laus banner 2021 2

Srijeda, 07 Travanj 2021 10:34

Objavljena knjiga fra Stipe Nosića o klaustru Male braće

Iz tiska je izašla knjiga fra Stipe Nosića „Klaustar Male braće remek – djelo stvaralaštva”. Istovremeno je objavljena i njezina engleska verzija.

Knjiga otkriva razne „tajne“ o jedinstvenom franjevačkom dvorištu dubrovačkog samostana. Autor o tom graditeljskom spomeniku kulture iz prve polovice 14. stoljeća govori na nov način, koji se ne može naći u radovima povjesničara umjetnosti niti u turističkim vodičima.

Kratkim „tematskim pričama“ Nosić pokušava rekonstruirati nastanak tog arhitektonskog bisera, djela kulturno - povijesne urbanističke cjeline Dubrovnika, koji je i zbog graditeljske raznolikosti ovog originalnog dvorišta još 1979. dospio na popis UNESCO-a kao svjetsko kulturno dobro.

Nije riječ o čistoj povijesti, nego o korištenju oskudnih arhivskih podataka i njihovoj kombinaciji s govorom kamene plastike i onim što aktualni vidljivi tragovi o klaustru odaju. Smještaj figura i drugi znakovi otkrivaju smjer njegove izgradnje koji se odvijao iz jugoistočnog kuta u smjeru kazaljke na satu. Gornja šetnica na svodovima sa strana vrta oslanja se na iznimno skladnu konstrukciju od 12 pilona i 120 dvostrukih stupova na kojima je 60 originalnih kapitela.

Upravo kapiteli s različitim skulpturama, samo u nekoliko slučajeva ponovljenim motivima, uz umjetničke, običajne, etnografske, mitološke i druge poruke, koriste i teološko -liturgijski govor, a svojevrsna igra brojeva na njima povezana je i sa simboličnim biblijskim jezikom.

Zbog tih „teoloških“ karakteristika klaustra, kao stvarni njegov tvorac naveden je graditelj s teološkom naobrazbom franjevac Vid iz Kotora koji je od 1327. do 1335. gradio i pravoslavni manastir u Dečanima na Kosovu. Istaknuta je i pretpostavka o njegovu portretu u reljefu na kapitelu 28, kao i portretima klesara Miha Brajkova iz Bara i drugih klesara koji su radili na klaustru i koji su svoje likove ostavili na kapitelima. Povijesni izvori i rezultati arheoloških istraživanja otkrili su i stvarni smjer izgradnje više od 440 grobova u klaustru i drugim prostorima samostanskog zdanja (u klaustru on započinje u jugozapadnom dijelu i suprotan je smjeru kazaljke na satu), u kojima su posljednje počivalište našli mnogi slavni Dubrovčani, među kojima su Ivan Gundulić i Miho Pracat.

Knjiga je plod suradnje autora s fotografom Željkom Šoletićem koji je kod snimanja primijenio različite foto trikove i tehnike. Svojim specifičnim fotografskim izričajem između ostalog dokumentirao je svih 60 kapitela i 12 rozeta, pa će njegove fotografije zasigurno budućim generacijama govoriti puno o klaustru. Slog i tisak djelo je nakladnika Forum iz Zadra.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020