Petak, 26 Studeni 2021 21:02

Održavanje role je izuzetno važno

Piše:
Održavanje role je izuzetno važno Foto: meineresterampe/Pixabay

Što je suvremenija, to je ribolovna oprema osjetljivija. Zbog toga njeno održavanje sve više dobiva na važnosti. A kad je u pitanju osnovni udičarski pribor, posebno je važno održavanje role, kod stacionarne role osobito njenog najmanjeg vitalnog dijela - kotača vodilice strune.

Razlog tome je što taj dio trpi najveća naprezanja tijekom ribolova. On je taj koji prima sva naprezanja preko rotora koji se pak jednim okretajem ručice okrene i više od stotinu, čak do 800 puta! On je taj na koga djeluje sila i kad rotor miruje, ali i kad se okreće kalem tijekom izvlačenja strune pod teretom ili snagom plijena. Pritom na njemu tako opterećena struna još i pod pravim kutom mijenja smjer, što dodatno povećava njegovo naprezanje.

Tijekom namotavanja strune na kalem kotač vodilice i njegov ležaj izloženi su i konstantnom ispiranju vodom ili morem koju zajedno s pijeskom i ostalim nečistoćama donosi struna, a što je pogotovo izraženo kod korištenja višenitnih struna. Nečistoća struže kotač, a voda ispire mazivo iz njegovog ležaja. Zato je neophodno redovito čišćenje i podmazivanje ovog dijela, osobito kod rola kojima se lovi „jigging“ i „spinning“, tehnikama s puno namotavanja.

Zbog toga se preporučuje „roler“, a još boje cijelu rolu, dobro oprati slatkom vodom nakon svakog ribolova. Također, preporučuje se nakon svakih desetak ribolova ležaj kotača vodilice strune otvoriti, očisti i podmazati. To se odnosi na klasično dizajnirane nezabrtvljene kotače vodilice strune, kakvih je na tržištu oko 90 posto. Uobičajena konstrukcija takvog kotača vodilice strune sastoji se od vanjskog metalnog prstena koji je s vanjske strane otvrdnut površinskom presvlakom. Unutar vanjskog kotačića je ležaj koji se oslanja na srednju osovinu vodilice strune. Ležaj je klizni u obliku brončanog prstena ili, još češće, kotrljajni.

Kada nema maziva, jer ga je isprala voda ili more koje donosi struna, u ležaj, osobito lako u kotrljajni, ulazi nečistoća i voda, koja se zatim kristalizira. Tako se u ležaju kotača vodilice stvara sloj mokrih čestica, povećava se trenje pri njegovom okretanju i naposljetku se ležaj te kotač vodilica strune prestanu okretati.

Kotač vodilice strune koja se ne okreće približno istom brzinom kojom je pogoni struna brže ili sporije će biti oštećenja od strune koja po njoj prolazi. Oštećeni kotač vodilice, čak i ako se okreće, malo po malo će uništavati strunu koja prolazi preko nje. Osobito brzo i opasno PE višenitku, koju i mala ogrebotina na površini blokiranog kotača može i nakon svega nekoliko provlačenja u potpunosti učiniti neupotrebljivom.

lezaji role 261121

Pri podmazivanju ležaja kotača vodilice nije potrebno baš svaki put otvoriti i rastaviti kompletni mehanizam. Dovoljno je otpustiti vijak do polovice, i onda kada se kotač vodilice strune može odmaknuti 1-2 mm od ramena koji ga drži, sa svake strane kapne par kapi ulja. Zatim se kotač vodilice ponovo primakne i sačeka da ulje prodre u cijeli sklop te pritegne vijak do kraja.

Podmazivanje treba vršiti lakim ulje, primjerice urarskim ili onim za šivaće strojeve, ali je najbolje koristiti one posebno pravljenim za podmazivanje ribolovnih rola, kakva u ponudi imaju svi ozbiljniji proizvođači rola. Najbolje rješenje je takvo magnetno ulje, koje se zahvaljujući mikroskopski sitnim česticama magneta dobro drži na ležaju i kotaču valjka, koji su od čelika. S tim uljem ležaj je dovoljno podmazivati nakon svakih 30 do 50 odlazaka u ribolov. Još puno rjeđe treba podmazivati ležajeve kotača vodilica struna koji su zaštićeni gumenim brtvama, a koje se ugrađuju samo u najskuplje role.

Kada se ležaj otežano okreće, pogotovo kad blokira, odmah treba prestati s upotrebom role i pokušati pokrenuti kotač vodilice. Najjednostavnije je izravno na kotač i vijak oko koga se okreće pošpricati kakvo sredstvo protiv hrđe poput „WD-40“. Nakon što se sačeka da sredstvo djeluje neko vrijeme, valja pokušati pokrenuti kotač vodilice, ali nikako kliještama ili kojim drugim tvrdim predmetom koji bi mogao oštetiti površinu kotača. Ukoliko se vodilica ni tad ne okreće, treba odviti vijak oko kojeg se kotač vodilice vrti i pažljivo demontirati kotač i sve ostale dijelove s kojima je u dodiru. Zatim ih treba sve dobro oprati, očistiti i osušiti. Prije podmazivanja i vraćanja u vodilicu, treba pažljivo provjeriti okreće li se ležaj lako. Ako ne, što je često slučaj, valja ga zamijeniti.
Pranje vodilice strune, ali i svih dijelova role koji se čiste najbolje je obaviti acetonom ili lakim benzinom. Također, dobro je na isti način postupiti sa sklopom na drugoj strani žičanog hvatača strune, preklopnika.
Za radove oko „rolera“ dobro je koristiti štapić za čišćenje ušiju. Natopljen sredstvom za pranje njime se najlakše uklanjaju nečistoće s kotača i ležaja vodilice. Natopljen, pak uljem ili razrijeđenom mašću, dobro je rješenje za podmazivanje. Suhim je štapićem dovoljno preći preko vanjskog plašta kotača vodilice da bi se utvrdilo dali je oštećen, u kom slučaju niti vate zapinju za oštećenja.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019