Srijeda, 05 Lipanj 2024 12:30

OD STEFANA MILENKOVIĆA NIJE SE NI OČEKIVALO MANJE, JOŠ JEDNOM JE ODUŠEVIO DUBROVAČKU PUBLIKU

OD STEFANA MILENKOVIĆA NIJE SE NI OČEKIVALO MANJE, JOŠ JEDNOM JE ODUŠEVIO DUBROVAČKU PUBLIKU Foto: Vedran Levi

Svjetski poznati violinist Stefan Milenković sinoć je uz Zadarski komorni orkestar nastupio pred rasprodanim auditorijem Kneževa dvora. Za koncert ovog violinskog virtuoza doslovce se tražila karta više, stoga ne čudi da je publika ispunila i sve skaline Kneževa dvora.

Uz izvedbu Orffove Carmine Burane u aranžmanu Ane Krstajić, na programu su se našla i Tri preludija Georgea Gershwina, Ljeto iz Piazzollina Četiri godišnja doba i Bohemian Rhapsody grupe Queen.
Inače, ovaj koncert dio je Dalmatinskog ciklusa pa je dubrovačkom koncertu prethodila izvedba u Zadru, a ciklus završava koncertom Splitu.

Violinski virtuoz Stefan Milenković započeo je svoju karijeru veoma rano, nastupivši prvi put uz orkestar kao šestogodišnjak. U dobi od deset godina svirao je na Božićnom koncertu u Washingtonu, za tadašnjeg američkog predsednika Ronalda Reagana. Sljedeće godine svirao je za Mikhaela Gorbacheva u Beogradu. Kao četrnaestogodišnjak svirao je za Papu Ivana Pavla II, dok je u dobi od samo šesnaest godina nastupio na svom tisućitom koncertu. Do svoje sedamnaeste godine bio je pobjednik ili finalist na prestižnim međunarodnim violinskim natjecanjima u Indiannapolisu (SAD), Queen Elisabeth (Belgija), u Hannoveru (Njemačka), Tibor Varga (Švicarska), Rodolfo Lipizer (Italija), Paganini (Italija), Ludwig Spohr (Njemačka), kao i na Natjecanju Yehudi Menuhin (V. Britanija).

Diplomiravši u dobi od 19 godina na Muzičkoj akademiji u Beogradu, Milenković je još uvijek najmlađi student koji je ikad diplomirao na toj ustanovi, nakon čega je završio profesionalni studijski program na Juilliard School u New York Cityju, NY pod patronatom Dorothy DeLay. Kao jedan od vodećih violinista svoje generacije, Milenković je nastupio u nekim od najvažnijih dvorana svijeta kao što su Carnegie Hall, New York; Kennedy Center, Washington (SAD); Cadogan Hall, London (UK); Suntory Hall, Tokyo (Japan); kao i u brojnim talijanskim teatrima poput La Fenice, Venecija; San Carlo, Napulj i Petruzzelli, Bari.

Posvećen i pedagoškom radu, predavao je na školi Juilliard kao asistent Itzhaka Perlmana, što je vodilo ponudi za profesuru na Sveučilištu Illinois, gdje je Milenković predavao od 2006. do 2021. godine. Od jeseni 2021. godine predaje na Muzičkoj Akademiji u Novom Sadu, a prihvatio je i ulogu umjetničkog direktora nove koncertne dvorane u istome gradu. Uza sve, Milenković je izrazito posvećen humanitarnim akcijama, a godine 2002. primio je nagradu za humanitarne aktivnosti Lifting up the World With Oneness Heart, koju mu je osobno uručio guru Sri Chinmoy.

RRD