Nedjelja, 05 Rujan 2021 12:53

Održane završne predstave dječje radionice „Od priče do predstave“ u Kabogi

Dramsko - glazbena radionica za osnovnoškolsku djecu „Od priče do predstave“ koju je u dvije grupe vodila dramaturginja i glazbenica Ivana Đula uz likovnu suradnicu Lenu Kramarić završena je izvedbama predstava polaznika u petak u ljetnikovcu Bunić-Kaboga. Radionica je održana u organizaciji Dubrovačkih ljetnih igara pod pokroviteljstvom zaklade Caboga Stiftung.

Dramsko-glazbena radionica „Od priče do predstave“ prema autorskom konceptu Ivane Đule, održavala se od 23. kolovoza do 3. rujna u dvije grupe s ukupno 30 polaznika uzrasta od 7 do 13 godina. Oni su sinoć izveli svoje završne predstave o ribicama te oduševili prisutne u vrtu iza ljetnikovca Bunić-Kaboga. Tijekom deset dana radionice, djeca su prolazila kroz sve segmente rada na predstavi, počevši od čitanja teksta i dramatizacije, pronalaženja izvedbenog jezika, komponiranja glazbe i songova, odabira rekvizite i osmišljavanja kostima, scene i svjetla. Takva raznolikost otvorila je mogućnost da se djeca pronađu i ostvare u nekom od dotad možda nepoznatih područja unutar stvaranja kazališne predstave.

Naglasak se tako pomaknuo s isključivo glumačkog segmenta koji je nerijetko u prvom planu dramskih radionica za djecu. Cilj je bio uključiti djecu u sam proces stvaranja, ponuditi im osnovno znanje i alate te im otvoriti prostor da se sami izraze kroz medije koji će se pokazati najbliži njima, njihovim interesima i sklonostima. Važnost takvog tipa radionice je u kolektivnom autorstvu, budući da djeca kroz vođenu improvizaciju postaju ne samo izvođači, već i autori završnog proizvoda. Da se u tome itekako uspjelo, bilo je jasno sinoć. Posvećenost, kreativnost, zaigranost i radost polaznika, među kojima bez sumnje čuče talentirani budući umjetnici, mamili su osmijehe publike u Kabogi.

Programi u ljetnikovcu Bunić-Kaboga u organizaciji Dubrovačkih ljetnih igara pod pokroviteljstvom zaklade Caboga Stiftung nastavljaju se sredinom rujna kad je na rasporedu drugi dio glumačke radionice Ozrena Grabarića.

kl/dlji

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019