Petak, 12 Veljača 2021 21:37

Objave roditelja na društvenim mrežama mogu imati loš utjecaj na djecu u osjetljivim razvojnim godinama

U sklopu Dana sigurnijeg Interneta i Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti sinoć je putem Zoom platforme održano predavanje „Sigurnost djece na internetu odrastanje bez (e)nasilja” docentice dr. sc. Lane Ciboci s Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment. Predavanje je organizirala Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika.

Docentica Ciboci je u svom predavanju iznijela zabrinjavajuće podatke o korišenju društvenih medija među djecom mlađom od 13 godina iako je za pristup većini društvenih medija postavljena upravo ta dobna granica. Dotaknula se i ponašanja roditelja na društvenim mrežama, odnosno trenda da se danas pozitivni, negativni, smiješni ili tužni događaji iz života djeteta dijele s cijelim svijetom što može imati poguban utjecaj na djecu u osjetljivim razvojnim godinama.

Izneseni su podaci i o e-nasilju u Hrvatskoj iz kojih je vidljivo da je isto u porastu u posljednjih nekoliko godina, kao i da roditelji često nisu svjesni da im je dijete izloženo e-nasilju. Na kraju predavanja predavačica je skrenula pozornost na važnost educiranja odnosno medijskog obrazovanja u koje moraju osim djece biti uključeni i svi drugi dionici u zajednici, roditelji, bake, djedovi, nastavnici, ali i šira javnost.

dpp