunjeni takvom objavom iz Županije nakon što od Općine nisu primili dodatnih 800 kuna i ne znaju mogu li ih očekivati, a tih 800 kuna Županija je namijenila umirovljenicima s mirovinama do 1.500 kuna.

Ukratko, umirovljenici iz Župe dubrovačke neće dobiti dodatnih 800 kuna jer je taj dodatak, kojim Županija dubrovačko - neretvanska sufinancira Općini Župa dubrovačka program skrbi o najugroženijim skupinama starijih, već ukalkuliran u cjelokupni iznos koji Općina isplaćuje tijekom cijele godine.

Naime, za razliku od većine ostalih općina i gradova, Općina Župa dubrovačka provodi cjelogodišnju skrb o najranjivijim skupinama umirovljenika i starijih, a pomoć i dodaci na mirovine, u sklopu kojih je i spomenutih 800 kuna koje Općini sufinancira Županija dubrovačko – neretvanska, isplaćuju se tromjesečno. „U prosincu je tako izvršena redovna kvartalna uplata za 225 umirovljenika”, navode iz Općine Župa dubrovačka nakon brojnih poziva zbunjenih umirovljenika. Iz Općine Župa dubrovačka u priopćenju navode kako taj program provode već deset godina „u svrhu poboljšanja kvalitete života umirovljenika osiguravajući stalnu novčanu naknadu umirovljenicima”.

Inače, za ovaj program skrbi o umirovljenicima u proračunu Općine Župa dubrovačka ove je godine bilo namijenjeno 403.800 kuna od kojih je 149.600 kuna sufinancirala Dubrovačko – neretvanska županija, koja je, usporedo s direktnim uplatama umirovljenicima u drugim općinama, taj iznos uplatila u župski proračun.

Općina Župa tijekom godine osobama s mirovinom do 1.500 kuna uplati dodatke u ukupnom iznosu od 1.800 kuna u kojih je uračunato 800 kuna od Županije. Također, iako Županija nije namijenila sredstva za one s mirovinama iznad 1.500 kuna, kako ističu iz općinske uprave, „Općina Župa dubrovačka dodatno obuhvaća širi opseg umirovljenika pa tako osobama koje imaju do 1.800 kuna mirovine isplati 1.200 kuna u godini, a onima bez ikakvih primanja uplati 2.400 kuna vlastitih sredstava”.

„Iz toga je razvidno da se umirovljenički standard u Župi provodi već dugi niz godina na zavidnoj razini u odnosu na ostale jedinice lokalne samouprave”, napomenuli su u priopćenju iz Općine Župa dubrovačka.

Za kraj korisno je i ponovo prenijeti u kojim općinama i gradovima umirovljenici mogu očekivati poštara s dodatkom, a to su, kako su naveli iz Županije, područja gradova Korčula, Metković, Ploče i Opuzen te općina Konavle, Ston, Janjina, Orebić, Trpanj, Lumbarda, Lastovo, Smokvica, Blato, Vela Luka, Kula Norinska, Slivno, Pojezerje i Zažablje.

„Umirovljenicima s područja Grada Dubrovnika ovaj dodatak se isplaćuje iz gradskih proračunskih sredstava, a umirovljenicima iz općina Dubrovačko Primorje, Župa dubrovačka i Mljet, umirovljenički dodatak isplaćuju izravno njihove općine, koje tako provode, u suradnji s Dubrovačko - neretvanskom županijom, Županijski umirovljenički standard.” - dio je nedavnog priopćenja iz Županije dubrovačko – neretvanske koji je unio zbunjenost među umirovljenike u Župi dubrovačkoj.

D. Mladošić

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020