Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 25 Svibanj 2022 14:55

Objavljen natječaj za izgradnju najvažnijeg pojedinačnog projekta Aglomeracije Dubrovnik

Objavljen je natječaj za izgradnju najvažnijeg pojedinačnog projekta Aglomeracije Dubrovnik, odnosno pročistača otpadnih voda, UPOV Lapad i postrojenja za sušenje mulja na Osojniku, istaknuto je danas na konferenciji za novinare Vodovoda Dubrovnika, na kojoj su uz predsjednika uprave Vodovoda Lukšu Matušića i člana uprave Vicka Begovića bili i župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić te gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Vodovod je objavio i da su odabrana još dva izvođača za projekt „Razvoj vodno - komunalne infrastrukture Dubrovnik“. Riječ je o dijelovima natječaja koji se odnose na sanaciju pet kanalizacijskih crpnih stanica i druge opreme na području od Zlatnog potoka do Mokošice te sanaciju gotovo šest kilometara mreže odvodnje. Tu je i izgradnja nešto više od 2,5 kilometara novih vodoopskrbnih cjevovoda na području Zatona i Vrbice, što uključuje i gradnju dvije nove crpne stanice i jedne vodospreme te sanaciju i rekonstrukciju gotovo 2,5 kilometara postojeće mreže na užem području grada. Za druge dvije grupe u sklopu natječaja u tijeku je pregled i ocjena ponuda, kao i za natječaje koji se odnose na sanaciju hidrotehničkog tunela ispod Srđa te sanaciju kanalizacijskog kanala ispod Straduna i u Ulici Prijeko, a u Vodovodu i za njih očekuju ubrzo izabrati izvođače. Za preostale natječaje koji se odnose na izradu GIS sustava te nabavu opreme za održavanje sustava, u tijeku je izrada potrebne dokumentacije.

U Hrvatskoj se trenutno provode brojni projekti unapređenja vodno -komunalne infrastrukture, no projekt Aglomeracije Dubrovnik je među najvećima.

- Kad Aglomeracija Dubrovnik bude dovršena, bit će primjer jednog od najuspješnijih projekata koji je sufinanciran sredstvima Europske unije. Moram istaknuti kako me veseli što je njegov značaj prepoznalo Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova koje je tu sudjelovalo od pripremnih radnji do potpore tijekom projekta i veseli me vidjeti da se sve odvija prema zacrtanim rokovima. Kad projekt razvoja vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik bude gotov, bit će primjer jednog od najuspješnijih komunalnih projekata koji je sufinanciran iz fondova Europske unije. Veselimo se skupa s njima svakom novom pomaku, ali i krajnjem cilju - suvremenom sustavu vodoopskrbe i odvodnje kakav Dubrovnik i zaslužuje. - kazao je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

U sklopu projekta „Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik” ukupno je 13 natječaja za radove. Dovršeni su natječaji koji obuhvaćaju projektiranje, izgradnju i probni rad UPPV-a, odnosno pročistača Ombla, te nadzor nad izgradnjom pročistača pitke vode. Natječaj je u tijeku, a on obuhvaća izgradnju i sanaciju sustava vodoopskrbe i odvodnje za naselja Mokošica, Štikovica, Zaton i Orašac.

- Nikad u povijesti Vodovoda nije odjednom krenula jedna ovakva investicija. Već neko vrijeme svjedočimo realizaciji ovog projekta pa je tako uporabna dozvola za prvi veliki projekt uređaja za pročišćavanje voda ishodovana prije dvije godine gotovo u dan. Od tada nadalje naši građani imaju pitku vodu i ne brinu o zamućenju. A danas je raspisan natječaj za UPOV Petka, drugi uređaj koji je jednako bitan za jedan grad izvrsnosti pogotovo kad je u pitanju pružanje usluga u turizmu. - izjavio je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković koji se ovom prilikom zahvalio svima uključenima u provedbu projekta.

Osim što će područje Aglomeracije Dubrovnik dobiti jedan od najsuvremenijih sustava vodoopskrbe i odvodnje, značajan segment projekta je i zaštita okoliša.

- Projekt Aglomeracije Dubrovnik je posao iznimno velikog obuhvata i kako je više puta naglašeno, najveći je komunalni zahvat u povijesti grada koji je biser svjetske baštine. Grad Dubrovnik i njegovi građani su zaslužili tehnološki napredan sustav vodoopskrbe i odvodnje koji će život u Dubrovniku učiniti još ljepšim, a nas još ponosnijim na razvoj grada. Vjerujemo da će s krajem ljetne turističke sezone započeti radovi i u samom gradu i da će biti dovršeni u planiranom roku. Također, očekuje nas i opsežan posao na odabiru izvođača za izgradnju pročistača otpadnih voda ispod Petke. – rekao je Lukša Matušić, predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik.

U sklopu konferencije predstavljen je i logo EU projekta, inspiriran Dubrovnikom, morem i pitkom vodom koji čine jedinstvenu cjelinu koja je ovom gradu omogućila život i razvoj.

Projekt „Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik” vrijedan je 881,2 milijuna kuna. Bespovratna sredstva EU-a iz Operativnog programa za konkurentnost i koheziju su 457,6 milijuna kuna. Preostalih 190,1 milijuna kuna osigurava Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode te Vodovod Dubrovnik, u iznosu od po 63,3 milijuna kuna. Sveukupno će se na sustavu vodoopskrbe izvoditi radovi u dužini 40.256 m cjevovoda što obuhvaća izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju. Pristup poboljšanoj kakvoći vode imat će 78.716 potrošača. Na sustavu odvodnje izvodit će se radovi u dužini 30.798 m, a na novi sustav odvodnje će se priključiti 4.409 novih potrošača. Pokrivenost sustavom odvodnje na području Aglomeracije Dubrovnik će biti 100 posto. Projekt obuhvaća i izgradnju pročistača pitke vode UPPV Ombla i pročistača otpadnih voda UPOV Lapad.

dpp