Utorak, 16 Ožujak 2021 19:12

Održana zadnja sjednica Županijske skupštine u ovom mandatu

U Studentskom domu u Dubrovniku održana je posljednja sjednica Skupštine Dubrovačko - neretvanske županije u ovom mandatu prije raspuštanja ususret lokalnim izborima. Na sjednici su među ostalim usvojeni izvješće župana Dobroslavića o radu za drugo polugodište 2020. godine, dana je suglasnost OB Dubrovnik za osnivanje Odjela neurokirurgije, a dodijeljeno je, odnosno produljeno više koncesija na području Dubrovnika.

VK Bellevue je tako dobio produljenje koncesije za područje oko kupališta Bellevue, JLH ispred hotela Pallace, tvrtka Hotel More ispred istoimenog hotela, tvrtka Kono za plažu Banje te tvrtka Jelavić za plažu sv. Jakov.

Govoreći uvodno o svom izvješću o radu za drugu polovicu prošle godine, župan Dobroslavić je istaknuo „kako je to bilo razdoblje bitke s koronom u kojoj smo spašavali zdravlje sugrađana, ali nismo uspjeli spasiti i turističku sezonu”.

- Naše zdravstvo potvrdilo se u ovoje pandemiji. Potvrdio se naš Stožer kao i Nacionalni, zahvalni smo Vladi. Nadalje, Županija je zdravstvu osigurala 29 milijuna kuna, od doznaka za opremu, uređaje, specijalizacije, troškove gostujućih liječnika itd. Za zdravstvene radnike, njih 600 odobrili smo posebnu novčanu nagradu. Nastavljeni su radovi na Dnevnoj bolnici Metković, pokrenuli smo projekt Energetske obnove OB Dubrovnik i prijavili ga na mehanizam Oporavak i otpornost. - rekao je župan Dobroslavić.

Istaknuo je i kako je Županija smanjila koncesije, najamnine i naknade u Poduzetničkom inkubatoru.

- U kontaktima s Vladom počeli smo tražiti mogućnosti pomoći za naše gospodarstvenike. Moram istaknuti kako je za plaće Vlada do sada izdvojila 406 milijuna kuna, a za kredite 178 milijuna kuna, od čega 58,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava. - istaknuo je župan.

- Što se tiče infrastrukturnih projekata Pelješki most održava dinamiku, završena je i predstavljena predstudija za autocestu do Osojnika. Studije za brze ceste su u izradi. Provodimo 780 milijuna kuna vrijedne projekte lučke infrastrukture, sve je spremno za odobrenje financiranja ribarskih luka. Provodimo projekte zaštite prirode u dolini Neretve, a trenutno provodimo 43 projekta financirana iz fondova EU. Dosad smo ugovorili 7 milijardi kuna iz EU i po tome smo rekorderi u Hrvatskoj. Ukupno imamo 333 koncesije, samo u prošloj godini ostvareno je njih osam. Nastavili smo podupirati gospodarstvo, naše Povjerenstvo nastavilo je pomagati proizvođačima mandarina. Završen je projekt GLOG, priprema se projekt Koševo – Vrbovci. - rekao je među ostalim župan Dobroslavić.

Izvješće je usvojeno većinom glasova.

Govoreći i proširenju djelatnosti OB Dubrovnik, predsjednica Vilma Kosović istaknula je kako podržava ovakvu odluku te kako neurokiruška struka djeluje pri Kirurgiji već deset godina ponajprije zahvaljujući prof. Lupretu.

- U OB Dubrovnik se izvode najkompliciranije neurokiruške operacije. Pozivam sve vijećnike da jednoglasno podrže ovu odluku. - rekla je Kosović.

Vijećnici su jednoglasno usvojili ovu točku dnevnog reda.

Na sjednici je usvojen i Plan davanja koncesija na pomorskom dobru za 2021., kao i Srednjoročni plan davanja koncesija na pomorskom dobru.

dpp