Nedjelja, 22 Svibanj 2022 20:10

Od građana prikupljeno 64 milijuna kuna, evo kad počinje izgradnja grobnica na Dupcu

Piše:
Đuro Lonza Đuro Lonza Foto: arhiva/dpp

Dok HDZ -ova oporba u Župi dubrovačkoj tvrdi kako za 100 milijuna kuna, koliko je dosad utrošeno u projekt, na groblju Dubac nije napravljeno ništa, direktor Groblja Dubac Đuro Lonza ne misli tako.

Početak izgradnje prvih grobnica najavljuje već početkom lipnja.

IZGRADNJU GROBNICA FINANCIRALI SU GRAĐANI

Grobnice će se naime graditi novcem građana koji su unaprijed morali platiti 90 posto iznosa grobnog mjesta.

- Mi smo u prosincu 2019. ugovorili radove na izgradnji prve etape groblja koja je trebala biti gotova u listopadu 2020., ali zbog korone i smanjenog priljeva novca u proračune Grada Dubrovnika i Općine Župa dubrovačka, posebno Grada koji financira 76 posto izgradnje, morali smo u pet navrata prolongirati rok završetka radova, tako da smo tek ove godine u siječnju imali okončanu situaciju za završetak prve etape i prije dva tjedna je bio tehnički pregled i očekujemo uporbanu dozvolu za tjedan, dva. - rekao je Lonza.

- Koncem prosinca prošle godine smo najprije telefonskim putem kontaktirali preko dvije tisuće obitelji s namjerom da utvrdimo tko je od njih zainteresiran ići u proceduru dodjele grobnog mjesta i taj smo postupak završili 11. travnja. Bilo je to jedno iznimno naporno razdoblje, s obzirom na pandemiju, kroz našu ured prošlo je više od 3.500 ljudi. Svakih 15 -tak minuta smo primali stranke u ured i uspješno smo proveli taj postupak. Donijeli smo 1436 rješenja za ukupno 1275 grobnica budući da na nekim grobnicama imamo po dvije, tri osobe. - kazao je.

Novcem koji su uplatili građani, istaknuo je Lonza, financirat će se izgradnja grobnih mjesta.

- Da bismo započeli izgradnju druge etape, koja je iznimno financijski zahtjevna, nismo iznašli mogućnost kreditiranja jer postoje zakonska ograničenja gdje kroz kapitalnu pomoć proračuni ne mogu financirati Groblje Dubac, jer ako bi išli u kredit ne bismo ga mogli vraćati nego putem kapitalnih donacija, a to zakonski nije dozvoljeno. Kako ni naš ni gradski proračun nije u mogućnosti osigurati 75 milijuna kuna da bi išli u realizaciju te etape izgradnje grobnica, krenuli smo u prikupljanje novca od građana, isključivo za izgradnju grobnica koje će im biti dane na trajno korištenje. Ostali objekti i dijelovi te etape koji se odnose na objekt za ispraćaje na muslimanskom groblju, pješačke staze, to će se financirati kreditom ili proračunima. Druga etapa obuhvaća i izgradnju centralnog objekta s kapelicom koja će biti predmet nove javne nabave sljedeće godine i taj iznos trebaju osigurati proračuni. - rekao je Lonza.

PRIKUPLJENO JE 64 MILIJUNA KUNA ZA NASTAVAK RADOVA

Od građana je inače prikupljen nemali iznos novca pa je jasno da građani iščekuju da konačno započne izgradnja grobnih mjesta koju su de facto platili. Lonza izgradnju samih gropbnica najavljuje već u lipnju.

- Mi smo od građana kroz donošenje privremenih rješenja prikupili ukupno, odnosno zadužili smo ih za 66,7 milijuna kuna, a do danas smo naplatili 64 milijuna kuna, dakle skoro 96 posto sredstava s čime smo iznimno zadovoljni. Pokrenuli smo postupak javne nabave za izgradnju druge etape koji je završen. Prošao je žalbeni rok i imamo izvođača radova, ali nismo još potpisali ugovor jer čekamo da se okonča postupak javne nabave za stručni nadzor. Odluka o odabiru je provedena i rok za žalbe traje još par dana. Nakon toga je pet dana roka mirovanja i ako ne bude žalbi početkom šestog mjeseca počinjemo s izgradnjom druge faze. - istaknuo je Lonza.

grobljedubac220522

Dio građana koji su u 90 -postonom iznosu otplatiti svoja buduća vječna počivališta još uvijek nemaju rješenja o korištenju grobnih mjesta pa je Lonza odgovorio na pitanje kad će umjesto privremenih građani dobiti konačna rješenja.

