Srijeda, 20 Srpanj 2022 19:36

Oduzete koncesije „karićarima” s Ploča

Piše:
Oduzete koncesije „karićarima” s Ploča Foto: dpp/arhiva

Gradsko je vijeće usvojilo prijedloge odluke o jednostranom raskidu Ugovora o koncesiji između Grada i obrta Palma Plus i Mesnice T-Bone Steak koji su elektrovučnim vozilima vršili opskrbu povijesne jezgre. Gradonačelnik Mato Franković osvrnuo se na događanja oko pretovarne zone, ali i iznio razloge zbog kojih se raskidaju ugovori o koncesiji.

- Svi znate kako je izgledala pretovarna zona. Nije bila reprezent nečega lijepog i privatizirana je jer su se na njoj nalazile stvari koje tamo nisu smjele biti, poput suncobrana, frižidera, stolova i stolica i bila je to zona u kojoj nije bio omogućen ulazak vozila pa se roba iskrcavala na pješačkom prijelazu izvan zone uz veliko nezadovoljstvo građana. - rekao je uvodno Franković te kazao kako je Grad pristupio rješavanju problema.

- Detektirali smo probleme, angažirali arhitekticu i usvojili projektno rješenje koje je predviđalo uređenje zone, da se omogući pogled na fontanu Međed, normalan ulaz u sanitarni čvor koji je godinama bio zaklonjen i da se omogući ulaz elektrovučnim vozilima. - kazao je Franković i naveo zašto raskida ugovore s koncesionarima.

- Pozvali smo koncesionare i rekli im da ćemo im omogućiti privremenu zonu gdje će moći vršiti pretovar. Na drugom razgovoru su ti koncesionari iskazali nezadovoljstvo. Rekli smo im da godinama rade protivno pravilima i odluci o komunalnom redu. Rekli smo im da su uzurpirali javnu površinu i oni su se s nama usuglasili i nastavili vršiti djelatnost tijekom radova. - kazao je gradonačelnik.

- Onda su oni odlučili ne raditi, misleći da će nas stjerati u škripac. Za nered mora postojati jasan odgovor, a naš ugovor kaže da ukoliko koncesionar svojevoljno obustavi opskrbu u povijesnoj jezgri, nakon pisanih upozorenja ide raskid ugovora. Nama ništa drugo ne preostaje nego raskinuti ugovore. Njihove tvrdnje da im onemogućujemo djelatnost je potpuna neistina. - rekao je Franković.

I dok Grad Dubrovnik raskida koncesijske ugovore, Željko Raguž (DUSTRA) kazao je kako postoje tvrtke, poput Čistoće, Libertasa i Sanitata, koje bi mogle preuzeti posao dosadašnjih koncesionara.

Da bi posao koncesionara mogla preuzeti neka od gradskih tvrtki, složio se i Vlahušić pa predložio: „Dajte Peru Sanitat.”

Marko Potrebica(HDZ) zapitao je treba li ukinuti komunalni red ili treba dozvoliti anarhiju.

- Reda mora biti i komunalna odluka se mora poštovati, a gradonačelnik je mora provesti. - rekao je Potrebica.

Vlahušić, u čijem je mandatu pretovarna zona na Pločama ograđena paravanima, a koji su bili okidač za nered unutar zone, pitao je zašto je Matu palo na pamet uređivati zonu u srpnju pa je dao i odgovor na to pitanje.

- Zato što je vidio lijep projekt. Kad pčele med nose, u košnice se ne diraj. - rekao je Vlahušić, dodavši kako će biti protiv odluka o raskidu koncesija.

Gradonačelnik Franković rekao je kako će neko vrijeme Grad biti bez elektrovučnih vozila, odnosno najkasnije do rujna, dok Gradsko vijeće ne donese odluke o novim koncesionarima.

Đuro Capor pitao je nije li zbog velikog broja vozila koja ulaze u povijesnu jezgru pretovarna zona izgubila smisao. Kazao je kako nakon višegodišnjeg nereda iza paravana pretovarne zone nije lako uvesti red. Naglasio je kako se Grad još uvijek ne snalazi s neredom kojega je ostavio Vlahušić.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019