Subota, 22 Listopad 2022 01:15

Održana promocija sporta osoba s invaliditetom u Dubrovniku

Održana promocija sporta osoba s invaliditetom u Dubrovniku Foto: Grad Dubrovnik

U okviru projekta „Promocija sporta osoba s invaliditetom u gradu Dubrovniku” u školskoj dvorani Osnovne škole Montovjerna u petak je održan „Paraolimpijski školski dan“. Organizator ovog vrijednog događanja bio je Športski savez osoba s invaliditetom grada Splita u suradnji s Gradom Dubrovnikom i Udrugom Bonsai.

Na šest radnih stanica predstavljene su sportske discipline prilagođene osobama s invaliditetom: atletika, boćanje, košarka u kolicima, sjedeća odbojka, stolni tenis i taekwondo.

Inače, Grad Dubrovnik je kao prvi grad u Republici Hrvatskoj u svom proračunu izdvojio zasebnu stavku za sport osoba s invaliditetom u visini od 250 tisuća kuna. Po primitku prijava dubrovačkih klubova na Javni poziv za predlaganje programa u području sporta osoba s invaliditetom izradit će se Program javnih potreba u sportu za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika za 2022. Istaknuvši tekuću godinu prekretnicom u kreiranju sportskih programa za osobe s invaliditetom, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić je najavio i osnivanje Sportskog saveza za osobe s invaliditetom, kao strateškog cilja Grada Dubrovnika do 2030. godine.

Grad Dubrovnik također je prihvatio inicijativu udruge „Akademija zdravog življenja” za uključivanje u projekt Sportske lige za djecu s teškoćama u razvoju, Special Power League. Želeći dobiti što širu sliku o potrebama i afinitetima djece s teškoćama s područja grada Dubrovnika za bavljenje sportskim aktivnostima, Grad Dubrovnik je za suradnju zamolio predsjednicu udruge „Poseban prijatelj” Dženitu Lazarević, koja je pripremila i objavila anketni upitnik na koji se mogu javiti svi zainteresirani za uključivanje u ovaj projekt.

Rezultati dobiveni anketnim upitnikom koristit će se za formiranje nogometnog tima koji će se uključiti u Sportsku ligu za djecu s teškoćama u razvoju - Special Power League, ali i kao podloga za pripremu Programa javnih potreba u športu za osobe s invaliditetom. Djeca i njihovi roditelji koji su se prijavili na anketni upitnik nazočili su promociji sportova za osobe s invaliditetom u školi Montovjerna.

dpp