- Mi smo u postupcima dodjele grobnih mjesta donijeli svima privremena rješenja, a grobna mjesta se inače temeljem zakona dodjeljuju kroz jedan upravni postupak temeljem rješenja, dakle nema ugovora u smislu da mi i građani imamo ugovorni odnos nego kao javno pravno tijelo u pravnom postupku donosimo rješenje o trajnoj dodjeli grobnog mjesta na trajno korištenje i to rješenje je svima dokument, ajmo reći kao vlastovnica, malo je to specifično regulirano Zakonom o grobljima, dakle nema ugovora nego su u pitanju rješenja. Onima koji su platili 90 posto cijene rečeno je kad smo bili u kontaktu da ćemo pred kraj izgradnje grobnica, koncem sljedeće godine sve njih ponovo pozvati u ured i donijeti im konačno rješenje i tada će dobiti ponudu za 10 posto i tada to rješenje postaje pravovaljano i aktivira se obveza plaćanja grobne nakande. - kazao je Lonza, ali i podsjetio kako građani zapravo i nisu vlasnici grobnica, odnosno grobnih mjesta u njima.

GRAĐANI NISU VLASNICI GROBNICA

- Grobnica nije ničije vlasništvo, ona je samo temeljem rješenja dana na trajno korištenje. Grobnice su predmet nasljeđivanja i svako rješenje koje korisnik dobije je predmet ostavinske rasprave i mi temeljem tog rješenja upisujemo novog korisnika u grobni očevidnik. Inače, zakon propisuje da ukoliko se grobna naknada ne plaća u razdoblju od 10 godina, tada se grob napušta i u tom slučaju mora proteći rok od 30 godina od zadnjeg ukopa i kosti se ekshumiraju i premještaju u zajedničku kosturnicu, a taj se grob daje novom korisniku na trajno korištenje.- rekao je Lonza.

Veliki broj građana koji su uplatili 90 - posto iznosa, grobno mjesto koje su odabrali na Dupcu bit će prvo i jedino koje imaju. Svjestan je toga i Lonza pa ističe kako će na Dupcu biti izgrađeno nekoliko grobnica za privremene ukope.

- Tijekom dodjele privremenih rješenja bilo je dosta upita o mogućnosti privremenog ukopa na grobu Dubac. Čim krenemo s gradnjom na dijelu koji prvi napravimo, osigurat ćemo pet, šest grobnica za slučajeve da se dogodi nevolja, da netko tko je platio grobnicu, a nije mu gotova, može obaviti privremeni ukop u tim grobnicama. - kazao je Lonza.

- U projekt na Dupcu dosad je uloženo 93 milijuna kuna od čega je za otkup zemljišta utrošeno nešto više od 22 milijuna kuna. Vrijednost izgradnje grobnih mjesta je 75 milijuna kuna i to je isključivo za izgradnju grobnih mjesta. Mi ćemo sad kroz drugu etapu izgraditi 1.686 grobnih mjesta, a prodali smo ih 1.275, preostalu 401 grobnicu ćemo imati na raspolaganju za prodaju u budućem razdoblju. - kazao je.

NEĆE SE TRAŽITI JOŠ NOVCA ZBOG POVEĆANJA CIJENA GRAĐEVINSKOG MATERIJALA

Odgovorio je i na pitanje hoće li rast cijena materijala dovesti do rasta cijena grobnog mjesta, odnosno hoće li građani koju su uplatili 90 posto vrijednosti svog grobnog mjesta, u trenutku kad budu morali uplatiti preostalih 10 posto, to platiti skuplje od iznosa kojeg su ugovorili.

- Cijena grobnih mjesta je od 45 tisuća kuna s PDV-om naviše. Donošenjem konačnih rješenja naplatit ćemo još 6,4 milijuna kuna. Ako se dogodi povećanje cijene materijala morat ćemo na jesen podići cijenu grobnog mjesta. Razliku će proračun Grada i Općine. Ova cijena koja se građanima dala kroz rješenja, ona se ne dira, neće se mijenjati, to svi znaju, svima smo to rekli. ona je nepromjenljiva i neće se dizati, ali novim korisnicima koji će javljati nakon jeseni vjerojatno će ta cijena bit nešto veća. - rekao je Lonza.

Kako je Groblje Dubac projekt Grada Dubrovnika i Općine Župa dubrovačka, Lonza je pojasnio što će na novom groblju biti u nadležnosti tvrtke Groblje Dubac, a čime će se baviti tvrtka Boninovo.

- Bespredmetno je da dva komunalna poduzeća – Groblje Dubac i Boninovo, jedan drugome rade konkurenciju na relativno malom tržištu. Groblje Dubac će upravljati grobljem na način da će vršiti gradnju i nadogradnju kasnije po fazama, održavat će groblje, a Boninovo će vršiti pogrebne usluge. Kako se radi o odnosu prema kojem je 76 posto klijenata s područja Grada, a 24 posto iz Župe, Boninovo će iznajmiti prostore koji će se izgraditu u centralnoj zgradi i tim najmom će se pokriti eventualni gubitak koji bi Groblje Dubac mogao imati u svom poslovanju. - kazao je Lonza.